x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sindromul Waterhouse

Sindromul Waterhouse

12 Mai 2006   •   00:00

Meningita meningococica este singura forma etiologica de meningita bacteriana transmisibila interuman. Copilul mic este cel mai expus acestei boli grave, insa nu ocoleste nici adultul tanar. Meningococul se multiplica rapid, depaseste mucoasa nazala si intra in sange. Sunt situatii, mai ales in cazul copiilor, cand se declanseaza sindromul Waterhouse-Friderichsen – coagulare intravasculara diseminata – provocat de un coc gram-negativ, in general, pentru ca este responsabil de meningo-encefalita epidemica. Rareori un adult capata acest sindrom. Persoanele care nu cad prada acestui sindrom se imbolnavesc de meningita, care se poate trata. Sursa de infectie este reprezentata de omul bolnav sau de purtatorul meningococului. Acestia sunt contagiosi prin secretiile nazofaringiene, eliminate prin tuse, stranut, vorbit. Calea de transmitere este respiratorie. Debutul acestei boli este brusc. "Pacientul face febra, frisoane, are dureri de cap ingrozitoare, varsaturi si fotofobie (teama de lumina), starea generala i se altereaza rapid, iar la nivelul pielii apare o eruptie rosiatica, iar daca se recolteaza probe de la nivelul acestor pete se va constata prezenta meningococului", precizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti. Uneori boala poate fi atat de intensa incat pacientul poate prezenta pete mari de necroza si va intra rapid in coma, iar daca terapia nu i se administreaza urgent, intervine decesul. "Este una dintre cele mai rapide si ucigatoare boli. Infectia meningococica poate ucide in decurs de ore, ca atare nu e de joaca!", avertizeaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Sterilizare

Tratamentul meningitelor bacteriene reprezinta o urgenta maxima ce conditioneaza evolutia clinica si riscul letal, cu anumite caracteristici in functie de etiologie. Cum ne putem feri din calea acestei boli? Prof. dr. Adrian Streinu Cercel spune ca "autoritatile de sanatate publica ar trebui sa mearga in scoli, gradinite si crese, sa identifice purtatorii de meningococ si sa ii sterilizeze, asa cum se proceda candva si, din pacate, nu se mai practica".

Sfatul medicului

"Impotriva acestei infectii exista posibilitate de vaccinare si pe piata de la noi exista un astfel de vaccin, care acopera mai multe subtipuri de meningococ, inclusiv pe cel mai agresiv, de tip C. Acest vaccin nu a fost inclus in programul national de imunizari, insa poate fi procurat si administrat si copiilor, de la varsta de 9 luni. Sper ca, in scurt timp, data fiind incidenta mare a cazurilor de meningococemie in randul populatiei, acest vaccin sa fie introdus in programul national de vaccinari", semnaleaza prof. dr. Adrian Streinu Cercel (foto).

SECHELE GRAVE. Victimele acestei boli raman cu sechele deosebit de grave, daca reusesc sa scape din "ghearele" mortii. Multi raman fara auz sau intensitatea auzului scade si, astfel, au nevoie de proteza auditiva. Insa unii pacienti pot ramane cu complicatii majore, cum ar fi hidrocefalia – care necesita instalarea unui sunt cu valva – declansarea unor abcese cerebrale sau metastaze in alte zone ale corpului. Daca in tara noastra riscul contactarii acestei boli nu este foarte ridicat, in alte zone ale lumii aceasta reprezinta o mare problema. Riscul epidemic se inregistreaza intre lunile ianuarie-mai in randul pelerinilor la Mecca.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul boli