x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Craciunul copiilor

Craciunul copiilor

de Oana Vataselu    |    14 Noi 2005   •   00:00
Craciunul copiilor
MOS NICOLAE
"Copiii cuminti primesc dulciuri si jucarii, iar cei rai, nuieluse." Asa auzeam in copilarie de la parintii nostri.

Mos Nicolae vine in fiecare an, punctual, cu aromele primelor portocale. Sfantul Nicolae este cel mai popular sfant. Nascut in tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae, al carui nume se traduce in limba greaca "biruitor de popor", s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat Manastirea Sionului de langa Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim. In ultima parte a vietii s-a retras la manastirea ctitorita de el, a Sionului, unde a fost inmormantat la 6 decembrie 352. Dupa opt ani, imparatul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserica, in cartierul Vlaherne, cu hramul numelui sau. Ducandu-se vestea ca din mormantul sau izvoraste mir, crestinii din intreaga lume au facut pelerinaj, vindecandu-se de boli incurabile. Din veacul al XIX-lea, mana dreapta a Sfantului Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti.

Sfantul care aduce daruri copiilor a aparut in Scandinavia cu mii de ani inainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai. Desi aceste povesti s-au pierdut in negura timpului, ele se regasesc astazi in personaje ca Sfantul Nicolae si Mos Craciun. In folclorul romanesc se face o distinctie clara intre Mos Nicolae si Mos Craciun, cei doi avand chipuri si rosturi diferite. Sfantul Nicolae a fost treptat desacralizat in favoarea celui care, in traditiile europene, este numit cu duiosie Mos Craciun.

In popor, Sfantul Nicolae are atributii straine unui sfant. Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in aceasta zi Mosul isi scutura barba, deci trebuie sa ninga. Tot in ziua de 6 decembrie se spune: "A intinerit Sf. Nicolae" sau "La Sf. Nicolae se intoarce noaptea la ziua cu cat se intoarce puiu-n gaoace", pentru ca de Sf. Nicolae incepe ziua sa se mareasca.

STA LA MASA IMPARATEASCA ALATURI DE DUMNEZEU


Sfantul Nicolae stapaneste apele si este patron al corabierilor pe care ii salveaza de la inec, ii apara pe soldati in razboi, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat. De ziua Sfantului Nicolae se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.

Se spune ca, atunci cand se deschide cerul la miezul noptii de Craciun, el poate fi vazut stand la masa imparateasca chiar langa Dumnezeu. Ziua de 6 decembrie incheie ciclul sarbatorilor si obiceiurilor dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, ritual care incepe la mijlocul lunii noiembrie si include zile precum Filipii de Toamna, Ovidenia, Noaptea Strigoilor si Santandrei, Zilele Bubatului si Varvara. In popor de Sf. Nicolae se spune ca este Craciunul copiilor, in aceasta zi deschizandu-se sezonul cadourilor.

×