x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Emigrarea, ieri si azi

Emigrarea, ieri si azi

de Ilarion Tiu    |    30 Oct 2006   •   00:00
Emigrarea,  ieri si azi
LUMEA NOUA
Canada detine locul intai in lume in atragerea emigrantilor. Aceasta politica a fost fondata oficial in 1869.

Emigrarea face parte din traditia statului canadian inca de la intemeierea primelor colonii de catre francezi, apoi de catre englezi. Insa despre o politica oficiala de imigratie se poate vorbi abia dupa constituirea Confederatiei Canadiene (1867).

POPULARE. La jumatatea secolului al XIX-lea Canada era slab populata, asezarile constituindu-se in partea sud-estica, la granita cu Statele Unite. Tocmai de aceea, dupa formarea Confederatiei, guvernele liberale au promovat o politica de expansiune spre vest. Incepand cu 1869, statul se implica oficial in fenomenul imigratiei, existand un departament specializat in cadrul guvernului insarcinat cu popularea Canadei. Acest minister a purtat diverse denumiri, din 1994 chemandu-se Ministerul Cetateniei si Imigratiei.

Dupa primul razboi mondial fenomenul imigratiei scade, in primul rand, din cauza marii crize economice. Dar, dupa al doilea razboi mondial, Canada a cunoscut un boom economic, motiv pentru care si-a intensificat politica de imigrare. In anii ’60 guvernarea liberala reformeaza principiile de populare a tarii. Astfel, in 1966 Parlamentul voteaza Cartea Alba a Imigratiei, care sustinea ca "imigratia aduce o contributie majora obiectivelor nationale de crestere a populatiei si avant economic". Noii veniti trebuiau sa faca fata economiei moderne a Canadei, de aceea au fost incurajati sa treaca oceanul doar lucratorii cu inalta calificare, inginerii, intelectualii. In 1976, s-a adoptat o noua Lege a Imigratiei, reformulata in 2002.

STRATEGIA IMIGRATIEI. In prezent, Canada practica o politica de imigrare preponderent economica. Sunt cautati specialistii in domeniile tehnologiei de varf. Selectia este destul de dura, aplicantii trebuind sa faca dovada cunostintelor lor de specialitate, dar si lingvistice. Canada are birouri de imigrare la 90 de ambasade ale sale din toata lumea, unul dintre acestea fiind la Bucuresti. Guvernul federal se consulta periodic cu guvernele provinciilor, pentru a stabili criteriile de emigrare. In primul rand, acestea tin de nevoile economice ale tarii si de proiectele de viitor. In 2002, Ministerul Cetateniei si Imigrarii a oferit 138.500 de vize de rezindenta permanenta imigrantilor economici (din totalul de 229.047, restul primind dreptul de imigrare pentru reintregirea familiilor sau azil politic). In general, guvernul nu reuseste sa atinga planul de imigranti anual din cauza criteriilor de selectie.

Ansamblu popular romanesc infiintat in anii ’60 la Hamilton, selectat dintre membrii Asociatiei culturale din localitate

EMIGRATIA ROMANEASCA. Primii romani ajunsi in Canada sunt inregistrati la sfarsitul secolului al XIX-lea. Veneau din Transilvania, in cadrul unui val insemnat de emigranti din Imperiul Austro-Ungar. In numar de cateva sute, nu au putut forma o comunitate vizibila. Un val insemnat de romani emigranti in Canada apare dupa al doilea razboi mondial. Statul canadian a fost sensibil la problema comunista din Europa de Est, acceptandu-i fara conditii economice pe refugiatii din lagarul socialist. Emigratia politica a durat pana in 1989, unii romani refugiati in Europa de Vest solicitand azil in Canada. Dupa 1989, romanii emigreaza din considerente economice. In general, au depus aplicatii de imigrare la Ambasada Canadei informaticienii si inginerii, foarte cautati in anii ’90.

In perioada 1996-2005, din totalul imigrantilor in Canada, romanii au reprezentat intre 1,6 si 2,5 %. Conform statisticilor emise de Ministerul Cetateniei si Imigratiei de la Ottawa, varful a fost atins in 2002, cand 5.688 de romani au obtinut dreptul de rezidenta permanenta in Canada.

PRIMII PASI SPRE AMERICA

Primul pas catre Canada se face pe poarta Ambasadei. Functionarii Guvernului canadian sunt cei in mainile carora sta decizia de acordare a vizelor. Care e procedura si pe ce criterii sunt selectati emigrantii ne-a informat domnul Kent Francis, consilier pe probleme de imigrare si cetateni. Din interviul pe care l-a acordat Jurnalului National domnia sa, am aflat ca dintre aplicantii romani pentru o viza canadiana, doar 4.400 pana la 4.800 reusesc sa obtina doritul act. Cei care solicita "reunificarea familiei" si muncitorii calificati sunt categoriile cele mai numeroase dintre ei.

Dupa ce v-ati informat de pe internet, ati stat la coada, ati obtinut si completat formularul de inscriere pentru viza, ajungeti la interviu. Canadienii va studiaza dosarul, va mai pun ceva intrebari si va lasa in suspans. Intre timp, ei delibereaza. Modalitatea de selectie folosita de Ambasada Canadei - incepand cu 2002 - se bazeaza pe un sistem de puncte. Grila stabilita de statul canadian a fost elaborata, spune domnul Kent Francis, pe baza unor studii stiintifice si sunt singurele care dau masura capacitatii unui potential emigrant de a se stabili cu succes in Canada.

Dar nu oriunde…, precizeaza consilierul canadian. In cazul Romaniei, de exemplu, exista o categorie aparte de emigranti, asa-numitii "emigrati selectati de provinciile canadiene". Cei mai multi emigranti economici romani sunt selectati pentru Provincia Quebec. Lor le este aplicata, suplimentar, o grila speciala de selectie, in functie de dorinta lor exprimata de a se stabili in Quebec, cunostintele de limba franceza sau de capacitatea lor de a locui si munci in aceasta provincie. Dupa declaratiile oficialului canadian, dintre romanii care solicita viza doar 20% "nu reusesc sa o obtina". "Motivele esecului lor sunt foarte variate, a tinut el sa ne precizeze, isi pierd interesul si isi retrag formularele de aplicare. Cei mai multi esueaza pentru ca nu indeplinesc criteriile de selectie, adica nu indeplinesc numarul de puncte necesar pentru a trece de selectie. Altii nu indeplinesc conditiile medicale sau cele privind cazierul judiciar. Existenta unui cazier judiciar te poate scoate din cursa pentru obtinerea unei vize."

"Noi ne uitam la experienta de munca in Romania si incercam sa fie tratati egal cu canadienii. Dar ceea ce vrea angajatorul depaseste controlul nostru. Angajatorul poate sa vrea experienta anterioara canadiana, ceea ce este destul de greu de obtinut. Nu spunem insa ca este imposibil."
Kent Francis
"Daca se asteapta ca in Canada sa primeasca acelasi job si o salarizare mai mare, atunci s-ar putea dovedi dezamagiti. Dar, daca emigrantul este motivat, un tip care stie sa o ia de la zero si isi spune: «Iata, aceasta este ocazia de a-mi imbunatati propriul meu statut si al familiei!», atunci poate avea un start reusit."
Kent Francis
×
Subiecte în articol: canada editie de colectie imigratiei