x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Copturi dulci pentru Pasti

Copturi dulci pentru Pasti

19 Apr 2006   •   00:00
CAIET DE RETETE
Cuvintele lui Radu Anton Roman, care spunea ca la romani bucataria nu are ca scop cautarea placerii, ci a spiritualitatii, imi par mai adevarate ca niciodata in perioada sarbatorii Pastilor, cand fiecare clipa care trece se incarca mai adanc si mai profund de sensuri, de ganduri si de adevaruri care se reveleaza. Acum e ceasul acela in care cerurile se deschid, iar omul, graunte de nisip ratacind prin desertul vietii, isi regaseste drumul... si povestea, si harul. Isi redezgroapa talantul si merge cu el la biserica invierii, purtandu-si cu sine povara. Si Domnul il primeste iar si iar, precum Tatal pe fiul risipitor. Acum e ceasul cel mare, cand fiecare gest se incarca de spiritualitate, iar hrana, o data cu seara Cinei celei de Taina, devine izvor de spiritualitate.

De la oul inrosit cu sangele lui Hristos curs de pe crucea Invierii la cozonacul pe care mamele copilariilor noastre il gatesc cu dragostea amara a lacrimilor Rastignirii, ca sa fie gustat apoi cu bucuria cea mai presus de fire a Invierii, totul se incarca de un suflu nou, al trezirii la viata cea vesnica. Iar masa pascala din duminica cea mai mare din an, aranjata frumos cu felii de cozonac si luminata cu lumina Invierii, care sta marturie de 2000 de ani jertfei celei mari ce a schimbat istoria lumii, devine o continuare a daruirii hristice. Si bucata de cozonac pe care crestinul o gusta cu piosenie, patruns inca de bucuria noptii celei mai sfinte din an, capata gustul dumnezeirii...

COZONAC CU MIERE

  • INGREDIENTE: 1,2 kg faina, un pahar cu miere, 200 g stafide, 400 ml lapte, 50 g drojdie, zahar vanilinat, 500 g miez de nuca macinata, 25 oua, 250 g unt, 400 g zahar, coaja de lamaie, rom.
  • PREPARARE: Laptele se incalzeste putin si se adauga 200 g zahar, amestecandu-se pana se topeste. Dupa ce s-a topit zaharul se faramiteaza drojdia si se amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Separat, se lasa untul la temperatura camerei pana cand se inmoaie. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat bine cu un praf de sare pana cand devin spuma, iar galbenusurile se freaca bine cu 200 g zahar pana cand devin o crema. Aceasta crema se adauga peste faina cernuta si se framanta foarte bine. Se incorporeaza treptat 200 g unt topit, romul, stafidele, zaharul vanilinat, coaja de lamaie si o parte din albusurile batute cu o jumatate de pahar cu miere de albine. Dupa ce s-a framantat bine, se lasa la crescut la loc cald. Apoi, aluatul crescut se imparte in mai multe parti. Fiecare bucata se intinde pe o planseta tapetata cu faina, se unge cu nuca macinata, fiarta in lapte si amestecata cu restul de albusuri. Se ruleaza si se asaza intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Cozonacii se lasa la crescut timp de 20 de minute, dupa care se ung cu galbenus cu o pana de gasca sau cu o pensula, se presara nuca macinata sau zahar tos. Apoi se dau la cuptor la foc potrivit. Dupa ce s-au copt, se scot si se ung cu putina miere incalzita si dizolvata in apa.

    COZONAC CU MAC SI NUCA

    La un kg de faina se pun 10 oua, 300 g ulei, 100 g unt, 50 g drojdie, 250 g zahar, 200 g de lapte si 150 g smantana. Galbenusurile, cu un pic de zahar si cu sare, se freaca bine pana se inalbesc. Separat, se inmoaie drojdia cu lapte si se face o coca intr-un lighean; in mijloc pui drojdia si laptele ca sa creasca. Se lasa vreo jumatate de ora la crescut. Se pun si galbenusurile si se framanta de la mijloc, dar nu se rupe. Umplutura cu mac: se da macul prin masina, se pune zahar dupa gust si se opareste cu lapte fierbinte. Se mai adauga rahat, taiat marunt si, dupa dorinta, albusurile batute spuma. Se intinde foaia, se asaza umplutura si se ruleaza. O alta foaie se umple cu nuca macinata fiarta in lapte. "Ciuciurile", adica sulurile astea, cum zic babele prin Bucovina, se pun unul cu mac si unul cu nuca, se asaza in tava unul langa altul. Se mai lasa vreo 20 de minute la crescut, se dau cu galbenus de ou, se presara putin mac si se dau la cuptor. Dupa ce s-au copt, se scot de la cuptor si se ung cu un pic de zahar, cu ulei, pentru luciu si o culoare mai frumoasa. Cozonacii copti si taiati au forma de ochelari.

    PASCA

    Se face aluatul exact cum se face la cozonac. Se ia si se intinde aluatul cu sucitorul si se face o foaie dreptunghiulara dupa tava. Se pune foaia ca sa acopere si peretii, apoi branza si se intoarce putin cate putin marginea roata. Se fac din aluat doua sucituri (suluri) subtirele si se impletesc precum coditele, pentru ornat pasca. La mijloc se pune o sucitura si capetele se apasa cu mana si se cresteaza. In mijloc se mai face o cruce si chiar pe crucea asta, in mijloc, se pune un "cobelci", cum spun batranele, adica asa, o chestie ca doua coarne, in sens invers.

    COZONAC IMPLETIT

  • INGREDIENTE: un kg faina, 10 galbenusuri, 5 albusuri, o lingurita cu sare, 300 g zahar, 250 g unt, un baton vanilie, 200 g stafide, coaja rasa de la o portocala si de la o lamaie, o cescuta cu rom, 3 cesti cu lapte, drojdie, nuci, zahar pudra.
  • PREPARARE: Se pun la fiert doua cesti cu lapte si un varf de cutit cu sare. Intr-o covata se pune putina faina si se toarna putin cate putin lapte pana se face ca o smantana. Intr-un castron se desface drojdia cu lapte, adaugand o lingura cu faina, un galbenus, o lingurita cu zahar. Se acopera si se lasa la crescut. Apoi se adauga drojdia peste coca oparita din covata si se face plamadeala. Treptat, se pun o parte din faina si laptele si se amesteca bine. Se acopera si se lasa sa stea vreo jumatate de ora. In acest timp se amesteca galbenusurile cu zaharul pisat, se adauga nucile macinate, coaja rasa de portocala si de lamaie. Se amesteca bine cu plamadeala, se toarna romul in care a stat batonul de vanilie cateva ore si incepe framantatul. Ca sa iasa cozonacul bun, aluatul se framanta aproape o ora, adaugandu-se treptat o parte din unt si stafidele. Cealalta parte de unt se pune in aluat la urma impreuna cu albusurile batute spuma. Dupa ce se framanta, se acopera cu un servet si se lasa la cald ca sa creasca. Formele de cozonac se ung cu unt. Se ia o bucata de aluat, se impleteste si se pune in forma. Se mai lasa la crescut, dupa care se unge cu galbenus amestecat cu zahar pudra si se presara nuci sau migdale, dupa preferinta. Se dau formele la cuptor si se coc cam o ora. Cozonacii copti se lasa sa stea in forme vreo jumatate de ora, dupa care se dau cu zahar pudra.
  • ×