x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 4 mituri despre dermato-cosmetice

4 mituri despre dermato-cosmetice

de Georgeta Licsandru    |    15 Apr 2008   •   00:00

Dermato-cosmeticele sînt produse de îngrijire a pielii care se află la limita dintre medicamente şi cosmeticele propriu-zise.

Dermato-cosmeticele sînt produse de îngrijire a pielii care se află la limita dintre medicamente şi cosmeticele propriu-zise. Se găsesc sub aceleaşi forme de prezentare ca şi cosmeticele tradiţionale – creme, demachiante, loţiuni sau geluri de curăţare, compoziţia lor este însă dife­rită. Tocmai pentru că au o compoziţie diferită, pe seama dermato-cosmeticelor circulă o serie de mituri. Se spune că aceste produse nu conţin conservanţi. Sau că sînt mai bune decît cosme­ticele obişnuite, că se vînd doar în farmacii, că sînt destinate doar persoanelor cu boli de piele. Unele dintre aceste afirmaţii sînt adevărate, altele, dimpotrivă, sînt doar idei preconcepute, ne spun specialiştii.

 

Adevărat sau fals

Este greşit să credem că dermato-cosmeticele nu conţin conservanţi. Conţin aceiaşi conservanţi ca şi cosmeticele obişnuite, dar în cantităţi mai mici. De asemenea, printre ingredientele acestor produse se numără substanţe proprii medicamentelor (oxid de zinc, gluconat de calciu) şi substanţe care se găsesc în cosmeticele obişnuite (acid hialuronic, colagen, extracte de plante). Compoziţia le conferă un avantaj major faţă de cosmeticele obişnuite: dermato-cosme­ticele nu afectează pelicula protectoare de la suprafaţa pielii. Din acest motiv sînt indicate îndeosebi persoanelor cu tenul uscat, iritat, acneic. Dermato-cosmeticele se vînd doar în farmacii şi sînt recomandate de specialistul dermatolog. De ce? Unele dintre aceste creme, loţiuni pot avea contraindicaţii. De aceea, înainte de a cumpăra un asemenea produs cereţi sfatul medicului. Acesta va stabili doza şi durata administrării.

 

AFECŢIUNI. Dermato-cosmeticele sînt destinate persoanelor cu boli de piele (acnee, dermatită atopică). “Pe lîngă rolul lor cosmetic, aceste produse conţin substanţe care contribuie la tratamentul unor iritaţii cutanate, al formelor uşoare de acnee. În general, aceste produse nu conţin uleiuri. Dat fiind că acneea are drept cauză principală excesul de sebum, folosirea unor cosmetice cu bază grasă nu ar face decît să sporească secreţia de grăsime la nivelul pielii”, arată dr Carmen-Madeleine Curea, medic dermatolog la Spitalul Colentina.

×
Subiecte în articol: sînt cosmetica