x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie "Ca la mama acasa"

"Ca la mama acasa"

de Cristina Diac    |    30 Oct 2006   •   00:00

MAGAZINE CU MARFA TRADITIONALA
De la muzica si filme pana la "turte pentru taiat motul" sau coliva gata preparata - toate se gasesc de cumparat in Canada.
MAGAZINE CU MARFA TRADITIONALA
De la muzica si filme pana la "turte pentru taiat motul" sau coliva gata preparata - toate se gasesc de cumparat in Canada.

Multi dintre romanii emigrati peste Ocean cauta cu orice prilej sa-si aminteasca de casa. Cultiva relatii cu conationali, petrec alaturi de acestia, gatesc si mananca dupa retete traditionale, asculta muzica romaneasca. Si pentru ca cererea exista, a aparut imediat si oferta. Apasand pedala nostalgiei, conationali intreprinzatori si-au deschis magazine din care doritorii pot cumpara ce nici nu ti-ar trece prin minte.

"DOR DE TARA". In Toronto exista mai multe magazine zise "romanesti". "Dor de tara" este un fel de "pravalie online". Cu un click de mouse poti sa-ti alini "dorul de tara" cumparand CD-uri, filme, reviste, carti, albume cu imagini din Romania, obiecte de artizanat. Produsele oferite sunt, in viziunea patronilor, "punti fermecate catre tara din sufletul nostru". Clasica, folk, corala, colinde, jazz, hip-hop, lautareasca, manele, pop, populara, religioasa, rock, romante - toate aceste genuri muzicale sunt accesibile romanilor canadieni. Le regasesti grupate sub deviza "muzica pe care o simti aproape". Cartile tiparite in Romania sunt la randu-le de mai multe feluri: beletristica, filosofie si estetica, religie si teologie, copii si adolescenti, memorialistica, lucrari de istorie, carte practica.

COLIVA, TURTE SI COLACI. Daca cineva se ocupa de placerile spiritului, nici cele mai lumesti nu sunt trecute cu vederea. Si in astfel de cazuri sensibilizarea potentialului client se face de la bun inceput. "Ca la mama acasa" este deviza dupa care se calauzeste intru satisfacerea cumparatorilor o firma ce livreaza la domiciliu tot soiul de mancaruri traditionale, gata prepara-te. Magazinul cu pricina ofera o gama larga de produse: chiftelute, salata de vinete, salata de boeuf, ciorba de cartofi cu afumatura, ciorba de perisoare, sarmale, friptura ardeleneasca, ardei umpluti, stufat de miel, prajituri, torturi - ai de unde alege. Pentru "ocazii speciale", produse speciale. Cine s-ar gandi ca tocmai in Canada poti cumpara "turte pentru taiat motul" copilului la varsta de 1 an, colaci pentru parastas si chiar coliva gata preparata... ? Se demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, ca pe continentul nord-american parca toate-s posibile.

"Aprozar" - unul dintre "brandurile" "Epocii de aur" - a ramas popular printre romanii de peste Ocean. Toamna vinde cu succes cunoscutele marfuri de sezon: must, muraturi oltenesti si varza murata preparate de patroni dupa retete traditionale, prune - Bistrita, gemuri si compoturi. Numai ca prunele s-au copt in Canada, iar gemul si compoturile sunt aduse tocmai din Macedonia

MUST SI PRUNE BISTRITA. Foarte cunoscute printre romanii din Toronto sunt magazinele "ABC" si "Aprozar". Cele doua sunt vecine, iar patronii sunt cumnati. Ana si Stefan Muthi, patronii celui de-al doilea, au plecat din Romania in 1988. Afacerea cu fructe si cu legume au inceput-o cu cinci ani in urma. In afara de magazin, domnul Muthi a mai avut dintotdeauna si alta slujba.

Pe cand ne minunam noi de zor in fata anuntului scris pe romaneste "Oferta zilei - prune Bistrita", la "Aprozar" era vremea mustului. "Il facem aici, in colaborare cu niste italieni, ne lamureste domnul Muthi enigma licorii prebahice. Prunele Bistrita nu sunt aduse din Romania, tot niste italieni cultiva soiul aici, in Canada. Nu prea fac afaceri cu firmele romanesti. Am avut o experienta nefericita cu o fabrica de conserve. In afara de faptul ca, din diverse motive, a intarziat foarte mult livrarea comenzii, cand in sfarsit a ajuns vaporul, m-am speriat. Cerusem gem de prune si compot de caise si mi-au trimis invers. Una am cerut, si alta mi-au trimis. Am mai avut la un moment dat ideea sa aduc din Romania niste sucuri. Le-am vrut pentru ca nu existau deloc pe piata, m-am gandit sa vand ceva mai deosebit, care nu se gaseste in mod normal. Am renuntat si la sucuri, pentru ca ambalajul - sticla din plastic - era foarte prost, se spargea, etichetele nu erau lipite cum trebuie. Aici toate aceste detalii sunt la fel de importante ca si produsul in sine, e chestiune de marketing, canadienii nu cumpara ceva daca nu e si frumos, nu doar bun din punct de vedere calitativ", ne spune mai departe Stefan Muthi. Acum importa gemuri, compoturi si alte conserve de la firme din Macedonia. Ce mai vinde domnul Muthi? Varza murata, muraturi oltenesti preparate in casa, tarate de grau pentru bors, grau decorticat pentru coliva, apa minerala din Romania.

ETERNII BISCUITI "EUGENIA"

Alaturi de "Aprozar" se gaseste magazinul "ABC". Cei cu nostalgii culinare pot cumpara de aici biscuiti "Eugenia", ciocolata cu rom, pufarine - toate aduse din Romania. La categoria "Preparat de noi" - gasesti si aici sarmale, fasole batuta, covrigi, gogosi, colaci pentru parastase. Patronii ambelor magazine vand produse romanesti, dar in stil canadian. Intelegand importanta marketingului si a reclamei, si-au construit site-uri pe internet, unde se pot face si comenzi online. Cu ajutorul mijloacelor moderne, sarmaluta in foi de vita sau de varza - dupa preferinte - preparata "ca la noi acasa" iti este adusa pana-n usa domiciliului canadian.

TURNUL BABEL GASTRONOMIC

Ca tara in care predomina diversitatea, traditiile culinare variaza mult de la o regiune la alta, neexistand practic o "bucatarie canadiana". Relieful si istoria au influentat preferintele in materie de gastronomie. In Ontario, regiune agricola unde indienii se ocupau cu agricultura inca dinaintea sosirii englezilor, bucataria traditionala are la baza carnea, cartofii si branzeturile. Toronto - cel mai mare oras din Ontario - are peste cinci mii de restaurante, dintre care aproximativ o mie sunt considerate de lux. Dintre cele cinci mii, multe sunt cu specific - chinezesti, thailandeze, vietnameze, indiene, grecesti, italiene, elvetiene.

"O ALTERNATIVA MAI IEFTINA CA DIVORTUL"

Locuitorii Canadei - deopotriva barbati si femei - petrec multe ore la serviciu. Cum dezvoltarea carierei ocupa un loc important in viata de zi cu zi, este foarte posibil ca in timpul liber doamnele sa nu mai aiba disponibilitatea de a impacheta sarmale. Esti un sot nemultumit ca sotia nu prea gaseste drumul spre bucatarie? Daca esti barbat si locuiesti in Canada, e bine sa te gandesti de-o mie de ori inainte de a divorta: in cele mai multe cazuri, barbatii ajunsi in asemenea nefericite situatii se vad si divortati, si cu banii luati. Si ce rost ar avea sa ramai lefter pentru un neajuns atat de mic si usor de inlaturat? Magazinele care livreaza mancaruri la domiciliu se ocupa de linistea caminului conjugal cu reclame: "Daca sunteti prea ocupati cu munca, daca sotia nu pregateste niciodata mancarea la fel ca mama, bunica sau soacra, noi va oferim o alternativa mai ieftina decat divortul sau decat invitatia rudelor. Toate produsele noastre sunt preparate de casa, proaspete, care satisfac cele mai pretentioase si rafinate gusturi". Din nou, imbinarea dintre nou si vechi, dintre traditiile din tara de origine si rigorile lumii de adoptie.

×
Subiecte în articol: romania editie de colectie