x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Banii vorbesc

Banii vorbesc

05 Iun 2005   •   00:00

MARUNTISUL BUZUNARELOR
Sigur ca fiecare parinte doreste tot ce e mai bun pentru copilul sau si incearca sa-i ofere orice crede el ca-l va face fericit. Dar nu este usor sa fii parinte. Trebuie sa realizezi atunci cand iti tii in brate pruncul ca esti responsabil pentru el, trebuie sa-l inveti sa creasca si sa traiasca intr-o lume din ce in ce mai violenta si mai avida dupa bani. La intrebarea cat de des vi s-a intamplat sa ramaneti fara bani pentru cumparaturile/cheltuielile zilnice 38% dintre respondenti au spus ca li s-a intamplat rar acest lucru, 36,5% foarte rar sau niciodata si doar 18% dintre ei au spus des, 6% foarte des si 2% nu au oferit nici un raspuns. Mie mi se intampla de cel putin patru ori pe saptamana, iar in fiecare zi ma caut de maruntis pentru cafea. Cat despre intrebarea cat de des se intampla sa nu le puteti cumpara copiilor bunurile necesare, 35% din romani au spus rar, 43% au spus foarte rar sau niciodata, iar 15% din ei spun des, 4% foarte des si 3% nu au raspuns.

SECOND-HAND. Cunosc mai multe familii care nu-si permit sa cumpere pentru ei si copiii lor prea multe trufandale doar ca sa achite intretinerea, gazele, lumina, telefonul, apa, gunoiul, gradinita sau taxele scolare. Hainutele si incaltamintea sunt luate de mult de la second-hand sau primite de la cei care au prins cheag si isi permit. Nu stiu cat de des mi s-a intamplat chiar mie sa nu imi ajunga banii si sa ies din magazin cu fetita mea de manuta fara sa ii cumpar ce si-a dorit. Sau de cate ori m-am imprumutat de la salariu la salariu ca sa pot supravietui decent.

Nici nu stiu daca mai exista cuvantul decent in vocabularul a cel putin trei sferturi dintre romani, de aceea nu inteleg cum de le ajung altora banii pentru a-si permite tot ce vor. Daca imi imaginez ca toti renunta la ce vor ei in favoarea copiilor, abia atunci pot spune ca am gasit o explicatie. La intrebarea cat de des se intampla sa nu puteti cumpara alte lucruri (jucarii, carti) pe care copiii si le-ar dori sau pe care ati vrea sa le oferiti 36% dintre romani au spus ca li se intampla rar, 33% foarte rar sau niciodata, 22% au afirmat ca li se intampla des, 6% foarte des si 3% nu au raspuns. Ce emisiuni tv urmareste? Ce materii prefera? Ce carti citeste? Care sunt eroii lui preferati? Care sunt culorile sau hainele lui favorite? Ce parere are despre el? Despre cum arata si despre propriile aptitudini?

Traiul din ce in ce mai greu al romanilor ingreuneaza relatia parinte - copil atat de mult incat la un moment dat cei doi devin niste straini si parintele nu mai poate raspunde la intrebarile de mai sus. Asta da pierdere!
Cat de des se intampla sa nu puteti cumpara lucruri (jucarii, carti) pe care copiii si le-ar dori sau pe care ati vrea sa le oferiti? Cat de des se intampla sa nu le puteti cumpara copiilor dvs. bunurile necesare? Cat de des vi se intampla sa ramaneti fara bani pentru cumparaturile/ cheltuielile zilnice?
  • Foarte des 6%
  • Des 22%
  • Rar 36%
  • Foarte rar/niciodata 33%
  • NS/NR 3%
  • Foarte des 4%
  • Des 15%
  • Rar 35%
  • Foarte rar/niciodata 43%
  • NS/NR 3%
  • Foarte des 6%
  • Des 18%
  • Rar 38%
  • Foarte rar/niciodata 36%
  • NS/NR 2%
  • MANDRIA DE A STI CA POTI CUMPARA ABSOLUT TOT
    A fi parinte este poate cel mai greu rol din viata. Nimeni nu ne-a invatat sa fim parinti, nu ne-a invatat sa ne crestem copiii, asa cum nu ne-a invatat cum sa intemeiem o familie, o casnicie. Sa poti mentine o familie fara sa te certi din cauza banilor este un adevarat act de curaj. Totusi, sondajul realizat de CURS releva ca 38% din femei spun ca foarte rar li s-a intamplat sa ramana fara bani pentru cheltuielile zilnice, 38% rar, 16% spun ca li s-a intamplat des, 6% foarte des si 2% nu au raspuns. Acest gen de raspunsuri le descoperim si la barbati care afirma in proportie de 34% ca li s-a intamplat foarte rar sa ramana fara bani pentru cheltuielile zilnice, 38% rar, 19% des, 6% foarte des si 35 nu au raspuns. La intrebarea cat de des vi s-a intamplat sa nu puteti cumpara copiilor bunurile necesare cei cu studii sub liceu spun in proportie de 40% ca li s-a intamplat rar, cei cu liceu spun in proportie de 49% ca li s-a intamplat foarte rar si cei cu studii peste liceu 63% niciodata nu au ramas fara bani. In ceea ce priveste lucrurile pe care copiii si le-ar dori sau pe care ar vrea sa le ofere femeile au raspuns 33% ca foarte rar li se intampla sa nu le poata cumpara, 37% rar, 22% des, 6% foarte des si 2% nu au raspuns. 34% din barbati au spus ca li s-a intamplat foarte rar sa nu poata cumpara, 35% rar, 21% des, 6% foarte des si 3% nu au raspuns. 40% din cei cu varste cuprinse intre 15-30 de ani au afirmat ca li se intampla foarte rar sa ramana fara bani, 32% rar si 18% des. 43% din cei intre 31-55 de ani raman foarte rar fara bani sau niciodata, 38% din ei rar, 16% des si 2% nu au raspuns. Cei peste 56 de ani au raspuns in proportie de 52% ca nu au ramas decat foarte rar fara bani pentru cheltuielile zilnice, 15% rar si in sfarsit 26% din ei raman des fara bani.

    "O furnica duce-n spate/Un graunte jumatate./ - Incotro, fugi, surioara?/ - Ia ma duc si eu la moara./Si-s grabita, si-s grabita,/Ca mi-i casa ne-ngrijita,/Si mi-s rufele la soare/Si copiii-mi cer mancare./Ca la noi in musuroi,/Unul drege, zece strica/Si de n-as fi eu voinica,/Ar fi vai si-amar de noi." "Gospodina" de Otilia Cazimir

    BUNICA - SUFLETUL MEU PERECHE

    In sufletul fiecarui copil exista dorinta de a gasi o persoana care sa-l asculte si sa-l indrume. Am avut fericirea de a fi gasit o astfel de persoana in bunica mea. Putini oameni au bunici desprinsi din cartile cu povesti. Bunica mea a fost sufletul meu pereche. Nu mi-a reprosat niciodata imaginatia prea bogata si m-a lasat sa visez cu ochii deschisi, corcodusul fiind locul meu preferat. Imi aduc aminte cum batea vantul prin crengile lui cu flori placut mirositoare, cum ma mangaia in fiecare zi soarele si cum vorbeam cu porumbeii cand le dadeam de mancare.

    "In vaduri ape repezi curg / Si vuiet dau in cale, / Iar plopi in umedul amurg / Doinesc eterna jale. / Pe malul apei se-mpletesc / Carari ce duc la moara / Acolo, mama, te zaresc / Pe tine-ntr-o cascioara." "Mama" de George Cosbuc

    PRINSI DE GRIJI ZILNICE

    Parintii sunt atat de ocupati cu serviciul si atat de prinsi de grijile zilnice, incat chiar ei contribuie la indepartarea copilului; uita cum au fost ei la aceeasi varsta, nu mai sunt la curent cu preocuparile copilului lor, nu-i mai cunosc preferintele sau prietenii. Orice mama crede ca mai bine ca ea nimeni nu-i cunoaste copilul. Sunt momente cand aceasta parere se clatina. La varsta scolii, lucrurile incep sa se schimbe. Copilul intra intr-un mediu diferit, activitatile lui capata sensuri noi, are alti prieteni, iar timpul alaturi de parinti se scurteaza.

    RASPUNSURI SI RASPUNSURI

    Atat cei saraci, 37%, cat si cei bogati, 40%, afirma ca au ramas foarte rar sau niciodata fara bani pentru cheltuielile zilnice. 57% din cei cu venituri peste medie si 33% din cei cu venituri sub medie spun ca nu li s-a intamplat decat foarte rar sa nu poata cumpara copiilor bunurile necesare. 44% din cei bogati si 26% din cei saraci spun ca li se intampla foarte rar sa nu poata cumpara copiilor cartile sau jucariile pe care si le-au dorit. Chiar si celor din mediul urban, 37%, li se intampla foarte rar acest lucru, la fel si 31% din cei care locuiesc in mediul rural.

    SI NOI AM FOST CANDVA COPII

    Maicuta mea intra in fiecare seara sa stinga lumina si sa-mi ia cartea din brate, chiar si acum dupa atatia ani ii simt sarutul usor pe crestet. Nu pot uita cum razele lunii ce patrundeau in camera deveneau apoi raze de soare in fiecare dimineata. Acum imi vad fetita cum fuge la fereastra sa dea binete salcamului din gradina noastra micuta si cum sfioasa se intoarce in camaruta ei, purtand in par sarutarile soarelui, ia o foaie si incepe sa deseneze florile din visul ei.
    ×