x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lemn, pasiune si inspiratie

Lemn, pasiune si inspiratie

07 Dec 2006   •   00:00
IDEI ORIGINALE
Liviu Brezeanu este un sculptor care vine din Dambovita (s-a nascut in comuna Varfuri, in anul 1958) si a absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucuresti in clasa profesorului Geta Caragiu. Si-a ales lemnul drept material primordial, iar forta sa artistica l-a adus cu rapiditate in prim-plan

Sculptorul asupra caruia ne-am oprit in acest numar a impresionat cu cativa ani in urma, expunand o serie de lucrari in lemn, opere stilizate, cu ecouri detectabile din Henry Moore, avand figura umana drept reper central. Activitatea sa este jaloanta si de numeroasele paricipari la tabere de sculptura, unde a modelat cu talent si inspiratie piatra sau marmura.

TEMEINICIA MESTESUGULUI

Criticii au remarcat temeinicia mestesugului si soliditatea arhitecturarii volumelor. Lemnul i-a dat posibilitatea sa armonizeze inteligent volumele pline si golurile, traforurile sale urmand un traseu sinuos, dar bine gandit artistic. La Brezeanu, detaliul nu este niciodata izolat, ci prins ca un factor decisiv in ansamblu, oferind operei o serenitate atemporala, netulburata de convulsiunile momentului. Fibra naturala si accidentele masei lemnoase ii ofera artistului posibilitatea unei retorici plastice personale si unice.

FIINTA UMANA IN CUPLU

Tentatia de a descoperi fiinta umana se lasa atrasa de ipostazele cuplului, ceea ce te duce cu gandul la reproducerea perpetua a speciei, la dansul erotic dus pana la implinire si desavarsire. Constructiile pe verticala, increngaturi devenite certitudini, sunt delicate, dar stabile. Ele dau efecte surprinzatoare atat prin compozitia generala, cat si prin tehnica rafinata de a alterna suprafetele perfect polisate cu cele rugoase. Personajele inlantuite par a fi cuprinse de o cuceritoare tandrete, de ideea nobila a protectiei reciproce si complice.

INTEGRAREA IN SPATIU

Poate cea mai spectaculoasa trasatura a lucrarilor lui Liviu Brezeanu este capacitatea lor de a se integra fara nici un fel de ezitare sau compromis in orice tip de spatiu. Ele completecteza perfect atmosfera interioara de sorginte moderna sau de inspiratie clasica, dar se evidentiaza cu aceeasi pregnanta si in mediul natural, in apropierea decorului vegetal sau mineral.

Nici lumina si nici umbra nu altereaza cu nimic prezenta spatiala a sculpturii, ba dimpotriva, jocul formelor si al penetrarilor este mai amplu, mai incitant, mai sugestiv atunci cand stralucirea sau umbra le evidentiaza. Lucrarile sculptorului trimit mesajul lor estetic imediat, atrag privirea si retin atentia, incarca atmosfera cu acea electricitate secreta specifica numai capodoperei.

ELEGANTA FORMELOR

Lemnele lui Liviu Brezeanu vin din natura si se intorc in natura. Eleganta formelor te trimite cu gandul la o gradina luminoasa si nu la tenebrele padurii. Ele reprezinta inainte de toate reconcilierea dintre om si demonii spaimei, alungarea anxietatilor, acceptarea valorilor clasice si invitatia la inocenta primordiala. Scupltorul ne invita sa redevenim propriii nostri eroi deghizati in fiinte umane relaxate si zambitoare, fraternizand intr-un Eden mereu verde.


Fiintele se contopesc intr-un singur trup, bisexuat, invaluit in misterul contrariilor si infasurat cu valuri de catifea bine mirositoare sau cu vrejurile iubirii ireparabile si imposibil de stavilit
Personajele se rostogolesc adesea intruchipand roata invocata de Nichita Stanescu, roata magica si dulce a iubirii, iertarii si intoarcerii la originea divina, la puritatea intaiului gest de tandrete

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul