x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 15% din accidentele din 2010 au implicat motociclişti şi mopedişti

15% din accidentele din 2010 au implicat motociclişti şi mopedişti

de Mara Raducanu    |    14 Apr 2011   •   17:49
15% din accidentele din 2010 au implicat motociclişti şi mopedişti

161219-viata.jpgProgramul “Împarte Drumul”, demarat de Direcţia Rutieră în cadrul campaniei “Alege Viaţa!,” este dedicat creşterii gradului de siguranţă rutieră al conducătorilor de motociclete, mopede sau biciclete, precum şi promovării unei conduite responsabile în trafic. Comisarul-şef Marian Motoc, Director Adjunct al Direcţiei Rutiere a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că potrivit statisticii 15% din accidentele rutiere produse în 2010 în România au implicat motocilişti şi mopedişti.

Cauzele cele mai frecvente sunt viteza prea mare, conducerea imprudentă a autovehiculelor şi nerespectarea distanţei în trafic. Vina pentru aceste accidente aparţine în 53,9% dintre cazuri conducătorilor moto, chiar dacă în 2010 numărul accidentelor grave implicând motociclete sau mopede a scăzut. Între anii 2006 şi 2010, parcul moto a crescut cu 95,35%, ajungând la 84.592 unităţi, respectiv 1,5% din totalul vehiculelor înmatriculate în circulaţie. Numărul posesorilor de permis de conducere de categoria A şi A1 este de 398.564 de persoane (6,4% din totalul posesorilor de permis de conducere), iar din totalul conducătorilor moto 2,9% sunt femei.

Potrivit adjunctului de la Rutieră perioada în care motocicliştii şi mopediştii ies cel mai des pe străzi este aprilie-octombrie, când le sunt favorabile condiţiile meteo. Echilibrul precar al acestor vehicule; gradul destul de scăzut de cunoaştere şi respectare a normelor rutiere de către mopedişti; nivelul de echipare/starea tehnică a mopedelor care nu corespunde întotdeauna normelor legale; lipsa “unei culturi” în ceea ce priveşte utilizarea căştilor de protecţie de către mopedişti; carenţe în educaţia automobiliştilor şi pietonilor care în mod frecvent dau dovadă de agresivitate în raporturile cu utilizatorii vehiculelor cu două roţi, sunt doar câţiva dintre factorii care au dus la producerea accidentelor rutiere. Programul “Împarte Drumul” a fost demarat în 14 ianuarie 2011 şi se va încheia la 1 noiembrie, în acest interval desfăşurându-se acţiuni şi întâlniri cu motocicliştii în Bucureşti şi toate judeţele ţării.

×