x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Toti romanii is ca Pacala

Toti romanii is ca Pacala

27 Mar 2005   •   00:00

Nici ca-l puteam ocoli pe Pacala, devenit simbol al romanilor. Pornind de la personajul lui Ion Creanga, regizorul Geo Saizescu a realizat o ecranizare de zile mari. Dupa 33 de ani, istoria se repeta, caci, atentie!, "Pacala se intoarce".

  • de SIMONA ECOVOIU
  • CU TRANZITIA IN SPINARE
  • Sebastian Papaiani a indurat multe la filmarile pentru celebra comedie care a isterizat Romania
    Pacala are un stil aparent prostesc de a replica. Dar numai prost nu este! Face pe tampul pentru a deruta, pentru a-ti pune nervii la-ncercare. Pentru a va face cunostinta cu stilul amuzantului personaj, reproducem un scurt dialog dintre Pacala si un negustor: "Un negustor, umbland prin mai multe sate si orase, ca sa cumpere grau, papusoi si altele, intr-o zi ajunse la un pod si cand era sa treaca, vazu un om care se odihnea acolo: acesta era Pacala. Negustorul, voind sa afle ceva de la el, ca orice negustor, se apropie de dansul si-l intreba: "De unde esti, mai crestine? Ia, din sat de la noi, raspunse Pacala. Din care sat de la voi? Iaca de acolo, tocmai de sub acel mal, aratand negustorului cu mana spre un deal. Bine, dar ce sat e acela? Eu nu-l stiu. Ei! Cum sa nu-l stii; e satul nostru, si eu de acolo vin. Nu asa, mai prostule. Eu te-ntreb: acel sat pe a cui mosie este si cum ii botezat? Doamne! da’ nu stii ca mosiile sunt boieresti si asta-i a cuconului nostru, ce sede la Bucuresti? Iar satu-l boteaza popa intr-o caldarusa cu apa, cum ii scrie lui in carti. Negustorul, privindu-l lung, zise in sine: Ma, aista-i chiar Pacala". Da, aista-i Pacala al nostru!, care l-a inspirat pe unul dintre cei mai mari regizori romani, Geo Saizescu.

    CENZURA. Comunistii fanatici n-au privit cu ochi buni ideea regizorului de a realiza acest film. Iar cei care se ocupau de cenzura in cinematografie au cam stat pe ganduri daca sa dea OK-ul, caci acest Pacala nu parea catusi de putin un personaj comod, facand parca trimitere la… Marele Pacalitor. In plus, daca filmul ar avea substrat politic? "Initial mi-au bagat bete-n roate pe motiv ca, vezi, Doamne, productia ar fi prea scumpa. Am reusit in cele din urma sa-i conving de faptul ca filmul meu nu se doreste a fi decat o comedie nevinovata." El si-a vazut visul implinit si, in 1972, a spus "Motor!". Regizorul si-a ales in timp record si protagonistul, pe Sebastian Papaiani, cel care avea sa care o usa in spinare si sa fie plimbat de barza.

    ISTERIE. In acea vreme, toti romanii voiau sa fie Pacala, se vorbea doar despre el ori se faceau glume in numele lui. Comedia a fost premiata, iar posturile de televiziune continua s-o difuzeze si azi, chiar daca au trecut de atunci mai bine de 32 de ani. " Filmul s-a turnat in nordul Olteniei, in cateva sate, iar localnicii, curiosi ca orisice oltean, se strangeau ciorchine in jurul echipei, simtindu-se si ei vedete. Fiind oameni cu carte putina, n-au facut decat sa-l interogheze pe Papaiani ori sa intre in cadru, stricand filmarile", spune Geo. Dublele erau la ordinea zilei, mai ales din cauza acestor mici incidente. Scenariul presupunea si cateva trucaje, ce au fost realizate, dupa spusele lui Saizescu, la Kiev: "In tara nu exista tehnica necesara. Am incercat sa colaboram cu studiourile din Moscova si Leningrad, fiind acceptati, in cele din urma, la Kiev, in studiourile Dovjenco".

    "Filmul s-a turnat in nordul Olteniei, in cateva sate, iar localnicii, curiosi ca orisice oltean, se strangeau ciorchine in jurul echipei, simtindu-se si ei vedete. Numai belele ne-au facut"
    Geo Saizescu regizor

    "Am filmat scena cu barza de la o inaltime de 15 metri, intr-un studio din Kiev. Numai ca, la orele 13:00 fix, echipa a lasat totul balta si a plecat la masa. Pe mine m-au uitat acolo, fara sa pot face nimic, iar cand au revenit, nici macar scuze nu si-au cerut, de parca nimic nu se intamplase"
    Sebastian Papaiani actor

    "Jucam in spatiu deschis, asa ca am fost intepat de albine de mai multe ori. Apoi, a trebuit sa conduc o masina foarte veche, cu care transportam un magar si o capra, numai ca nu-i functiona nici frana nici directia, asa ca era sa intru in copac"
    Denis Stefan actor

    Sebastian Papaiani, abandonat la o inaltime de 15 metri

    Papaiani a ajuns sa-i de-a sfaturi lui Denis Stefan, in "Pacala se intoarce"
    Dar, la Kiev, pe atunci era obiceiul, pe care acum si l-au insusit si francezii, de a servi pranzul la ora fixa, adica la 13:00.

    OBICEI. Nu conta ce se intampla la acea ora. Munca inceta brusc: "A trebuit sa filmez scena cu barza, de la o inaltime de vreo 15 metri. Desi eram actor strain, se pare ori ca nu le-a pasat de mine, ori ca m-au uitat. Am fost nevoit, cat si-au savurat ei ciorba, sa raman acolo, fara sa ma ajute nimeni. Abia cand au revenit si-au dat seama de gafa. Dar n-au zis nimic, au continuat sa filmeze, de parca nimic nu s-ar fi intamplat". Dupa Papaiani, un alt actor avea sa-l intruchipeze pe nastrusnicul Pacala. Este vorba despre Denis Stefan (28 de ani), caruia regizorul i-a acordat credit: "Daca primul film a fost realizat intr-un an, cea de-a doua parte a fost realizata in doar doua luni. Am tras cadre in judetul Valcea, la Muzeul Satului din Bujoreni si la Casa memoriala Nicolae Balcescu, dar si in jurul Bucurestiului".

    FARA HRANA. Si Denis a trecut prin patanii, demne de Camera Ascunsa, in afara platoului de filmare: "Jucam in spatiu deschis, asa ca am fost intepat de albine de nu mai stiu cate ori. Apoi, a trebuit sa conduc o masina foarte veche, cu care transportam un magar si o capra, numai ca nu-i functiona nici frana, nici directia, asa ca era sa intru in copac". Denis Stefan a avut prilejul de a juca in comedie alaturi de vechiul Pacala, Sebastian Papaiani, care a interpretat rolul tatalui sau: "Actiunea se desfasoara intr-un spatiu de vis, probabil undeva la sfarsitul secolului al lX-lea. Relatia cu echipa a fost foarte buna, am stat impreuna nonstop doua luni, pentru ca am filmat in fiecare zi, lucru destul de rar chiar si pentru un rol principal. Ma bucur ca regizorul Geo Saizescu mi-a acordat credit, ca m-a distribuit in acest rol si sper ca filmul, ce va rula pe ecrane in curand, sa se bucure de succes. Este o productie foarte reusita".

    Geo Saizescu, Denis Stefan si directorul de imagine, Mihai Malaimare jr., in discutii aprinse
    Denis Stefan a lucrat doua luni pentru a fi Pacala

    CAPRA GELOASA
    Denis Stefan a fost nevoit sa transporte, in film, cu masina lui veche, o capra si o magarita, care i-au dat mari batai de cap: "Magarita musca pe oricine se aseza in dreapta mea, in masina. Jurai ca face crize de gelozie. Va dati seama ce distractiv a fost pentru partenerii mei sa dea replicile, caci erau mai degraba atenti la ea, decat la ceea ce trebuie sa spuna. Basca, si caprita facea nebunii. Scapa mereu si nu facea altceva decat sa manance pachetele de tigari ale celor neatenti", povesteste Denis din "Pacala se intoarce."

    FILM DE 18 MILIARDE DE LEI
    Daca prima productie a costat 6,8 milioane de lei, din care Sebastian Papaiani a primit 26.000 de lei, filmul "Pacala se intoarce" a stors nu mai putin de 18 miliarde de lei, conform spuselor producatorului Catalin Saizescu, fiul lui Geo Saizescu: "Am avut nevoie de foarte multi bani pentru a plati actorii, pentru a inchiria spatii de filmare, dar si pentru a construi patru case pe un teren situat langa Bucuresti: "A trebuit sa inaltam adevarate gospodarii taranesti, caci in toata tara n-am mai gasit ceva pe masura. In plus, am incropit, la Epuresti, vama romano-maghiara, fiindca Pacala revine acasa din Occident. Este un Pacala modern, elegant, de la inceputul secolului XX".

    A PLOUAT TIMP DE 42 DE ZILE
    Filmarile la "Pacala" au mai fost intrerupte si din cauza vremii nefavorabile. Se mai intampla sa ploua, dar cine ar fi crezut ca va dura nici mai mult nici mai putin decat 42 de zile!: "Echipa, neavand ce face, juca carti pe bani, in camerele hotelului. Cand s-a oprit ploaia si ma grabeam sa-i strang pentru a mai trage cateva cadre, era un chin sa-i gasesc pe toti. Asta se intampla in toamna lui 1972, cand nici nu incepusem bine filmarile", isi aminteste Geo. Se spune ca ploaia aduce bani si noroc, ceea ce s-a si intamplat cu celebra comedie "Pacala".
    ×