x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Herpesul de la ochi

Herpesul de la ochi

08 Mai 2006   •   00:00

Stiati ca herpesul poate aparea si la ochi? Ba mai mult, este cea mai frecventa cauza de scadere si pierdere a vederii.

Asistentul universitar doctor Florentina Grigoriu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, ne explica herpesul ocular. Infectia herpetica este una dintre cele mai frecvente boli infectioase. Statisticile arata ca 90% dintre oameni sunt purtatori ai virusului herpetic, chiar daca nu au facut boala, ci prezinta doar anticorpi. Exista doua tipuri de virusuri herpetice, dar cel mai frecvent este tipul 1. Acesta este responsabil de herpesul de la nivelul fetei, inclusiv de cel ocular. La nivelul ochiului, virusul herpetic poate afecta corneea, provocand keratita herpetica, tesutul conjunctiv ducand la conjunctivita herpetica si, foarte rar, retina cauzand corioretinita in cazul persoanelor cu imunitate foarte scazuta.

Virusul herpetic se transmite la ochi fie de la un herpes bucal pe care il are pacientul, fie de la o persoana infectata la alta persoana. Cea mai frecventa forma de herpes ocular este keratita herpetica, intrucat corneea este cea mai expusa factorilor de mediu. In plus, corneea are insuficiente arme de lupta contra virusului herpetic, ea fiind transparenta si complet nevascularizata. Herpesul ocular apare in contextul unor factori favorizanti, care slabesc imunitatea: dupa un episod gripal, emotii puternice, efectuarea unui tratament cu cortizon sau a unui vaccin, un traumatism ocular sau in perioada menstruatiei.

O boala capricioasa

Simptomele care trimit pacientul la medic sunt scaderea vederii, durerile oculare, lacrimarea si sensibilitatea la lumina. Pe langa acestea, la consultul oftalmologic se mai constata inrosirea ochiului si ulceratia corneana.

TERAPIE. Tratamentul de baza al keratitei herpetice este cel local, asociat cu tratament general. Unii pacienti trebuie sa poarte un pansament ocular, altii o lentila de contact terapeutica. Tratamentul e de lunga durata, fiind nevoie de 3-4 saptamani pana la vindecare.

Dr. Florentina Grigoriu semnaleaza ca herpesul ocular este o boala capricioasa, cu evolutie schimbatoare, care necesita tratament corect, administrat numai la indicatia oftalmologului. Altfel, riscurile de recidive sunt foarte mari, cu consecinte care merg de la cicatrice la nivelul corneei si scaderea acuitatii vizuale pana la pierderea vederii. Cea mai grava complicatie este opacifierea corneei. Cand leziunea este centrala, ea impiedica vederea. Pacientul aflat in aceasta situatie este candidat la transplant de cornee. Herpesul ocular se afla la originea a 10%-20% dintre grefele de cornee.

ATENTIE! Herpesul ocular este o boala infectioasa grava, recidivanta, care netratata corect poate duce la pierderea vederii. Apare in special la adultii tineri, mai frecvent la barbati decat la femei. De regula, herpesul ocular este unilateral, iar recidivele apar tot la acelasi ochi. Cu cat episodul infectios se vindeca mai greu, cu atat recidivele sunt mai frecvente, atrage atentia medicul oftalmolog Florentina Grigoriu.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul ocular herpesul