x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lucrarea pictorului in propriul apartament

Lucrarea pictorului in propriul apartament

23 Noi 2006   •   00:00

Din sumar: Editorial - Sa-ti faci pravalie cu scara? / Afla ce e nou / Implica-te in amenajarea casei tale! / In curand peluzele vor ingheta... / Contorizarea consumului de apa / Constructia unui semineu si functionalitatea lui / Culoare si civilizatie / Casa in stil contemporan situata pe colina / Intram in luna decembrie cu gandul la vestitorii primaverii / Orhideele, fara secrete / Salonul de Gradinarit de la IndAgra /



LA BLOC, DAR ALTFEL

Adrian Ulciuc este pictor, dar de cativa ani se ocupa de amenajari interioare. Si e de inteles, daca e sa ne gandim ca pictura nu prea trezeste apetitul romanilor atunci cand isi refac sau cumpara locuinte

Stiti vorba aceea cum ca cismarul nu are cisme, iar croitorul nu are haine. De multe ori e adevarata. Adrian Ulciuc, chiar daca amenajeaza case spectaculoase si vile impresionante ca dimensiuni, a avut cat de cat timp si pentru propria locuinta, dar care nu e nici pe departe o vila somptuoasa, ci un apartament de doua camere din centrul Capitalei.

TALENT SI INSPIRATIE

Insa ca pictor si-a folosit indemanarea si talentul sa experimenteze finisaje si combinatii de culori pentru ca nu si-a propus sa obtina ceva din luxul sau extravaganta pe care reuseste sa le imprime interioarelor clientilor sai. Tocmai de aceea am si hotarat sa va prezentam locuinta lui, pentru ca intregul ansamblu este ca o pictura cu mai multe culori ce se intrepatrund curajos.

Este o idee ce ar putea fi preluata pentru multi dintre aceia care vor sa-si schimbe locuinta repede si cu costuri cat mai mici. Pana la urma, vopseaua de pe pereti este mult mai usor de inlocuit decat o mobila colorata sau sisteme complicate si inutile realizate din gips-carton. Si bagati de seama ca amenajarea de fata a fost realizata acum cinci ani, timp in care culorile s-au mai estompat, iar finisajele s-au mai invechit, dar tot arata deosebit.

Fiecare toc superior de usa a devenit limita la care sa fie coborate rafturi pentru lucrari, tablouri sau alte hartoage specifice intr-o casa locuita de o familie de artist

IMPARTIRE AVANTAJOASA

Adrian si sotia sa, Diana, au impreuna doi baieti. Toata familia locuieste intr-un apartament de doua camere din zona Pietei Victoria, fara ca locuinta sa fi suferit modificari de pereti sau schimbari de extensie a dimensiunilor spatiilor - cum ar fi inglobarea balconului intr-una din camere sau desfiintarea camarii, a debaralei. Norocul a fost ca cei doi soti sa gaseasca un apartament foarte bine organizat, cu un hol mare, ce face legatura intre toate incaperile. In aceste conditii, fiecare spatiu ar trebui organizat judicios.

Spatiile de depozitare sunt folosite la maximum, in camera copiilor exista un pat supraetajat, bucataria a permis loc si pentru o masa si patru scaune pe langa zona dedicata prepararii alimentelor, iar canapeaua din camera de zi se transforma in loc de dormit pentru parinti in fiecarea seara.

E clar ca cele doua camere au fost impartite intre parinti si copii, dar e interesant modul in care fiecare camera face fata mai multor cerinte, fara a se trada direct acest lucru. Spre exemplu, in camera de zi exista un birou cu calculator. Piesa de mobilier este, de fapt, un bufet cu sertare adaptat ca si masa de birou, iar pe post de scaun este un taburet mic.

Mai mult, deasupra usilor descoperi rafturi de depozitare sau expunere a obiectelor. Asa este si in hol, unde fiecare toc superior de usa a devenit limita la care sa fie coborate rafturi pentru lucrari, tablouri sau alte hartoage specifice intr-o casa locuita de o familie de artist.

BRICOLAJ ORIGINAL

Multe lucruri din casa sunt facute de Adrian si sotia sa. Si nu vorbim despre lucrarile lui Adrian, ci de ceea ce tine de mesterit. Nu s-au dat in laturi de la bricolaj. Au tinut sa aiba pardoseli care se pot intretine usor si de aceea au montat gresie in zonele mai des circulate - hol, bucatarie, dar au optat pentru podea in cele doua camere. Si nu o podea cumparata de-a gata, ci una pe care au realizat-o ei din bucati asimetrice. Ulterior, Adrian a vopsit si finisat podeaua din lemn de brad, astfel incat acum are o nuanta originala si un aspect antichizat in ton cu peretii. Nici caloriferele vechi din fonta nu au fost uitate. Au capatat acelasi tratament de antichizare pentru a fi mai bine integrate in noua infatisare a locuintei.

CULORI DIFERITE

E clar ca e mult mai usor pentru un pictor familiarizat cu ceea ce inseamna culorile, armonia si echilibrul formelor sa amenajeze locuinte, decat unui arhitect care la capitolul culori sau texturi sa nu se descurce foarte bine
Dar pe langa asta, fiecare camera a fost decorata altfel, desi culorile folosite in toata locuinta sunt asortate. Este foarte interesant insa sa descoperi detaliile - plinta din hol pictata in dungi, peretele de unde se deschide usa baii decorat in mov si verde, camera de zi in tonuri de portocaliu patinat, desenele de pe pereti existente in camera baietilor.

Este foarte interesant faptul ca si tamplaria existenta in casa, fie cea a tocurilor usilor si a ferestrelor, fie cea a mobilierului au fost supuse tratamentului pictorului, dar si a sotiei lui. Diana, chiar daca este avocat de meserie, are un talent nativ in privinta decoratiunilor. Sunt multe obiecte pe care le face singura si care se regasesc in ansamblul locuintei.

Cert este ca atunci cand familia simte nevoia de o mica decoratiune pe perete sau pe mobila nimeni nu-i opreste sa o faca. Este o locuinta fascinanta, tocmai din perspectiva culorilor si a ingeniozitatii realizarii multor obiecte sau elementele practice.

DE LA PICTURA LA DESIGN

Pictorul Adrian Ulciuc convinge chiar cu propriul apartament ca se pricepe de minune sa faca amenajari cu costuri mici, chiar daca de cele mai multe ori clientii lui sunt oameni cu dare de mana. Este un artist talentat care a luat domeniul designului interior ca pe o provocare. La inceput nu i-a fost foarte usor, dar cu timpul depistarea dorintelor clientilor, alegerea mobilierului, a finisajelor, a decoratiunilor a devenit facila si datorita studiilor sale.

Fiecare camera a fost decorata altfel, desi culorile folosite in toata locuinta sunt asortate
Diana, chiar daca este avocat de meserie, are un talent nativ in privinta decoratiunilor. Sunt multe obiecte pe care le face singura si care se regasesc in ansamblul locuintei
Au tinut sa aiba pardoseli care se pot intretine usor si de aceea au montat gresie in zonele mai des circulate - hol, bucatarie, dar au optat pentru podea in cele doua camere

Amenajarea de fata a fost realizata acum cinci ani, timp in care culorile s-au mai estompat, iar finisajele s-au mai invechit, dar tot arata deosebit
Pictorul Adrian Ulciuc convinge chiar cu propriul apartament ca se pricepe de minune sa faca amenajari cu costuri mici, chiar daca de cele mai multe ori clientii lui sunt oameni cu dare de mana
×