x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sanatate in coaja verde

Sanatate in coaja verde

17 Aug 2005   •   00:00
CAIET DE RETETE
Miezul pepenelui rosu este un cocteil de apa (aproape 95 de procente) si zaharuri naturale, cu un gust aromat si proprietati benefice pentru sanatate, condimentat cu o multitudine de substante miraculoase, cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopina (o substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar).

Continutul mare de apa il recomanda pentru tratamentul afectiunilor rinichilor si ale aparatului urinar. Enzimele si acizii organici continuti, mai ales in partea din apropierea cojii (de unde si gustul acru, nu foarte agreat, uneori), au efecte de dezintoxicare puternica, ceea ce face ca pepenele rosu sa fie in mod special recomandat persoanelor cu un grad mai mare de uzura a organismului, batranilor, cat si celor care au avut sau mai au o alimentatie incarcata in toxine. S-a constatat ca o cura de minimum 10 zile, lunar, cu pepene rosu are efect de reglare hormonala si imunitara a organismului. Si unde mai pui ca tine si de sete! In plin sezon al pepenilor, consumul acestora de catre persoanele suferinde, ca si de catre cele sanatoase, asigura o buna functionare a rinichilor si a aparatului urinar pe tot parcursul anului. Recomandarea noastra este sa profitati din plin de prezenta lor pe piata.

PEPENE GALBEN CU SUNCA

Ingrediente: un sfert de pepene galben, 3 felii de sunca, doua felii de paine prajita, o ceasca de cafea cu lapte.
Preparare: Taiati pepenele cubulete, curatati-l de seminte si serviti-l cu sunca. Cafeaua cu lapte se va servi alaturi de painea prajita.

SORBET DE PEPENE VERDE SI GIN

Ingrediente: 200 g zahar, 200 ml apa, 4 lamai, un pepene de 3-4 kg, 150 ml gin.
Preparare: Intr-un vas aflat pe foc mic, puneti zaharul si apa. Incalziti amestecul, pana la topirea zaharului. Fierbeti timp de 5 minute, adaugati sucul de lamaie si lasati siropul sa se raceasca. Curatati de coaja si seminte pepenele verde pe care l-ati tinut la rece si taiati miezul in bucati. Tocati marunt bucatile (daca se poate cu ajutorul unui tocator electric) si amestecati-le cu ginul. Adaugati siropul si amestecati.

TORT CU PEPENE

Ingrediente: blatul: 100 g unt moale, 200 g piscoturi; crema: un plic de budinca de lamaie, 500 ml lapte, 125 g zahar, 100 g branza de vaci, doua linguri cu zeama de lamaie, intaritor de frisca, 400 ml frisca, miez de pepene.
Preparare: Pentru blat, piscoturile se zdrobesc si se amesteca si cu untul moale. Compozitia rezultata se pune pe un platou rotund. Crema: budinca, zaharul si laptele se fierb conform instructiunilor de pe plic. Se lasa la rece, apoi se amesteca si cu zeama de lamaie, branza de vaci si frisca batuta cu intaritor. Se pune crema pe blat si se da doua ore la rece. Se decoreaza cu bilute de pepene.

OREZ CU PEPENE SI CARNE DE VITA

Ingrediente: 600 g escalop de vita, doua oua, 50 g faina, 100 g pesmet, 250 g orez, o lingura de curry, 300 g miez de pepene rosu, 50 g unt, doua linguri cu ulei, o legatura de patrunjel, sare, piper, 200 ml supa de vita, 100 ml smantana, o lingurita cu pasta de tomate.
Preparare: Puneti orezul intr-un vas si acoperiti-l cu apa, adaugati curry, sare, piper (dupa gust). Aduceti la fierbere si lasati pe foc 8-10 minute, cat orezul sa ramana al dente. Taiati escalopul de vita in felii, bateti-l cu ciocanul de carne, apoi pudrati fiecare felie cu faina. Bateti ouale, adaugati sare si piper. Treceti fiecare felie de escalop prin ou si apoi prin pesmet. Intr-o tigaie, puneti untul si uleiul sa se incalzeasca. Adaugati escalopul pane si lasati la foc potrivit, sa se prajeasca, intorcandu-l pe ambele parti. Fierbeti supa de vita impreuna cu pasta de tomate, adaugati smantana. Potriviti de gust. Asezati orezul in farfurie si, deasupra, escalopul pane si pepenele rosu taiat felii. Ornati cu frunze de patrunjel verde.

COCTEIL DE PEPENE

Ingrediente: 7 cesti cu miez de pepene (cam doua kilograme), o ceasca suc de lamaie, 3 linguri cu grenadina, o ceasca gin, 3 cesti cu cuburi de gheata, 3 felii de lamaie verde.
Preparare: Folositi ce modalitate doriti, astfel incat sa obtineti cat mai mult suc din miezul de pepene: storcator de fructe sau manual. Adaugati sucul de lamaie, grenadina si amestecati. Dupa ce s-au omogenizat, adaugati ginul si mai amestecati un pic. Este indicat sa il preparati cu 6 ore inainte de servire si sa-l depozitati in frigider. Adaugati si cuburile de gheata atunci cand serviti cocteilul de pepene. Este de preferat sa folositi pahare inalte, garnisite cu felii de lamaie verde.

DULCEATA DE PEPENE VERDE

Ingrediente: un pepene verde de 5-6 kg, un kg de zahar, o lingurita cu sare de lamaie, doua pahare cu apa.
Preparare: Pepenele se taie felii, dupa care se curata fiecare felie de coaja verde si de miezul rosu, pastrand numai un centimetru din miez. Se taie cuburi foarte mici. Apa se pune la fiert impreuna cu zaharul sI cu sarea de lamaie. Cand s-a legat siropul, se adauga pepenele. Se fierbe la foc potrivit, iar cand dulceata este suficient de legata, se ia de pe plita si se acopera cu un servet curat. Se pune in borcane si se sterilizeaza la cuptor sau in bain-marie.

FRIGARUI DE FRUCTE CU JELEU DE PEPENE

Ingrediente: un kiwi, 8 capsune, doua felii de ananas, o banana, un mar (golden), 100 g miez de pepene rosu, 75 g unt, 150 g zahar; pentru jeleu: 400 g miez de pepene rosu, 100 ml apa, 100 g zahar, 5 foi de gelatina; 4 frigarui de lemn.
Preparare: Pentru a prepara jeleul, puneti intr-un vas apa si zaharul si aduceti la fierbere. Cand a inceput sa se lege, luati siropul de pe foc si lasati-l putin sa se racoreasca (nu sa se raceasca). Taiati cuburi pepenele pentru jeleu si puneti-l intr-un mixer, impreuna cu siropul. Dizolvati gelatina in putina apa rece. Adaugati-o in vas si amestecati foarte bine. Turnati amestecul obtinut intr-un alt vas pe care il puneti in frigider pentru doua ore. Curatati banana si fructul de kiwi si taiati-le rondele, potrivit de mari. Taiati feliile de ananas in doua, iar miezul de pepene si marul in cuburi. Curatati capsunele de frunze. Asezati toate fructele pe frigarui, in ordinea care va place, astfel incat sa realizati un joc de culori. Incalziti untul intr-un vas, adaugati zaharul si lasati sa fiarba pana isi schimba putin culoarea. Puneti frigaruile cu partea cu fructe in untul fierbinte, pentru 3 minute. Serviti apoi cu jeleul de pepene.
×