x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Negocieri politice

Negocieri politice

21 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI IN SECOLUL XX - 1920: TROC PENTRU LOCURI
Alegerile din 1920 au fost precedate de incrancenate negocieri politice in care monede de schimb erau, bineinteles, locurile pe listele electorale.
MONICA IORDACHE

Click
Guvernul generalului Alexandru Averescu, proaspat instalat, organizeaza alegeri generale in 25, 26 si 27 mai pentru Camera si 30 si 31 mai pentru Senat. Desfasurarea scrutinului este precedata de negocieri politice in care, contra locurilor eligibile de pe liste, se obtinea sprijin electoral. Opozitia era reprezentata de fostul bloc parlamentar, format din Partidul National Roman din Transilvania, Partidul Democrat al Unirii din Bucovina, Partidul Taranesc din Vechiul Regat, Partidul Taranesc din Basarabia si Partidul Nationalist-Democrat al lui Nicolae Iorga, care formasera un guvern anterior al lui Averescu, sub conducerea lui Al. Vaida-Voievod.

Averescu incepe initial negocieri cu Partidul Conservator-Democrat al lui Take Ionescu, impotriva liberalilor, dar... politica e imprevizibila. Articolele din presa vremii arata mersul negocierilor.

9 APRILIE 1920. Este vorba de o intelegere intre generalul Averescu si Take Ionescu in vederea unei lupte electorale in comun, care ar avea de corolar o colaborare la Guvern. La capitalul de popularitate a generalului Averescu se va adauga acela de experienta politica si de resurse de guvernare al dl Take Ionescu. Lumea nu vrea reintoarcerea la despotismul liberal, iar intarirea guvernului cu un adversar hotarat si cunoscut al dl Bratianu este un lucru de aplaudat.

16 APRILIE 1920. Zvarcolirea acelor partide putrede si complet izolate in opinia publica cum e partidul Bratienilor fac in mod ocult tot posibilul sa zadarniceasca un acord intre guvern si democrati, iar in mod fatis arata generalului Averescu interesul cel mare ce-l are sa se prezinte singur, fara vreo combinatie electorala, bizuindu-se numai pe popularitatea sa.

20 APRILIE 1920. Tratativele dintre averescani si democrati s-au rupt. In privinta cartelului electoral, acum 8 zile, generalul Averescu a primit ca pe lista guvernamentala sa candideze 70 de democrati. In intrevederea de ieri a redus acest numar la 44. In cercurile guvernamentale se afirma ca chiar ieri dupa-amiaza dl Argetoianu, autorizat de generalul Averescu, a inceput tratativele cu liberalii. In cele din urma, averescanii au format un cartel electoral tacit cu liberalii, prilej pentru adversarii politici sa atace. Frati sateni! Aflati ca generalul Averescu s-a dat cu ciocoii ca sa ajunga la putere; a luat in Guvern - chipurile ca sa il ajute la expropriere - pe dl Garoflid. Voi stiti cine este dl Garoflid. E omul muncii silnice de pe vremile nemtilor. El a fost impus de ciocoi ca sa le pazeasca mosiile, pe care Mihalache vrea sa le imparta voua, scria la 8 aprilie 1928 Tara noua - ziar al Partidului Taranesc.

(Surse: Ion Lacusta Zece alegeri in Romania interbelica, Editura PRO, 1998; colectia ziarului Adevarul - 1920)

VOTATI GOARNA!
Presa era de cele mai multe ori implicata direct in campania electorala, fie prin ziarele de partid, fie prin faptul ca directorii lor candidau pentru un fotoliu de senator sau deputat. Directorul ziarelor Adevarul si Dimineata, Constantin Mille, vizeaza un loc de deputat si are ca semn electoral o goarna. Campania si-o face bineinteles prin propriile ziare, indemnandu-si direct cititorii sa il aleaga.

DE PE O LISTA PE ALTA
Ca sa obtii un mandat parlamentar nu mai conta pentru ce partid candidai... sau pentru ce partide, dupa cum scriau ziarele vremii.

Dl Take Ionescu, care candideaza in capul listei democrate, de opozitie, in Capitala, e trecut pe lista Guvernului la Roman. Asadar, dl Take Ionescu e contra guvernului la Bucuresti si alaturi de guvern la Roman. (Viitorul)

Pe lista guvernamentala pentru Camera, dl Zelinsky Codreanu figureaza nu numai intr-un judet, ci in doua, si anume la Falciu si Suceava. Prin urmare, sefii huliganilor sunt in cartel cu guvernul care solicita alegatorilor evrei sa voteze pe antisemiti. (Dimineata)

Dl Radulescu Motru, dupa ce a cerut sa fie primit sa candideze pe lista taranista la Mehedinti, cerere care i-a fost respinsa, candideaza in acelasi judet in fruntea listei marghilomaniste. De la marghilomanisti la taranisti si inapoi nu este decat un pas - isi va fi spus profesorul de logica - si ori ca il face inainte sau indarat e acelasi lucru. (Viitorul)

PROMISIUNI DEMOCRATE

Fagaduim sa inchinam toate puterile noastre pentru ieftinirea traiului, care este astazi chestia de capetenie. Ne legam sa punem frau coruptiei, speclei si jafului. Vrem ca in Romania intregita sa inceapa intr-adevar acea vreme noua pe care toata natiunea o doreste din rasputeri si care nu se mai poate ocoli fara primejdie. (...) Votati Snopul! (Manifest electoral al Partidului Democrat - Epoca)

BATAIA, ARMA ELECTORALA

Ca in toata perioada interbelica, cel mai folosit mijloc de persuasiune in campania electorala era bataia. Ministrul de Interne a fost instiintat ca dnii Mihalache, preotul Manescu, avocatii Hera si Musatescu, incercand sa tina o intrunire politica in comuna Boteni din Muscel, au fost luati la goana de tarani. Preotul Manescu fiind prins de cativa demobilizati a fost trantit la pamant si amenintat cu taierea barbii. (Viitorul) In comuna Bolintinul din Vale, candidatul socialist Gheorghe Cristescu a fost batut de sateni pe cand facea propaganda pentru ciocane (semnul electoral al socialistilor - n.n.). Cu acest prilej, dl Cristescu si-a scrantit o mana. (Viitorul)

REZULTATUL ALEGERILOR

Alegatori inscrisi - 2.908.015; voturi exprimate - 2.210.370. Din cele 369 de locuri in Adunarea Deputatilor, Partidul Poporului (condus de gen. Averescu) a obtinut 224, PNL - 9, Partidul Taranesc - 44; Partidul Nationalist si Democrat - 3; Partidul Conservator Progresist - 4; Partidul Socialist - 20; Partidul National Roman - 34; Partidul Democrat - 3; Federatia Democratiei National-Sociale - 20; Independenti - 8
×
Subiecte în articol: partidul averescu take ionescu