x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Morega, un baron de Gorj peste Europa Unita

Morega, un baron de Gorj peste Europa Unita

20 Apr 2005   •   00:00

Judetul Gorj se integreaza intr-un mod aparte. Si pastreaza continuitatea: dupa baronul Mischie, face cartile baronul Morega. In calitate de subprefect, dar si de presedinte al SC Agentia Economica Uniunea Europeana SRL, redutabil producator de faina. Un presedinte cu personalitate, apreciat de Ceausescu, pictat azi prin biserici, ramas in picioare dupa ce s-a rostogolit prin vreo sase partide. Un adevarat motor european pentru judetul de care investitiile straine fug ca de dracu’.

  • de TOMA ROMAN Jr, DORU COBUZ
  • EUROMANIA INTEGRARII
  • Morega, presedintele Uniunii Europene SRL



    FUM. Morega a incercat sa ne abureasca
    Baroni au fost, baroni sunt inca. Mergem cu ei inainte, politicienii care ar fi putut sa le taie cracile de sub picioare intinzandu-le mana mai departe, negand evidente si desconsiderand presa, opinia publica, fiecare contribuabil in parte. Ei se apara acuzand presa de interese oculte, iar caravana merge mai departe.

    Se pare ca judetul Gorj a fost blestemat de soarta sa aiba tot timpul un "tatuc". Nici nu pleca bine marele Nicolae Mischie, ca-l si inlocui o alta mare figura a lumii contemporane, Dan Ilie Morega. Patron la "Uniunea Europeana" SRL, Agentia Economica Romana - AGEROM SRL, doctorat cu ajutorul unei universitati moldovene private, ctitor cu portret in biserica, economist care a falimentat societatea pe care a pus mana dupa ce a plecat de la FPS, proaspat lider PNL (confundand statutul de sef interimar cu cel de presedinte ales), care s-a inconjurat de fosti peceristi, angajati ai lui, azi sef de partid (exemplu, Ion Ciobanu la Motru), Morega avea toate sansele de a deveni baron local din ziua numirii.

    O biografie spectaculoasa si nebuloasa il recomanda pe Morega pentru a integra judetul Gorj in balamucul de la Socola. Am incercat sa lamurim cine este Dan Ilie Morega printr-un interviu pe care am avut curajul sa-l cerem domnului subprefect si pe care a avut amabilitatea sa ni-l acorde. Pentru ca la aproape fiecare intrebare a noastra domnia sa a emis cate o amabila dezinformare, nu am indraznit sa publicam acest interviu fara sa facem precizari care sa mai indeparteze perdelele de fum pe care le-a lansat Dan Ilie Morega. Precizam ca tiparim replicile dublului doctor, dupa cum sustine, fara corecturile de rigoare pentru a vedea si dumneavoastra exact ce ni s-a aratat noua.

    Morega, liberalul

    Jurnalul National: Este adevarat ca ati trecut prin nu mai putin de sapte partide politice?
    Nu. Sunt doua partide politice: PNL Campeanu, care a fuzionat cu PNL, deci este unul si acelasi partid, si PRM, patru luni.

    Membru PSD nu ati fost?
    Nu.

    Dar cum de ati fost prefect?
    Am gestionat, dupa un scandal care a fost intre fostul prefect si fostul om al timpurilor gorjene, Mischie, un scandal monstruos. Eram presedintele Fondului Proprietatii de Stat si am fost chemat de catre presedintele FPS, care era, mi se pare, Dima, la Guvern, cu rugamintea sa iau o perioada de timp... pana se termina alegerile. Sase luni, atat am fost, sase luni prefect.

    Dar functia aceasta nu presupunea si apartenenta politica?
    Pai, in perioada aceea, asa cum stiti foarte bine, domnul Vacaroiu era independent si nu era al nici unui partid. S-a inscris in partid dupa expirarea mandatului.

    Si director al FPS ati devenit in ’91 tot fara sustinere politica?
    In primul rand, eu am fost inspector general in Agentia Nationala de Privatizare. Post pe care l-am ocupat prin concurs la fosta Comisie Nationala de Industrie Mica si Servicii, care ma ocupam de acordarea de aprobari si consultanta gratuita pentru cei care doreau libera initiativa sa faca intreprinderi mici si asociatii cu scop lucrativ.

    Noi stim ca ati fost si membru al APR, FSN, PD?
    Probabil, dupa spusele altora, si dupa o modalitate de a va inocula in mod incorect.

    DELTAPLANORISTUL POLITIC. "Morega, liberalul. Mi se strepezesc dintii in gura cand spun asa ceva. Probabil ca cel mai bine i se potrivea acestui om PRM", comenteaza unii membri si lideri ai PNL. Asta insa pe dupa colturi, pentru ca Dan Ilie Morega nu s-a sfiit sa-i dea afara pe toti cei care l-au criticat si l-au contestat. Potrivit statutului liberal, criticile in public sunt amendate cu excluderea. Cale ce au urmat-o chiar membrii fondatori ai PNL in Gorj.

    La intrebarea noastra clara, din cate partide a facut parte pana acum, dl Morega a raspuns neclar ca a trecut pe la 3, care de fapt sunt doua: PNL-Campeanu, PRM si PNL. Tinem sa precizam ca acelasi domn a fost prefect al judetului Gorj pe timpul guvernarii PDSR, cand premier era Nicolae Vacaroiu. De asemenea, in anul 2000, a candidat la Primaria orasului Targu Jiu din partea ApR. La acea data, legea electorala spunea ca oamenii aflati pe lista unui partid politic trebuie sa fie membri ai acestuia. Deci, Morega se afla in eroare. Probabil ca a trecut pe la atatea partide, incat nu le mai stie socoteala. Oricum am da-o, e spectaculos giumbuslucul politic prin care Morega s-a metamorfozat anul trecut din prim-vicepresedinte al filialei Gorj a PRM in presedinte al structurii teritoriale a PNL. Asta dovedeste ca omul da dovada de labilitate a convingerilor daca in cativa ani a fost, pe rand, social-democrat, nationalist si liberal.

    Un doctorat, doua... De la noi cu urari

    Nu v-ati reconfirmat doctoratul sustinut la "Stefan Gheorghiu".
    Dar nu trebuia sa-l reconfirm. Atat timp cat am dat cu comisie de la ASE Bucuresti, condusa de regretatul profesor Vasile Rauser...

    Este un ordin al ministrului Invatamantului care stipuleaza reconfirmarea...
    Dumneavoastra stiti foarte bine ca ordinele ministrilor sau ordinele altor conducatori care pot sa emita asemenea ordine, ma refer la prefect si asa mai departe, trebuie sa fie in context cu hotararile de guvern si cu legile... Or, exista hotarare de guvern foarte clar, cand doctoratele si cei care au terminat Jurnalistica, intre care si Mircea Dinescu, nu au fost supusi unor examene sau unor atestate. Pentru ca eu am facut Institutul Central pentru Cadre de Conducere din Economie si Administratie, dupa care am avut dreptul sa dau examen pentru doctorat in specialitate, pentru ca am facut specialitatea Prestari Servicii si Circulatia Marfurilor si mi-am dat doctoratul in acest domeniu, deci nu mi-am dat doctoratul in acest domeniu. Nu mi-am dat doctoratul in... stiu eu, Etica Socialista sau Etica Comunista sau Faurirea Societatii Socialiste Multilateral Dezvoltate.

    Daca ordinul ministrului era nul, de ce ati simtit nevoia sa va reconfirmati doctoratul undeva in CSI?
    Dar nu-i reconfirmat... Eu mi-am dat un alt doctorat pentru ca conduc la Universitatea Libera Internationala din Moldova doctorate si... cred ca apropierea dintre noi si Republica Moldova nu se mai poate face sa mergem cu arma la granita, ci... educationala, institutional, economic si asa mai departe...

    Ce fel de institutie e Universitatea Libera Internationala din Moldova? E o institutie privata sau... ?
    Este o institutie de alternativa, infiintata prin hotarare de guvern, acreditata, recunoscuta.

    Ruta PCR - Chisinau

    PCR. Tovarasul Nicolae Ceausescu il aprecia pe tovarasul viitor PNL-ist
    Si Nicolae Mischie a crezut ca titlul de "baron profesor universitar doctor" suna mai bine. Dan Ilie Morega dobandise, pe vremea "Impuscatului", in calitatea lui de mahar judetean, o diploma de doctor "made in Stefan Gheorghiu". In 1991, ministrul Invatamantului de atunci, Mihai Golu, a emis Ordinul nr. 11053, prin care toti doctorii care isi obtinusera titlurile la fosta Academie "Stefan Gheorghiu" sau alte institutii de invatamant care depindeau direct de PCR erau obligati sa mearga sa-si reconfirme valabilitatea tezei in fata Comisiei Superioare de Atestare a Titlurilor, pana la data de 1 septembrie 1994. Luat cu alte treburi, Morega a uitat sa faca asta. Cativa ani mai tarziu, cand in Gorj a fost infiintata o universitate de stat, acesta a vrut sa se faca profesor plin, s-a gandit la o solutie eficienta. A dat o fuga pana la fratii de peste Prut. Acolo unii se duc sa cumpere foarfece sau surubelnite ieftine, dar actualul subprefect s-a intors cu o diploma de "doctor habilitat". Practic, Dan Ilie Morega, tinand cont ca intre Romania si Republica Moldova se echivaleaza diplomele, si-a luat hartia de la "Stefan Gheorghiu", a masinat prin Moldova si s-a intors cu o foaie care ii dadea titlul de "doctor moldovean". Asa a reusit sa-si conserve titlul de profesor plin. Pentru meritele "deosebite" a vrut sa-i rasplateasca pe moldoveni. Prin Fundatia "Tudor Vladimirescu", pe care o prezideaza, Morega a incercat sa deschida o filiala a ULIM la Targu Jiu. Din fericire, Ministerul Educatiei si Invatamantului nu a marsat, si ULIM nu a putut sa umfle banii candidatilor gorjeni la studentie.

    Scuipam, pupam...

    In 2000 ati scos la propria editura o carte in care il injurati groaznic pe premierul Tariceanu...
    Nu cred ca il injuram. Probabil ca-l criticam, pentru ca viata este... nu una statica, ci una dinamica, si in conditiile in care, daca vreti... si la ora actuala, pe mine ma preocupa problemele economico-sociale ale judetului. Pentru ca puteam si eu sa plec in alta parte, "la revedere!" si sa nu ma intereseze problemele.

    Credeti si acum ca premierul e incompetent din punct de vedere administrativ?
    Nu am spus eu ca este incompetent. Sigur, m-am referit la unele masuri nepopulare care s-au luat atunci... Mie mi se pare acum ca dumnealui are o vasta experienta si politica, si din punct de vedere manageriala, in plan guvernamental si conduce destul de bine Guvernul. Dovada sunt si ministrii care sunt ai PNL si ai Aliantei, care pana acum s-au dovedit a fi oameni pe probleme si care cauta sa duca la bun sfarsit ceea ce au promis in campania electorala.

    N-a fost un salt destul de mare de la PNL la PRM?
    Sa stiti ca la ora actuala pot sa ma duc la partidul verzilor, albilor sau negrilor, tot aceeasi credibilitate am. Si nu exista doctrina la ora actuala. Exista ceea ce... daca poti sa faci ceva pentru oameni, oamenii au incredere in tine si poti sa faci ceva pentru oameni.

    In anul 2000, Morega, transformat in mare analist politic si economic, a publicat o brosura in care dadea indicatii pretioase cu privire la viitorul, prezentul si trecutul patriei-mume, ca orice clarvazator respectabil. Ne permitem sa citam din opera "Romania intre prabusire si relansare economica": "Poti oare sa nu-ti pui intrebarea daca domnii ministri Tariceanu si Berceanu judeca cu alceva decat cu capul?", "Cu ministri ca Basescu, Berceanu sau Babiuc, PD o sa ajunga la dimensiuni liliputane", "Din 1997, incepe prabusirea economiei sub monstruoasa guvernare CDR-PD-UDMR", "(....) clientela politica a coalitiei antinationale CDR-PD-UDMR".

    Care va sa zica, dl Morega il trata pe actualul sau sef de partid drept un fel de tolomac, pe presedintele Basescu drept incompetent si vinovat de dezastrul tarii, iar partidul in care este membru acum era nici mai mult, nici mai putin decat antinational.

    Cine vrea sa te linseze te linseaza, nu?

    L-ati cunoscut pe Nicolae Ceausescu?
    Da. Si nu mi-e rusine sa spun ca l-am cunoscut pentru ca a acordat, pentru 5.000 de salariati, pe care-i conduceam la Cooperatia de Consum, si lucrau in fiecare comuna circa 150, 200 si chiar 300 de salariati, iar Uniunea Judeteana a Cooperativelor de Consum al carei presedinte am fost a fost recompensata cu titlul de Erou al Muncii Socialiste. Dar eu am dat mana cu el de doua-trei ori.

    E adevarat ca in decembrie ’89 umblau oamenii sa va linseze?
    Stiti, daca oamenii vor sa te linseze, inseamna ca au ceva cu tine pentru moment, si atunci te linseaza. In conditiile in care pe 22 nimeni nu a spus nimic, pe 23, nimic, 24, nimic si pe 25, in ziua de Craciun... inseamna ca a fost ceva pusa la cale, pus la cale de cineva, nu?

    Pus la cale de cine?
    De cel care a dorit sa fie presedintele Cooperatiei si care acuma are 300 de salariati. Si care le oferise coniac "Unirea" si le spunea: "Bai, pierdeti Unirea"... Eram la o sedinta a Consiliului Aprovizionarii, pe data de 25, in ziua de Craciun, cand de fapt a fost executat Nicolae Ceausescu si condamnat la moarte, si au venit doi tineri care spuneau: "Din cauza dumneavoastra nu am avut noi ce manca", in conditiile in care s-au adus mii de tone de carne, de faina, de preparate, din alte judete pentru judetul Gorj, pentru ca era un judet preponderent muncitoresc, cu energiticieni, cu mineri...

    In 1989, Morega era seful Cooperatiei din judet. El spune ca il "iubea poporul" si ca in timpul luptei de clasa s-a sacrificat pentru oamenii din Gorj. In orice caz, si el era iubit, dar de tovarasul Nicolae Ceausescu, care-i daduse personal titlul de "Erou al Muncii Socialiste". Cat despre "popor", acesta nu a raspuns pozitiv la amoarea eroului socialist. Imediat dupa 22 decembrie 1989, mai multe grupuri de cetateni circulau prin oras in scopuri vindicative. Nu voiau sa sparga capul primului-secretar PCR, nici al sefului Securitatii, ci tocmai pe al tovarasului "cooperatist".

    Moara cu nenoroc

    E adevarat ca sunteti actionar la 6 societati comerciale, dar in declaratia dumneavoastra de avere sunt mentionate doar trei?
    Haideti sa fim oameni seriosi. Eu sunt actionar si asociat la trei firme, dintre care una are foarte putina activitate. Morarit, panificatii, confectii...

    Uniunea Europeana SRL?
    Da, Uniunea Europeana.

    De ce v-ati botezat firma asa?
    Pentru ca este dorinta a fiecarui roman. Oricare roman vrea sa ajunga in Uniunea Europeana.

    RETETA. Cei ce semneaza un contract cu firma "Agentia economica romana" a lui Morega pot jura ca au facut afaceri cu statul

    Si Agentia Economica Romana ce inseamna?
    Este AGEROM, care nu mai exista. S-au comasat pentru ca erau vreo cinci firme, dar nu aveau activitate, pentru ca una avea panificatie, una avea morarit si una avea activitati de comert. Activitatile de comert s-au restrans pentru ca in judetul Gorj au fost foarte multe disponibilizari, veniturile au scazut, comertul n-a mai mers.

    In declaratia de avere de pe site-ul Prefecturii, domnul Ilie Dan Morega figureaza ca actionar la trei firme. Un raport facut de un ONG gorjean arata ca declaratia de avere e un fals, fiindca subprefectul controleaza de fapt sase firme, prin sistemul "o firma e actionara la alta". Daca e sa ne aplecam ochiul spre afacerile dlui Morega, constatam ca e un veritabil Ostap Bender de pe Jiu. Printre altele a inregistrat o firma care se cheama SC Uniunea Europeana SRL, UE-ul in care s-a integrat deja dom’ Morega e de fapt o moara. Ea produce faina vanduta in pungi pe care scrie Uniunea Europeana si atat, iar bizonii se inghesuie sa cumpere marfa despre care deduc ca e facuta la mari standarde comunitare. Tot gratie "Uniunii Europene" SRL, micutii din aproape intregul judet Mehedinti isi primesc laptele si cornul. O alta afacere draguta a subiectului nostru e AGEROM, adica sereleul Agentia Economica Romana. Chestia asta vinde-cumpara diverse piei de closti, dar are o sigla care seamana izbitor cu stema nationala. Din cauza asta, clientii AGER pot avea impresia ca trateaza, de fapt, cu o agentie guvernamentala, cu un secretariat de stat, ceva.

    Lumea buna

    Pe timpul lui Ceausescu ati avut o functie importanta. Care erau relatiile dumneavoastra cu Securitatea?
    Relatiile mele cu Securitatea... Care erau ale fiecarui conducator de unitate.

    Va inrudati cumva cu generalul Morega?
    Morega a fost general de armata, nu a avut nimic comun... A fost seful Sectiei Speciale la Ministerul Muncii. N-a fost niciodata ofiter de informatii militare. Si a lucrat la Senat de cand a venit domnul Barladeanu.

    Despre Dan Ilie Morega se spune ca a fost un om puternic, poate cel mai, si atunci cand nu a avut vreo functie importanta. Motivatia: fost sef al Cooperatiei, sef al unui intreg sistem cu care se puteau cumpara favoruri si amicitii, a devenit repede agent guvernamental, apoi sef FPS, prefect (interimar), fara ca nimeni sa-l intrebe cine e si ce stie totusi. Nimeni nu baga mana in foc de ce il alergau oamenii pe Morega in decembrie ’98, iar legaturile lui cu Securitatea, recunoaste el, au fost cele menite functiei. Pana una-alta, legatura directa cu serviciile de informatii nu i le poate cunoaste nimeni, poate doar fiul, Dragos, care l-a nasit cu ocazia cununiei pe cel al sefului SRI Gorj, Ion Faget.

    Privatizare pentru sefu’

    Ati fost implicat in scandalul ALMA.
    ALMA a fost scoasa la licitatie de sapte sau opt ori. A fost scoasa la licitatie din 1993. Ca sa fie cumparata prin metoda MEBO de catre salariati si de catre conducere, la fel ca Metexu’ si alte societati mici din domeniul serviciilor si comertului. Din pacate, nefiind o societate atractiva, n-au cumparat-o. Faptul 1: probabil o nostalgie care m-a legat totdeauna de zona respectiva, fiind din apropiere, am spus ca este posibil sa fac anumite activitati economice in care sa ma implic si eu, sa dezvoltam, in afara mineritului din zona, economia. Iar cand a fost scoasa, a saptea sau a opta oara, a participat si de la mine cineva la licitatie legala.

    De ce spuneti a participat?
    A participat cineva, nu eu am participat.

    Nu vi se pare un conflict de interese: dumneavoastra, fost sef la FPS, sa cumparati o societate din portofoliul acestuia?
    De fapt, eu nu mai eram la FPS. Eu plecasem din 1995 profesor universitar, venise cu totul altcineva, cu care nu eram in nici o relatie de amicitie, ba, din contra, altfel de relatie... Cineva trebuia sa o cumpere, nu?

    PRIETENII STIU DE CE?
    ALMA era o societate care se ocupa de comert si care mai avea si o scara de bloc, amenajata ca hotel. Numai ca distinsa cucoana s-a lasat calcata prima oara de Morega in 1995, pe cand era doar un simplu baron de FPS, achizitionand spre comercializare, la preturi ireale, niste produse de toata jena, dar bagate pe sub tejghea de afaceristul din fruntea privatizarii. Lucrurile s-au inrautatit in societate, si in 1998 aceasta era numai buna de maritat. Morega a achizitionat prin licitatie un pachet de 87% din actiuni, dar... Aici lucrurile se complica. Nu exista in nici un cotidian din Romania spatiu pentru a detalia. Vom da doar cateva exemple. Anuntul de organizare a licitatiei a aparut intr-un cotidian central, numai ca acolo se anunta vanzarea unui pachet de 13% din actiuni. Corpul de Control al premierului, adus aproape cu forta la Motru de sindicatul din cadrul societatii, a tras insa concluzia ca acest fapt nu a prejudiciat bunul mers al licitatiei. Oare? O comparatie la indemana ar fi aceea cum ca Imparatul Rosu ar fi anuntat ca-si da frumoasa fiica aceluia care rapune Zmeul, nu si jumatate din imparatie. Si-ar mai fi riscat Fat-Frumos viata in Paradisul Motrului fara sa aiba si unde domni alaturi de printesa? Seria de nereguli este mult mai mare, o parte din acestea fiind acum pe rol la Strasbourg. O alta parte asteptand o ancheta care sa se faca in mod just. Raportul Corpului de Control al premierului Radu Vasile ridicand semne de intrebare. Exemplu: la prezentarea societatii, de pe prima pagina, la capitolul datorii apare o scurta, dar semnificativa bara. Cateva pagini mai incolo apar cifre vehiculate de Morega, doua miliarde aici, doua dincolo. Societatea avea, in 1998, 21 de spatii proprii, unul dintre ele fiind vandut imediat de catre noul proprietar cu jumatate din pretul pe care acesta trebuia sa-l achite pentru actiuni, respectiv ceva mai mult de 300 de milioane de lei, din 789 de milioane. Hotelul a fost desfiintat de Morega si vandute apartamentele in parte, cu un pret mediu de 5.000 de dolari. In total, cat a dat fostul sef al FPS la momentul privatizarii pe intregul pachet de actiuni. Si exemple ar mai fi. Numai ca ele nu imbunatatesc cu nimic viata celor 120 de angajati care si-au pierdut locul de munca: societatea se afla acum in lichidare. Numai ca pe anuntul de vanzare a spatiilor comerciale detinute de ALMA nu apare numarul unei societati specializate in lichidari, ci tot al AGEROM. Dan Ilie Morega spune ca nu stie de ce se intampla acest lucru. Stie cineva? Poate Varjan Dan, seful FPS care a vandut ALMA, fost subordonat al lui Morega cat acesta s-a dat in acelasi scaun, iar acum numit, de acelasi subprefect, sef al Comisiei de Etica a PNL - adica acela care aproba excluderile din partid ordonate de baron.

    AUDIO
    Morega, un baron de Gorj peste Europa Unita

    Interviu 1

    Interviu 2

    Interviu 3

    Parteneri
    ×