x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole De ce a venit STRĂNEPOATA LUI NAPOLEON BONAPARTE în România lui CEAUȘESCU

De ce a venit STRĂNEPOATA LUI NAPOLEON BONAPARTE în România lui CEAUȘESCU

15 Mar 2016   •   12:26
De ce a venit STRĂNEPOATA LUI NAPOLEON BONAPARTE în România lui CEAUȘESCU
Sursa foto: Mireille Roobaert

Cum a ajuns strănepoata lui Napoleon Bonaparte la cursurile și pe scena Conservatorului din România socialistă? Cine este prințesa care a cântat pe scena Ateneului în România lui Ceaușescu?

În urmă cu aproape o jumătate de secol, o adolescentă care studia la Conservatorul din Paris ajungea, pentru câteva săptămâni, la cursurile instituției similare din București. Făcea parte, de altfel, dintr-un prim grup de stundenți francezi care ajungeau în România - la schimb cu studenții români plecați în Franța - după „dezghețul” provocat de poziția lui Ceaușescu vizavi de mișcările de masă de la Praga și intervenția în forță a Moscovei. Tânărul conducător al României socialiste era primit cu flori în Occident.

Este contextul în care adolescenta la care făceam referire, nimeni alta decât strănepoata lui Împăratului Napoleon Bonaparte - pe linia surorii sale, Caroline Murat, regină a Neapolelui - face un uluitor pas din Occidentul capitalist înspre Răsăritul comunist al Europei. De altfel, răstimpul petrecut la București a fost doar un „popas” în drumul său către Academia de Muzică  din Moscova, unde avea să fie primul student capitalist primit la studii... Și nu orice student din Apus, ci unul cu sânge albastru.

Un superb interviu realizat la Veneția - în casa în care cândva s-a consumat iubirea dintre Vasile Alecsandri și Elena Negri, acolo unde îi place să locuiască pianistei Caroline Haffner - numele de scenă al Prințesei Caroline Murat (are numele strămoașei sale), deslușește toate aceste enigme ale istoriei. Prințesa a revenit de mai multe ori în România, inclusiv pe scena Ateneului, la una dintre edițiile Festivalului George Enescu, și vorbește elogios despre țara noastră și despre prietenii ei români. 

AFLĂ ULUITOARELE AMINTIRI DESPRE ROMÂNIA ALE URMAȘEI LUI NAPOLEON BONAPARTE Citește interviul.

×