x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Caiet de retete

Caiet de retete

03 Mai 2006   •   00:00

Preparate din carne


PUI CU OREZ

INGREDIENTE:
ă€¢ doua bucati de piept de pui ă€¢ 250 g orez ă€¢ o ceapa ă€¢ doua rodii ă€¢ sos de soia ă€¢ chimen ă€¢ delikat ă€¢ piper ă€¢ sare ă€¢ ulei de masline ă€¢ boia dulce
MOD DE PREPARARE
Orezul se curata, se spala si se pune la fiert intr-o oala cu apa clocotita, sare si putin delikat. Carnea de pui se taie in doua, se spala foarte bine si se sterge cu un servet. Se condimenteaza cu boia dulce de ardei, piper, sare si delikat. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie si se prajeste carnea pe ambele parti.
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt, apoi se caleste putin. Orezul, dupa ce a fiert, se scurge si se adauga peste ceapa. Se condimenteaza dupa gust, se adauga putina apa si se lasa pe foc pana cand mai scade apa. Rodiile se taie in jumatate si se scot samburii. Pe o farfurie se asaza pieptul de pui, alaturi orezul, iar pe deasupra samburii de rodii.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
Se serveste cu sos de soia si chimen.
CIORBA DE PORC CU LEGUME

INGREDIENTE:
ă€¢ 500 g carne de porc ă€¢ 200 g fasole verde ă€¢ 150 g mazare verde ă€¢ un morcov ă€¢ doua cepe ă€¢ un fir de praz ă€¢ o legatura de ceapa verde ă€¢ un ardei gras rosu ă€¢ 3 rosii ă€¢ o legatura de leustean ă€¢ 3 linguri cu ulei ă€¢ bors ă€¢ sare ă€¢ delikat ă€¢ cimbru
MOD DE PREPARARE
Carnea se curata de pielite si de surplusul de grasime, se spala si se portioneaza. Intr-o oala cu apa clocotita si un praf de sare se pune carnea la fiert. Din cand in cand se ia spuma care se strange la suprafata.
Morcovul, cepele, ardeiul si rosiile se curata si se taie cubulete. Prazul si ceapa verde se taie rondele. Toate legumele (inclusiv fasolea si mazarea) se pun la fiert peste carne. Se condimenteaza cu sare, cimbru si delikat. Borsul se fierbe separat, se ia spuma si se toarna in oala cu carne si legume. Dupa ce a dat in cateva clocote si dupa ce carnea a fiert, se adauga leustean proaspat tocat.
BAUTURA:
Palinca
SFAT
Se serveste cu ardei iute proaspat
DOVLECEI CU CABANOS

INGREDIENTE:
ă€¢ 4 dovlecei ă€¢ 5 carnati cabanos ă€¢ o legatura de ceapa verde ă€¢ doi ardei grasi ă€¢ doua rosii ă€¢ o legatura de patrunjel ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ ulei
MOD DE PREPARARE
Se oparesc dovleceii timp de sapte minute in apa clocotita cu sare. Apoi se lasa sa se raceasca, se taie in mai multe bucati si se scobesc in interior, avand grija sa nu se sparga coaja. Carnatii se taie rondele si se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se scot si se lasa deoparte.
Ardeii si rosiile se spala si se taie cubulete. Ceapa verde se taie rondele. Legumele se calesc in acelasi ulei in care au fost prajiti carnatii, adaugandu-se sare si piper dupa gust. La sfarsit se amesteca impreuna cu rondelele de carnati.
Dovleceii se umplu cu aceasta compozitie, se pun intr-o tava cu ulei si se lasa la cuptor pana ce isi schimba culoarea.
BAUTURA:
Cramposie
SFAT
Se servesc cu patrunjel tocat.
SALATA DE PUI

INGREDIENTE:
ă€¢ un piept de pui mai mare ă€¢ doua legaturi de ridichi ă€¢ 4 cartofi ă€¢ doi ardei grasi ă€¢ 100 g cascaval ă€¢ o legatura de ceapa verde ă€¢ o legatura de marar ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ ulei de masline ă€¢ suc de lamaie ă€¢ o ceapa rosie
MOD DE PREPARARE
Carnea de pui se curata de pielite, se spala si se pune la fiert in apa cu putina sare. Se ia spuma din cand in cand. Dupa ce a fiert, se lasa la racit si se taie cubulete.
Intre timp, ridichile se taie rondele, ardeii si ceapa verde se taie in bucati mai mari, cascavalul cubulete si mararul se toaca marunt. Cartofii se fierb in coaja, iar cand s-au racit, se curata si se taie in cuburi. Intr-un vas mai mare se amesteca ridichile, ceapa verde, ardeiul, cascavalul, cartofii, mararul si carnea. Se adauga apoi ulei de masline si suc de lamaie. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
BAUTURA:
Gin tonic
SFAT
Dupa preferinta, se pot folosi solzisori de ceapa rosie.

Preparate din peste


CIORBA DE PESTE CU LOBODA

INGREDIENTE:
ă€¢ 500 g capelini ă€¢ 5 legaturi de loboda ă€¢ un morcov ă€¢ o telina ă€¢ o radacina de patrunjel ă€¢ doua cepe ă€¢ 3 rosii ă€¢ 3 linguri cu ulei ă€¢ bors ă€¢ o legatura de leustean ă€¢ sare ă€¢ piper
MOD DE PREPARARE
Pestele capelini se curata, se eviscereaza, se spala in mai multe ape si se lasa deoparte. Morcovul, telina, radacina de patrunjel si cepele se curata, se spala si se toaca marunt. Intr-o tigaie cu ulei incins se calesc legumele cu un praf de sare si piper. Dupa putin timp se adauga rosiile descojite si date pe razatoare. Se lasa la calit si spre sfarsit se adauga loboda taiata fasii.
Intr-o oala cu apa clocotita se pun legumele calite, pestele si borsul fiert in prealabil. Ciorba se ia de pe foc atunci cand pestele este fiert.
BAUTURA:
Feteasca Alba
SFAT
Ciorba de peste se poate servi cu frunze de leustean tocate.
CROCHETE DE PESTE

INGREDIENTE:
ă€¢ 500 g crap ă€¢ o ceapa ă€¢ doua felii franzela ă€¢ o legatura de patrunjel ă€¢ 3-4 oua ă€¢ 300 g fasole verde ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ delikat ă€¢ ulei ă€¢ o lingura cu faina ă€¢ pesmet ă€¢ mujdei
MOD DE PREPARARE
Fasolea se pune la fiert in apa cu putin delikat. Pestele se curata, se eviscereaza, se spala si se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Dupa ce a fiert, se lasa la racit, apoi se dezoseaza si se da prin masina de tocat impreuna cu painea inmuiata si stoarsa.
Ceapa se da pe razatoare si se inabusa in putin ulei incins. Intr-un vas se amesteca ceapa, pestele si painea tocata, verdeata taiata marunt, un ou, sare si piper. Se bat trei oua cu un praf de sare si se omogenizeaza foarte bine cu o lingura cu faina. Crochetele se dau prin ou batut, apoi prin pesmet si se prajesc in ulei incins. Se scot si se lasa deoparte pe o hartie absorbanta. Crochetele de peste se servesc cu fasole verde.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
Deasupra se pune mujdei proaspat.
SALATA DE PESTE

INGREDIENTE:
ă€¢ doua bucati de macrou ă€¢ doi ardei grasi ă€¢ o ceapa rosie ă€¢ 100 g masline verzi ă€¢ doi catei de usturoi ă€¢ 4-5 boabe de mustar ă€¢ doua-trei boabe de piper ă€¢ o foaie de dafin ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ ulei de masline ă€¢ o lamaie ă€¢ o legatura de marar ă€¢ ciuperci
MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se eviscereaza, se spala si se pune la fiert intr-o oala cu apa clocotita, sare si o foaie de dafin. Se ia spuma daca se formeaza. Dupa ce pestele a fiert se dezoseaza si se taie in bucati.
Ardeii grasi si ceapa rosie se curata, se spala si se taie rondele. Intr-un bol se amesteca pestele, ardeii, ceapa, maslinele verzi, usturoiul taiat rondele, boabele de mustar si de piper si mararul tocat marunt. Se toarna ulei de masline si zeama de lamaie. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
BAUTURA:
Feteasca Regala
SFAT
Se pot adauga si ciuperci taiate lamele.
PASTE CU MIDII

INGREDIENTE:
ă€¢ un pachet de paste ă€¢ 150 g midii ă€¢ doi ardei capia ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ ulei de masline ă€¢ doi catei de usturoi ă€¢ o lamaie ă€¢ oregano ă€¢ busuioc ă€¢ frunze de spanac ă€¢ salata verde
MOD DE PREPARARE
Se fierb pastele in apa cu sare si putin ulei, ca sa nu se lipeasca. Apoi se scurg si se trec sub un jet de apa rece. Midiile se fierb ca sa se desfaca si apoi se scurg.
Intr-o tigaie cu ulei incins se caleste usturoiul tocat marunt, impreuna cu cateva frunze de busuioc maruntite. Se adauga midiile si se condimenteaza cu sare, piper si oregano. Se face un sos din zeama de lamaie, ulei, sare si piper. Intr-un castron se amesteca pastele cu midiile, sosul de lamaie si ardei capia taiat rondele.
BAUTURA:
Riesling Italian
SFAT
Se asaza pe frunze de spanac sau de salata verde.

Preparate din legume


ARDEI CU CREMA DE BRANZA

INGREDIENTE:
ă€¢ doi ardei grasi rosii ă€¢ doi ardei grasi verzi ă€¢ 250 g branza de vaci ă€¢ 100 g urda ă€¢ o ceapa ă€¢ doua linguri cu smantana ă€¢ o legatura de marar ă€¢ o jumatate de lingurita cu chimen ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ crutoane ă€¢ branza telemea
MOD DE PREPARARE
Se spala ardeii, li se taie capacelele si se indeparteaza semintele. Ceapa se curata, se spala si se da pe razatoare. Mararul se toaca fin. Se amesteca branza de vaci cu urda pisata, sarea, piperul, mararul tocat, smantana, ceapa si apoi chimenul.
Se umplu ardeii cu aceasta compozitie si se dau la rece pentru aproximativ 30 de minute. Ardeii se taie cu grija in felii mai groase. Se decoreaza cu marar, chimen si se servesc alaturi de crutoane de paine.
BAUTURA:
Tuica
SFAT
In compozitie se poate adauga si branza telemea.
CALZZONE CU LEGUME

INGREDIENTE:
ă€¢ un cubulet de drojdie ă€¢ 150 g broccoli ă€¢ doua cepe rosii ă€¢ doi ardei capia ă€¢ 200 g ciuperci ă€¢ 3 rosii ă€¢ rozmarin ă€¢ cimbru ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ faina cat cuprinde ă€¢ ulei ă€¢ un ou ă€¢ 100 g mozarella ă€¢ ketchup
MOD DE PREPARARE
Se desface drojdia in apa calduta cu un praf de sare. Se adauga putina faina si se lasa la crescut. Intr-un castron mai inalt se pun faina (cat sa iasa un aluat bun de intins), maiaua, oul si o cescuta cu apa. Se framanta foarte bine aluatul si apoi se lasa la crescut intr-un loc cald.
Broccoli se fierbe in apa clocotita cu sare si apoi se pune la scurs. Ceapa, ardeii si rosiile se taie cubulete. Ciupercile se taie in lamele. Legumele se calesc in ulei, adaugandu-se sare si piper.
Aluatul se imparte in patru parti si se formeaza foi rotunde. Se ung cu ulei, se asaza umplutura si mozarella. Se impacheteaza, se ung iarasi cu ulei, se presara cimbru si rozmarin si se coc in tava unsa.
BAUTURA:
Bere blonda
SFAT
Calzzone se poate servi cu ketchup dulce sau picant.
SUPA DE SPANAC

INGREDIENTE:
ă€¢ 500 g spanac ă€¢ o ceapa mare ă€¢ 3-4 linguri cu ulei ă€¢ o legatura de patrunjel ă€¢ smantana ă€¢ doi morcovi ă€¢ doi ardei grasi ă€¢ o radacina de patrunjel ă€¢ crutoane ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ delikat
MOD DE PREPARARE
Spanacul se spala, se curata de codite si se opareste in apa cu sare. Se scoate, se scurge, se toaca marunt si apoi se caleste in ulei. Ceapa se taie cubulete si se inabusa. In aceeasi tigaie se adauga spanacul, se toarna putina apa si se fierbe pana cand se inmoaie.
Morcovii, ardeii si radacina de patrunjel se spala si se toaca marunt. Se pun la fiert in apa cu sare, iar dupa ce au fiert se paseaza. Piureul de legume se pune peste spanac si se condimenteaza cu sare, piper si delikat. Se toarna doi litri de apa si se mai fierbe inca zece minute. Se drege cu smantana si se presara patrunjel tocat marunt.
BAUTURA:
Votca
SFAT
Se serveste cu crutoane.
VARZA DE BRUXELLES CU OREZ

INGREDIENTE:
ă€¢ 400 g varza de Bruxelles ă€¢ 250 g orez ă€¢ doua cepe ă€¢ o legatura de ridichi ă€¢ un cub de concentrat de supa ă€¢ o legatura de marar ă€¢ 75 g unt ă€¢ boia de ardei ă€¢ sare ă€¢ piper ă€¢ ulei
MOD DE PREPARARE
Orezul se curata, se spala si se pune la fiert in apa clocotita impreuna cu un cub de concentrat de supa si o ceapa intreaga.
Varza de Bruxelles se fierbe, se scurge si se caleste in putin unt. Cealalta ceapa se caleste intr-o tigaie cu ulei incins si apoi se adauga orezul. Se toarna putina apa si se lasa pana cand scade suficient de mult. Mararul se spala, se toaca marunt si se adauga peste orez. Se sareaza, se pipereaza si se presara boia de ardei dupa gust.
Pe o farfurie se asaza orezul, sub forma unui cuib, iar in mijloc se pune varza de Bruxelles calita.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
SFAT
Se serveste cu rondele de ridichi si marar tocat.

Preparate dulci


BUDINCA DE GRIS CU FRUCTE

INGREDIENTE:
ă€¢ un litru de lapte dulce ă€¢ 300 g zahar ă€¢ 500-600 g gris ă€¢ 50 g unt ă€¢ doua pliculete cu zahar vanilinat ă€¢ 3 pere ă€¢ 50 g stafide ă€¢ doua grepfrut ă€¢ 5-6 smochine ă€¢ esenta de vanilie ă€¢ sare ă€¢ sos de vanilie ă€¢ ciocolata
MOD DE PREPARARE
Intr-un vas de teflon se pune laptele la fiert, la foc mic, cu un praf de sare si cu zaharul tos. Cand laptele incepe sa fiarba, se adauga grisul in ploaie, amestecandu-se incontinuu. Se lasa sa fiarba pana cand se umfla grisul. Se ia de pe foc, se adauga untul taiat cubulete, zaharul vanilinat si esenta de vanilie.
Separat, grepfrutul se curata de coaja si de pielite, smochinele se taie in felii, iar perele se curata si se taie rondele sau felii.
Se ung cu unt patru forme de budinca si se toarna grisul in ele. Se lasa sa se raceasca, se scot din forme si se pun pe farfurii. Se decoreaza cu fructele taiate si cu stafide.
BAUTURA:
Cafea cu lapte
SFAT
Se poate servi si cu sos de vanilie sau ciocolata.
CREMA DE IAURT SI AFINE

INGREDIENTE:
ă€¢ 500 g iaurt ă€¢ 400 g afine ă€¢ 200 g zahar pudra ă€¢ 100 g fulgi de nuca de cocos ă€¢ coaja rasa de portocala ă€¢ doua pliculete cu zahar vanilinat ă€¢ zmeura ă€¢ fragi ă€¢ coacaze
MOD DE PREPARARE
Afinele se curata de codite, se spala si se pastreaza cateva pentru decor. Restul se paseaza. Iaurtul se amesteca impreuna cu zaharul pudra pana cand se omogenizeaza.
Piureul de afine se adauga treptat peste iaurt si se amesteca foarte bine. Apoi se pun zaharul vanilinat, fulgii de nuca de cocos si se amesteca.
Crema obtinuta se toarna in patru pahare sau cupe de sampanie. Deasupra se orneaza cu afinele proaspete pastrate, fulgii de nuca de cocos (sau bucati de miez de nuca de cocos) si coaja rasa de portocala.
BAUTURA:
Ceai verde
SFAT
Crema se poate face si din alte fructe: zmeura, fragi sau coacaze.
FURSECURI CU SMOCHINE

INGREDIENTE:
ă€¢ doua oua ă€¢ 100 g zahar tos ă€¢ un varf de cutit cu sare ă€¢ un pliculet cu zahar vanilinat ă€¢ scortisoara ă€¢ esenta de vanilie ă€¢ o treime de pliculet cu praf de copt ă€¢ suc de lamaie ă€¢ 100 g faina ă€¢ 7-8 smochine ă€¢ fructe confiate
MOD DE PREPARARE
Ouale se separa. Galbenusurile se freaca bine cu sarea. Albusurile se bat spuma cu zaharul pana cand se intareste compozitia.
Se amesteca galbenusurile cu zaharul vanilinat, esenta de vanilie, scortisoara si praful de copt stins cu suc de lamaie. Se adauga albusurile batute, apoi faina si se amesteca usor, de jos in sus. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se ia din compozitie cu lingura si se pune in tava, lasand 2 cm distanta intre ele.
Se asaza cate o felie de smochina pe fiecare fursec si se introduc in cuptorul incins. Sunt gata cand incep sa se inchida la culoare pe margini.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
SFAT
Se pot orna si cu alte fructe confiate.
PRAJITURA CU CACAO SI SUSAN

INGREDIENTE:
ă€¢ 5 oua ă€¢ 300 g faina ă€¢ 250 g zahar tos ă€¢ sare ă€¢ doua plicuri cu zahar vanilinat ă€¢ 150 ml ulei ă€¢ 3 linguri cu cacao ă€¢ o jumatate de pliculet cu praf de copt ă€¢ coaja de portocala confiata ă€¢ gem de portocale ă€¢ susan ă€¢ o lamaie
MOD DE PREPARARE
Se mixeaza ouale cu sarea si zaharul tos. Se adauga uleiul treptat, apoi zaharul vanilinat, cacaua, praful de copt stins cu suc de lamaie si apoi faina.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se unge cu ulei si se toarna compozitia. Tava se umple doar o treime cu compozitie, pentru ca in timpul coacerii, aceasta isi mareste volumul. Prajitura se coace in cuptorul incins in prealabil. Dupa ce s-a racit, se unge cu gem de portocale si se presara susan. Se decoreaza cu bucatele de portocala confiata.
BAUTURA:
Coniac
SFAT
Se poate decora si cu bucatele de lamaie confiata.
×