x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cantecul de leagan

Cantecul de leagan

08 Mai 2005   •   00:00

IUBIRE SI TRISTETE
Privind fotografiile vremii, ne putem da seama de dragostea cu care Regele Mihai a fost inconjurat atat de mama sa, Elena, cat si de bunica sa, Regina Maria.

  • de LORETA POPA

  • Trecutul si viitorul, sau Regina Maria si Mihai I, uniti intr-o calda imbratisare
    Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei, a devenit regina la casatoria cu Carol al II-lea al Romaniei la 10 mai 1921, dar nu a domnit niciodata. Pe 25 octombrie 1921, Elena nastea prematur un baiat, Printul Mihai. Intre Elena si Carol al II-lea s-a instalat inca de la inceput o raceala, care in timp s-a accentuat, la acest lucru contribuind si Elena Lupescu, care avea sa-i domine viata regelui pana la moarte.

    MAMA. Poate tocmai de aceea nu ne este greu sa intelegem ca toata dragostea acestei regine s-a indreptat catre fiul ei, micul Print Mihai, si pana in anul 1982, cand l-a parasit pentru totdeauna, nimic nu a mai despartit-o de acesta. "Nimic nu poate fi mai dureros pentru o mama decat sa fie obligata de imprejurari sa se desparta de fiinta careia i-a dat viata", afirma in scrierile sale Regina-mama. Cantecul de leagan, prima poveste pe care mamele o rostesc la urechea copiilor lor, nu i-a lipsit micului print, care a capatat in sanul familiei educatia fundamentala pentru viata. Ulterior, si-a desavarsit educatia, pregatit sa-si slujeasca familia si tara. Aceste reguli de baza in educatia sa i-au fost imprimate Regelui Mihai atat de Regina-mama Elena, cat si de bunica sa, Regina Maria, care l-a adorat.

    DESPARTIREA. Pana in ultima clipa a vietii sale, Regina-mama a regretat faptul ca s-a despartit de fiu "din ratiuni de stat", la varsta cea mai frageda a copilariei. Relatiile cu Carol, din pricina fiului lor, Mihai, se deteriorau cu fiecare zi, guvernul ajungand la concluzia ca ar fi mai bine ca ea sa paraseasca tara. Presiunile, supravegherea permanenta si indepartarea de langa fiul ei au determinat-o pe regina sa plece. Au urmat ani de tristete, zbucium si framantari, Elena gandindu-se ca nu a fost suficient de autoritara. Regina Elena revine in tara o data cu cea de-a doua domnie a fiului sau, retragandu-se pentru o perioada cu acesta la Castelul Peles. (Dupa Biografia autorizata a lui Arthur G. Lee)

    ABDICAREA, COPIE LA INDIGO
    Regina-mama Elena a fost alaturi de fiul ei in cele mai grele momente, de la cutremurul devastator din 1940, care a distrus Capitala, uciderea unor oameni de stat si de stiinta de catre legionarii din Guvernul Antonescu pana la anul 1943, cand au devenit constienti de schimbarea sferelor de influenta. Va participa in mod discret si la discutia dintre Regele Mihai si Petru Groza, cand li s-a comunicat ca a sosit timpul sa se termine cu monarhia in Romania, retraind momentele din 1917, cand tatal ei, Regele Constantin, a fost obligat de revolutionarii greci sa abdice. Daca nu semna, studentii si cetatenii obisnuiti adunati in Piata Palatului ar fi fost omorati, asa ca Regele Mihai a preferat sa se sacrifice pe sine decat poporul. "A semnat cu dintii inclestati, dar semnatura parca nu mai era a lui", spune regina in scrierile sale. Mama si fiu au plecat la Sinaia ca sa-si faca bagajele.

    DEFECTE SI CALITATI

    Despre Carol al II-lea s-au scris tomuri intregi. A condus autoritar, a avut aspre conflicte cu legionarii, l-a cunoscut chiar pe Hitler, insa, cu toate defectele sale, nu trebuie sa uitam ca Romania a atins intre 1937-1938 cel mai inalt prag de dezvoltare economica.

    BIOGRAFIA REGINEI-MAMA

    Regina-mama Elena a trecut in eternitate la Florenta in anul 1982. Scriitorul Arthur Gould Lee, prieten al familiei regale romane exilate, autorul biografiei Regelui Mihai, a reconstituit si povestea "Reginei-mama, bazandu-se pe propria ei marturie" - in cartea intitulata "Elena, Regina-mama a Romaniei", o biografie autorizata. Cartea a fost lansata in aceeasi luna mai (2000), care pare sa domine familia regala a Romaniei, personal de catre Regele Mihai, la Palatul Elisabeta din Bucuresti.

    DEPARTE DE TARA, IN EXIL

    Regele Mihai si Regina-mama Elena au parasit Romania in zorii zilei de 3 ianuarie 1948 din Gara regala Sinaia, lasand pe peron, intr-o dimineata de iarna friguroasa si cetoasa, un detasament de soldati, care stateau cu spatele la ei. "Am venit in exil in Elvetia si din nou sunt refugiata, izgonita din tara mea, Romania, pe care am iubit-o dintotdeauna, chiar inainte de a ma casatori", spunea regina in scrierile ei.
    ×