x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ai grija de ochii tai!

Ai grija de ochii tai!

12 Mai 2006   •   00:00

Mergeti la medic nu numai cand va lasa vederea! Cu sprijinul specialistilor nostri, invatati sa pretuiti lumina ochilor inca din primele luni de viata.

  • De ce unii strang ochii? Mergeti la medic nu numai cand va lasa vederea! Cu sprijinul specialistilor nostri, invatati sa pretuiti lumina ochilor inca din primele luni de viata. Cat de bine vede un nou-nascut? Este o intrebare pusa medicilor neonatologi de foarte multe mamici. "Sugarul vede, dar nu percepe. Inca de la nastere apare sensibilitatea la lumina, de aceea ochii ii pot ramane fixati la o lumina blanda. Bebelusul clipeste cand se proiecteaza o sursa de lumina asupra ochilor lui. La o luna, sugarul fixeaza cu privirea un obiect luminos sau stralucitor, iar in jurul varstei de 2 luni urmareste cu privirea obiectele colorate sau luminoase situate la 20-30 cm distanta de ochi", ne spune dr. Cristina Ivascu, medic pediatru, cu competenta medicina de familie. Cum putem sti daca micutul are sau nu probleme cu vederea? Prin consultarea unui medic specialist. Un prim control al vederii se efectueaza la nastere, pentru depistarea precoce a cataractei sau a glaucomului congenital. Glaucomul care este prezent de la nastere (glaucomul congenital) si cel care apare in primii ani de viata (glaucomul infantil) sunt de cele mai multe ori provocate de defecte congenitale. Un defect congenital apare din cauza unei infectii a mamei in timpul sarcinii, cum este rubeola sau o boala mostenita (neurofibromatoza). Nedescoperite la timp, acestea pot conduce la pierderea vederii. Trebuie spus de asemenea ca foarte multi sugari fac o inflamatie usoara a ochilor la cateva zile dupa nastere, insa se vindeca de la sine. Inflamatia este provocata de un canal lacrimal insuficient dezvoltat sau partial obturat, ce nu necesita tratament. In primele luni de viata mai apare un tip de inflamatie usoara a conjunctivei pleoapelor la un singur ochi. Ochii lacrimeaza excesiv, mai ales la vant, iar la marginile pleoapelor se acumuleaza o secretie albicioasa, care uneori impiedica micutul sa deschida ochii. Cauza este obstructia canalelor lacrimale, iar lichidul nu se poate scurge in cavitatea nazala pe masura ce se secreta. Nemaifiind suficient spalata de lacrimi, conjunctiva pleoapelor, se inflameaza. Desi in unele cazuri problemele se rezolva de la sine, este nevoie totusi ca parintii sa se adreseze medicului, pentru a nu se confrunta cu complicatii severe.

    Sugarul nascut la termen are un simt vizual mai dezvoltat decat prematurul. Totusi, la aceasta varsta nu sunt coordonate miscarile pleoapelor, iar un ochi poate fi deschis si celalalt poate ramane inchis. "Aceasta nu inseamna o problema. Poate fi prezent un strabism inconstant, un ochi priveste la dreapta si altul la stanga, considerat normal, care nu are semnificatie patologica si este, urmarea lipsei de coordonare a musculaturii oculare. El dispare in primele luni, dar uneori se poate prelungi pana la 2 an. Strabismul este patologic atunci cand este permanent sau durabil. In acest caz, obligatoriu, sugarul trebuie dus la oftalmolog. De asemenea, prematurul si sugarul veniti pe lume cu o suferinta presupune un control oftalmologic chiar in prima luna de viata, apoi periodic, lunar sau cu ritmicitatea stabilita de oftalmolog sau neurolog", adauga dr. Cristina Ivascu.

    Teste

    Unii parinti banuiesc anumite probleme legate de vederea copilului lor si apeleaza la anumite teste. Acopera un ochi cu un pansament ocular, iar dupa o jumatate de ora acopera celalalt ochi. Daca micutul, dupa ce se obisnuieste cu pansamentul, revine la activitatile initiale, reluandu-si joaca, totul este in regula. In cazul in care copilul devine agitat, e posibil sa aiba probleme. Medicul pediatru Crisitina Ivascu spune ca un astfel de test nu este relevant. "Testul de vedere, chiar daca prin el se incearca, empiric, sa se testeze vederea copilului, nu este suficient. Controlul oftalmologic trebuie efectuat chiar daca in familie nu sunt factori care sa predispuna la boala. Nu trebuie sa se mearga la cabinete ce ofera direct ochelari. Nici copiii, dar nici adultii nu trebuie sa testeze o lentila fara sa fi fost verificati de oftalmolog", este de parere specialistul nostru.

    In adolescenta

    JENART INC/THE IMAGE BANK/GETTY/GULIVER
    Multe dintre problemele de vedere nedescoperite in copilarie se vad, uneori mai accentuat, in adolescenta. "O vedere cu probleme la varsta adolescentei va influenta direct procesul de invatare, deoarece acesta se realizeaza 85% prin simtul vizual. In plus, dificultatile de vedere produc, pe langa scaderea randamentului scolar, si tulburari de atentie, hiperactivitate, dislexie, dificultati de integrare in colectiv", atrage atentia doctorul Cristina Ionica, medic primar oftalmolog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

    Principalele simptome pe care le acuza adolescentii sunt: dureri de cap localizate langa ochi sau la nivelul fruntii si aparute dupa citit, lucrul la computer sau activitati ce solicita intens vederea. In afara de cauzele neurologice care duc la aparitia durerilor de cap, este posibil ca durerea de cap sa fie cauzata de afectiuni ale vederii. "Un alt simptom depistat, mai ales in cazul adolescentilor este vederea incetosata, care are la baza o eroare de refractie.

    Diagnosticul pus de medic poate fi in acest caz miopie – dificultatea de a vedea la distanta, hipermetropie –, probleme in focalizarea imaginilor apropiate, sau astigmatism, afectiune in care imaginile sunt percepute distorsionat", arata specialistul.

    In cazul in care pustiul de 14-18 ani se plange ca vede dublu, cel mai probabil este ca ochii lui se misca in convergenta sau divergenta, neputand focaliza imaginea. Aceste semne indica tulburari de motricitate oculara cu dezalinierea axelor vizuale, intalnite in strabisme sau heteroforii (deviatie a globilor oculari).

    De asemenea, clipitul excesiv poate fi un semn al dificultatii de coordonare a ochilor, dar poate semnala si o afectare a pleoapelor, conjunctivelor (conjunctivita) sau corneei. Dr. Cristina Ionica spune ca toate aceste probleme pot fi prevenite sau vindecate printr-o examinare oftalmologica minutioasa care va include, pe langa determinarea acuitatii vizuale la distanta si la apropiere, si evaluarea stereoscopiei (capacitatea ochilor de a lucra in echipa), fuziunii (abilitatea de a folosi ambii ochi in acelasi timp), a integrarii vizuale motorie, a valorii dioptrice si a capacitatii de acomodare a ochilor la diverse conditii de mediu.

    Tratamentul nu consta doar in prescrierea unei perechi de ochelari. In afara de purtarea ochelarilor in functie de recomandarile specialistului oftalmolog, adolescentilor li se indica si sfaturi pentru igiena vizuala: limitarea statului in fata calculatorului, pauze pentru relaxarea privirii si echilibrarea intregului organism prin administrarea de suplimente nutritive: seleniu, zinc, extract de afin, betacaroten.

    Maturitatea si batranetea

    Catre varsta de 45 de ani, vederea de aproape se tulbura, nu se mai poate citi mult timp, apare necesitatea de a indeparta textul pentru o mai buna lizibilitate, seara apar dureri de cap, senzatie de ochi iritati, ochi obositi. Este ceea ce, in termeni medicali, se numeste presbiopie. "Presbiopia nu este o boala, ci o tulburare fiziologica normala a acomodatiei, ce apare in viata fiecaruia dintre noi mai tarziu sau mai devreme, in functie de starea de refractie a ochilor. La o persoana cu hipermetropie, presbiopia isi face aparitia mai devreme decat in cazul ochiului sanatos. La persoanele cu miopie, presbiopia apare mai tarziu sau chiar deloc, in functie de valoarea miopiei", semnaleaza dr. Oana Budileanu, medic specialist oftalmolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina.

    In jurul varstei de 60 de ani, un segment semnificativ al populatiei acuza scaderea acuitatii vizuale. La aceasta varsta isi face aparitia cataracta, cea mai frecventa afectiune oculara a batranetii. Aparitia miopiei in jurul varstei de 45 de ani este de multe ori semnul unui inceput de cataracta, avertizeaza dr. Oana Budileanu. Tulburarea produce opacifierea cristalinului la un ochi (unilateral) sau la ambii (bilateral) si se manifesta printr-un val situat inaintea obiectelor. Bolnavul se plange si de fotofobie (il supara lumina), uneori vede obiectele deformate, in special pe cele de la distanta. "Cand cataracta evolueaza unilateral, bolnavul nu-si da seama de scaderea vederii decat atunci cand opacifierea cristalinului este foarte avansata", semnaleaza dr. Oana Budileanu. Pacientilor cu cataracta le revine vederea la apropiere si incep sa citeasca fara ochelari. Explicatia medicala este aparitia unei miopii cristaliniene.

    La varsta batranetii, dar si la maturitate, o incidenta foarte mare o are glaucomul, boala grava a ochiului, care, nedepistata si netratata la timp, duce la orbire. Se caracterizeaza prin cresterea progresiva a presiunii intraoculare, cu afectarea nervului optic si alterarea campului vizual. Se estimeaza ca 1%-2% din populatia globului are glaucom. Varsta inaintata, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, miopia, ereditatea sunt cativa dintre factorii de risc.

    "Cauza principala a pierderii ireversibile a vederii la populatia peste 50 de ani din tarile industrializare este degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV)", atrage atentia dr. Oana Budileanu. Afectiunea oculara consta in distrugerea maculei (o zona a retinei considerata vederea centrala). Apare o pata intunecata in centrul retinei, iar bolnavul isi pierde acuitatea vizuala atat la distanta, cat si de aproape.

    Sfatul medicului

    "Radicalii liberi cauzeaza peste 200 de boli. Printre acestea se numara si afectiunile oftalmologice", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In prevenirea afectiunilor oftalmologice un rol deosebit au antioxidantii (vitamina C, betacarotenul, seleniul, vitaminele B1, B3, B5, B6, zincul, magneziul, cuprul, acidul folic, biotina). Cele mai bune surse de antioxidanti sunt fructele si legumele crude. Vitamina E reduce riscul de cataracta, iar vitamina C ne ajuta sa evitam glaucomul. De departe, cel mai bun prieten al vederii este betacarotenul (precursor al vitaminei A). Betacarotenul este un pigment natural prezent in fructele si in legumele colorate (morcovi, rosii, legume verzi, fructe de padure). Carenta de vitamina A provoaca aparitia xeroftalmiei (uscarea conjunctivei si a corneei) si umflarea pleoapelor.

    TENDINTE. Ochelarii au devenit un accesoriu la moda. Sunt unii care poarta ochelari cu lentile fara dioptrii doar pentru a avea un look mai interesant. Nu este nimic rau in asta daca lentila este de buna calitate optica, ne asigura asist. univ. dr. Florentina Grigoriu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta. Probleme pot avea cei care aleg ochelari cu brate late, care incomodeaza vederea laterala. De acest lucru trebuie sa tina seama in special conducatorii auto. In voga sunt si lentilele colorate: galbene, oranj, roz, bleu.
    LA CONTROL. La varsta maturitatii, controlul oftalmologic ar trebui facut anual si chiar la sase luni pentru verificarea corectiei optice, in cazul in care aceasta exista. Cu cat inaintam in varsta, cu atat mai dese trebuie sa fie controalele la oftalmolog. "In diagnosticul problemelor oftalmologice este foarte importanta patologia asociata a pacientului. Spre exemplu, persoanele cu diabet zaharat sau hipertensiune arteriala ar trebui sa consulte oftalmologul o data la trei-sase luni, in functie de stadiul bolii", atrage atentia dr. Oana Budileanu.

    LENTILE DE CONTACT. Purtatorul ideal de lentile de contact este o persoana activa, care intelege si constientizeaza ca acestea se utilizeaza numai in conditii de igiena riguroasa, arata medicul oftalmolog Florentina Grigoriu. Avantaje: lentilele de contact asigura o luminozitate mai mare, nu restrictioneaza campul vizual, sunt solutia perfecta pentru cei complexati de ochelari. Dezavantaje: costurile ridicate, grija zilnica pentru pastrarea lentilelor in conditii de igiena, riscul de infectii oculare.

    CONDUCATORI AUTO. Controlul oftalmologic este unul dintre cele mai importante examene medicale pentru obtinerea permisului de conducere. Conducatorii auto trebuie sa vada clar la distanta si sa perceapa corect culorile (sa nu sufere de daltonism). Esentiala este si vederea buna cu amandoi ochii. Printre afectiunile oculare din cauza carora nu se poate obtine permis de conducere se numara leziunile de fund de ochi, retinopatiile diabetice avansate, atrofiile de nerv optic, glaucomul avansat, viciile mari de vedere care nu pot fi corectate (ambliopiile), afectiunile congenitale.

    RETINOPATII. La ora actuala, principala cauza de orbire in tarile dezvoltate la populatia intre 20 si 75 de ani este retinopatia diabetica. Diabetul determina afectari ale vaselor sangvine de la nivelul retinei. Factori de risc sunt tipul diabetului zaharat, hipertensiunea arteriala, obezitatea, sarcina, fumatul si factorii genetici. Aparitia si progresia retinopatiei diabetice pot fi diminuate prin controlul eficient al glicemiei, semnaleaza dr. Oana Budileanu. Retinopatia hipertensiva (HTA) este o alta afectiune oculara frecventa la varsta maturitatii si batranetii. In 95% din cazuri, boala apare la bolnavii cu hipertensiune arteriala, aceasta afectand arteriolele retiniene. La unele persoane, cauza retinopatiei HTA este hipertensiunea arteriala secundara, provocata de contraceptive orale, preeclampsie, eclampsie, boli renale, hiper si hipotiroidism vasculite. De cele mai multe ori, pacientul este asimptomatic.
  • ×