x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Casa satelor la Herastrau

Casa satelor la Herastrau

de Costin Anghel    |    15 Mai 2006   •   00:00
Casa satelor la Herastrau
SOCIOLOGIC, DAR ALTFEL
Un Camin Cultural al Romaniei este Muzeul Satului. In el romanii invata ce-au fost, pentru a sti ce vor deveni.

Un sat al micului univers numit Romania. O opera de arta populara locuita de oameni din toate provinciile tarii. Muzeul Satului era la inceputuri un sat globalizator in care fusesera adusi oameni si case din tara. In timp, oamenii au plecat, Muzeul Satului a ramas fara fiii si fiicele sale. Spiritul lor ramasese, ce-i drept, si din cand in cand erupe navalnic. De marile sarbatori ale crestinatatii si ale Romaniei, Satul universal romanesc se umple de viata. Mesteri populari, artisti si vizitatori invadeaza muzeul precum noaptea stelele cerul.

Privind, vazand traditiile vii, romanii isi afla trecutul si-si privesc mai semet viitorul. Muzeul Satului devine astfel Caminul Cultural al romanilor. Precum in vechile sate informatiile si cunostintele se impart voios in acest mediu deosebit, institutia etno-culturala difuzeaza informatii si cultura nationala.

obiceiuri. De Craciun, Pasti, Santa Marie sau Florii, la Muzeul Satului oamenii ii invata pe oameni sa creeze sau sa aprecieze cultura traditionala romaneasca. Cu maini ca de ingeri, mesterele incondeiaza oua. Desi golite de continut, de substantele care pot da viata unei noi generatii de pui, ouale prind totusi viata prin captarea in vopseluri a vietii Mantuitorului Hristos sau prin incastrarea Sfintei Cruci. Iarna, cand Fiul Domnului se naste, incondeiatul oualor lasa locul colindelor, cozonacilor si pregatirilor pentru Anul Nou. De Sfanta Marie, Nascatoarea de Dumnezeu, folclorul si dansurile populare invita omul sa-si ridice in inima ce parca sparge pieptul dornica de hore si cantece populare din toate zonele folclorice ale tarii.

Priviti, la Caminul Cultural al Romaniei ati luat o noua lectie, una mult prea importanta, de romanitate!

IDEI INOVATOARE


Caluseii secolului XX
In 1938, la Scoala Conducatorilor de Camine Culturale, tinuta la Peris, marele Dimitrie Gusti explica prezentilor pentru cei viitori valoarea Caminelor Culturale.
"Astazi, mai mult ca oricand, trebuie sa inteleaga toata suflarea romaneasca ce inseamna un Camin Cultural. (...) Tot mai auzim ca doctorul, agronomul, veterinarul ori alt specialist poate face minuni, fiecare aparte si fara sa stie ce face celalalt. (...) Nu se stie insa ceea ce Fundatia practica si afirma cu tarie, ca numai colaborarea tuturor acestora, la un loc, impreuna cu satul, in casa satului care este Caminul, poate sa fie de folos locuitorilor satelor, pentru a-i scoate din viata adormita si chinuita in care se gasesc."

×
Subiecte în articol: Muzeul Satului editie de colectie