x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Efectele statului mafiot al lui Băsescu

Efectele statului mafiot al lui Băsescu

de Adrian Năstase    |    30 Oct 2012   •   14:12

Vă aduceţi aminte de lozincile lui Băsescu despre "modernizarea” statului, despre "reforma” statului, despre instituţiile care "au rămas în picioare” după încercarea de lovitură de stat? Stenogramele lui Blejnar ne-au arătat că, în realitate, Băsescu a construit un stat mafiot, bazat pe instituţii de forţă şi împărţit între diferite clanuri.

Dincolo de efectele politice – pervertirea votului popular, distrugerea sistemului de partide şi a rolului parlamentului – statul mafiot al lui Băsescu, a blocat, în aceşti 8 ani, şansa de refacere a industriei, şansa de realizare a unei infrastructuri moderne şi şansa de revigorare a zonei rurale.

Cine oare este de vină pentru faptul că din cei 30 de miliarde de euro – fonduri nerambursabile (cu factor de multiplicare de 4-5 ori) – rezervaţi României, nu au fost folosiţi decât 7-8%? Cine este de vină că sunt blocate, succesiv – cum s-a văzut recent – proiecte de miliarde de euro?
În aceşti ani, fondurile europene ar fi trebuit să reprezinte principala sursă de investiţii în România, în măsura în care investiţiile străine directe – în acest an, faţă de momentul aderării – au scăzut de aproape 6 ori.

De ce Polonia a reuşit un grad de absorbţie de 40%? Pentru că, în Polonia, eforturile nu au fost îndreptate spre trucarea licitaţiilor în folosul clientelei politice, spre primari care să realizeze proiecte lipsite de utilitate doar pentru a obţine un "paraîndărăt” de la firme de partid.
De ce dna. Alina Mungiu-Pippidi nu realizează, ca în 2004, pentru PSD, lista candidaţilor PDL la alegerile parlamentare actuale? Am putea vedea cum a funcţionat, şi prin cine, "structura de partid şi de stat”. Nu a fost clară şmecheria comisiei de etică, sub dirigenţia fostului procuror ceauşist, Monica Macovei?

Din păcate, în aceşti 8 ani, priorităţile lui Traian Băsescu au fost, în primul rând, priorităţi personale şi de partid şi, în felul acesta, s-a născut statul mafiot – ca un monstru care devorează totul în jur şi în interiorul său.

Folosind formula – referitoare la preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici – a lui Anders Aslund, de la institutul Peterson din Washington, statul a devenit, în timpul lui Băsescu, "o dictatură de prădători (predatory dictatorship)”.
Speranţa se îndreaptă, deocamdată, spre alegerile din decembrie.

×