x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum se poate îmbunătăţi starea de sănătate prin renunţarea la smartphone

Cum se poate îmbunătăţi starea de sănătate prin renunţarea la smartphone

14 Sep 2018   •   22:10
Cum se poate îmbunătăţi starea de sănătate prin renunţarea la smartphone

În ultimii ani, s-a dezvoltat o relaţie aproape simbiotică între tineri şi smartphone. Telefonul inteligent le satisface acestora nevoia de informaţii, de distracţie, de socializare şi pare să aibă soluţia la orice problemă: de la potrivitul pantofilor cu restul ţinutei, sau reţete de bucătărie, şi până la stabilirea unui diagnostic medical.

Însă, medicii spun că tocmai renunţarea la smartphone ar aduce imense beneficii tinerei generaţii prin eliminarea efectelor secundare pe care le au tehnologiile digitale asupra organismului atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Smartphone-ul cauzează diabet şi hipertensiune, deoarece folosirea lui înseamnă că perioada de somn scade cu 1-2 ore în fiecare zi, mai ales dacă este folosit înainte de culcare. Explicaţia este că lumina albastră a telefonului suprimă melatonina (hormonul somnului) şi, în lipsa somnului, apare un metabolism pre-diabet.

Printre efectele secundare ale folosirii telefoanelor inteligente se numără şi scăderea capacității de învățare, a atenției și chiar apariţia depresiei. Smartphone-ul cauzează și dependența de alcool și nicotină, iar tinerii se îngrașă fiindcă se mișcă mult mai puțin. Studii de anvergură arată, de asemenea, că empatia adolescenților pentru părinți și prieteni scade pe măsură ce aceştia folosesc mai mult smartphone-ul.

 

 

×
Subiecte în articol: smartphone