x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie "Piesele mele fierb"

"Piesele mele fierb"

de Dana Cobuz    |    04 Sep 2006   •   00:00
"Piesele mele fierb"
BANICIU IN DAR
A avut de ales intre a fi constructor de cutii de chibrituri sau constructor de vise.

Evident, a doua varianta i-a suras mai mult. L-a impins un pic de la spate si Nicu Covaci, care nu vedea in el un viitor arhitect, ci un visator, cu chitara in brate, pe scena. Vremea a dovedit ca aceasta a fost calea potrivita pentru "Tetea".

"O incercare generoasa de a readuce pe scena poezia cantata". Definitie laconica a Festivalului "Folk You!", dupa Mircea Baniciu. "Cu ape de rosu-n ochi,/ Valuri largi de alb,/ Mov si verde zboara cald/ Pe chipul tau drag,/ Esarfa in dar. Tin minte si-acum/ Ne-am oprit din drum/ Ce bine-mi amintesc, ce clar,/ Ti-am infasurat/ Esarfa in dar. (…) Aveam optsprezece ani,/ Eram Beatles fani/ Si umblam in tenisi albi./ Primavara-n par/ Si miros de mar. A mai trecut de-atunci ceva,/ Albul de var nu-i chiar la fel/ Tu gandesti altceva/ Si mai e si el./ Eu, aici, tu, acolo,/ Niciodata noi. Te mai vad, cand si cand,/ El in stanga ta,/ Si nu pot sa-ti spun ce gandesc/ Cand la gatu-i vad/ Esarfa in dar". Oare cand o fi daruit Tetea esarfa asta-n dar? Cui? Cum? Cu ce ganduri? "Amanuntele sunt de prisos", imi zice. "Exact nu pot sa va spun. Cam in 1980. Povestea ei se afla in cantec…" Adica faceti bine si ascultati, daca vreti sa deslusiti misterul esarfei! De mistere se tine in continuare Tetea, care taman ce-a compus niste piese pe i le-a oferit fiicei sale, Ana, dar… "Piesele mele fierb, clocotesc... le las sa se mai raceasca nitel!"

COLEGI. Loc de poezie ar mai fi, dar ce ne facem cu "meandrele concretului"? "Apreciez drept pozitiva venirea lui Nicu la Folk You, asa cum orice initiativa trebuie luata in seama cand e pozitiva... mai ales ca l-am vazut pe scena si pe Pittis, care cu noi, «ceilalti», n-a prea catadicsit". Ramanem la capitolul colegi de folk si-l intreb (ca tot am auzit ca a fost coleg de camera, la mare, cu Mircea Vintila), cum a fost convietuirea cu Ciocu. "Super placuta! Mi-am adus cu placere aminte de turneele cu «Pasarea colibri», cele mai frumoase si pline de intamplari. Cioculet e un coleg si un camarad de toata isprava! Cu mine ce mai sunt probleme". Revederi "surpriza" la aceasta editie a "Folk You"? Cum sa nu? "Intr-o seara l-am vazut pe Olarasu treaz!... Si in celelalte doua nu l-am vazut deloc pe Motu..."

"Apreciez drept pozitiva venirea lui Nicu Covaci la Folk You, asa cum orice initiativa trebuie luata in seama cand e pozitiva... mai ales ca l-am vazut pe scena si pe Florian Pittis, care cu noi, «ceilalti», n-a prea catadicsit"

"Mi-am adus cu placere aminte de turneele cu «Pasarea colibri», cele mai frumoase si pline de intamplari. Cioculet e un coleg si un camarad de toata isprava! Cu mine ce mai sunt probleme" - Mircea Baniciu, cantautor

RABDARE SI EXPERIMENTE

Vi se parea ca Mircea Baniciu este in pana de inspiratie? Ca l-a dat peste cap tumultul Bucurestilor de nu i-ati mai auzit nici o noua poezie cantata? Gresit! A compus cateva piese pentru Ana, fiica lui, cateva pentru el. Rabdare, caci "va veni si vremea lor". Cat despre Bucuresti, orasul asta "iti da sanse, dar te si ucide daca nu te poti adapta la nebunia ce te invadeaza". Eterna intrebare: "Un album nou, pe cand?", isi gaseste si ea un raspuns: "Nu stiu. In orice caz, exista oferte concrete in ce ma priveste, ma straduiesc, fac tot felul de experimente, peste toate, drumurile, schimbarile de atmosfera, clima si fuse orare"

RAMAI TANAR DOAR FACAND CE-TI PLACE

Mircea Baniciu nu mai are nevoie de CV. Il recomanda numele sau si atat. De aceea am ales sa redam aici doar cateva declaratii de-ale sale privind legatura cu muzica. "Folk a fost prima mea idee de a canta." "Am inceput sa cant chiar inainte de a se naste ideea Cenaclului Flacara. Dar cred ca toti cantam la chitara pe vremea aceea, sa spunem, in perioada anilor ’69-’70." "Mie mi-a placut foarte tare chitara ca instrument. Cantasem inainte la pian, dar chitara mi s-a parut un instrument mult mai armonios si de care se poate lega foarte multa poezie. A fost instrumentul perioadei noastre. La ora asta sunt computerele, clapele. Si de ce folk? Pentru ca intr-un asemenea context am intrat in «Phoenix». Deci, cariera asta nu a inceput intamplator." "Eu am inca starea pe care o aveam la inceput, atunci cand abia asteptam sa urc pe scena si sa simt acel petic de scandura ca pe locul in care sunt eu insumi. Cred ca m-as plictisi ingrozitor intr-o ambianta plina de autosuficienta sau inconjurat de oameni care nu mai au nimic de facut, pentru ca, spun ei, au facut suficient."

SE PUTEA MULT MAI BINE

A fost sau nu o aventura "Folk you!", editia a doua, aceasta-i intrebarea! "Aventura... ha! ha! asta e cuvantul cel mai potrivit! Cred ca se putea mai bine, mult mai bine! Sper, data viitoare, daca data asta va mai exista, sa lasati treaba pe mana unuia care se pricepe sau macar nu e la prima experienta, a doua...", zice Tetea. Am inteles, ne asumam critica! "Eu cred, sper sa raman acelasi, pentru toti cei care ma stiu". Speram, ca doar acum un an ce ne zicea: "Mi-a placut intotdeauna sa-mi creez situatii care sa ma provoace"…
×
Subiecte în articol: folk editie de colectie