x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole Fondatorul Wikipedia, la Bucureşti. Cum va evolua platforma

Fondatorul Wikipedia, la Bucureşti. Cum va evolua platforma

23 Mar 2016   •   10:12
Fondatorul Wikipedia, la Bucureşti. Cum va evolua platforma
Sursa foto: Adrian Manolache

Wikipedia se va orienta către cititorii din ţările în curs de dezvoltare, scopul fiind ca articolele să poată fi accesate gratuit de pe telefonul mobil. Fondatorul enciclopediei online, Jimmy Wales, care a fost prezent, ieri, la Bucureşti, la conferinţa McCann/Thiess, spune că această strategie este agreată de mulţi operatori de telefonie mobilă. Avantajul pentru Wikipedia ar fi răspândirea conţinutului, iar al operatorilor obişnuirea tinerilor cu internetul mobil.

Jimmy Wales a venit la Bucureşti pentru a marca 15 ani de la fondarea enciclopediei online. În prezent, Wikipedia cuprinde peste 36 milioane de articole, disponibile gratuit în peste 280 de limbi. Aproximativ 500 de milioane de oameni intră zilnic pe această platformă. „Wikipedia a intrat într-al cincisprezecelea an, fiind site-ul numărul 5 din lume. În limba română există 420.000 de articole, platforma românească fiind pe locul 25 în lume ca număr de intrări”, a declarat Jimmy Wales. Fondatorul enciclopediei online spune că în viitor Wikipedia va încerca să fie mai uşor accesibilă pe telefoanele mobile, fiind în curs de negociere cu operatorii de telefonie mobilă din toată lumea pentru implementarea aplicaţiei Wikipedia Zero.

Aplicaţia ar urma să permită intrarea pe site în mod gratuit, fără ca traficul de date să fie taxat.

„Vrem să avem o mai mare creştere în ţările aflate în curs de dezvoltare. În viitor, între un miliard şi două miliarde de tineri din aceste ţări vor fi în situaţia de a avea un smartphone. Noi vrem ca operatorii de telefonie să permită gratuit accesul pe Wikipedia. Ideea este şi pe placul operatorilor, care îşi pot obişnui, astfel, utilizatorii cu navigarea pe internet de pe telefonul mobil, fără ca aceştia să se teamă de costurile traficului de date”, a declarat Wales.

Americanul spune că Wikipedia îşi menţine filosofia de la care a pornit în urmă cu 15 ani – aceea de a furniza informaţii enciclopedice gratuit, în cât mai multe limbi posibile. „Suntem o organizaţie nonprofit şi acesta este şi motivul pentru care nu acceptăm reclamă. Avem un buget anual de 60 de

milioane de dolari, care este cu adevărat minuscul pentru site-ul numărul 5 din lume. Ne bazăm însă pe voluntari”, spune Wales.

Articolele de pe Wikipedia sunt editate de peste 80.000 de voluntari din toată lumea. Oricine poate aduce modificări, însă acestea sunt supuse unui proces de revizuire pentru asigurarea acurateţii informaţiei. Wales spune că platforma este susţinută din donaţii, în general sume mici. „Este un lucru bun, pentru că dacă am avea donatori mari, ne-ar fi mult mai greu să-i refuzăm dacă ar veni cu anumite pretenţii”, a declarat Wales.

 

Jimmy Wales spune că înainte de venirea în România, a căutat pe Wikipedia informaţii despre limbile vorbite aici. „Numărul de limbi recunoscute în România este foarte mare. Nu ştiam asta. Mi s-a părut foarte interesant”.

 

Jimmy Wales spune că, spre deosebire de alte site-uri, Wikipedia are o toleranţă zero la cenzură. Platforma este interzisă total în China, în prezent, pentru că enciclopedia a refuzat să modifice anumite articole. De asemenea, defăimarea persoanelor pe Wikipedia este strict interzisă

×