x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos A, C, E, vitaminele frumuseţii

A, C, E, vitaminele frumuseţii

de Georgeta Licsandru    |    01 Sep 2008   •   00:00

Vitaminele A, C, E sînt ingredientele obligatorii ale cremelor pentru îngrijirea tenului, ne spun specialiştii.



Vitaminele A, C, E sînt ingredientele obligatorii ale cremelor pentru îngrijirea tenului, ne spun specialiştii.

Vitaminele protejează pielea de acţiunea agresivă a poluării sau a radiaţiilor ultraviolete, asigură elasticitatea, strălucirea şi previn apariţia ridurilor.

Pentru a estompa ridurile şi a preveni îmbătrînirea pielii, dr Viviana Iordache, medic dermatolog la MikoMed, recomandă folosirea cremelor îmbogăţite cu vitamine după vîrsta de 25-30 de ani. Specialistul ne sfătuieşte să folosim cremele nu doar pentru faţă, ci şi pentru zona gîtului şi a decolteului. Persoanele cu ten uscat, cele care se fardează de mai multe ori pe zi sau cele care se expun la soare excesiv ar fi bine să îşi aplice cremele antirid îmbogăţite cu vitamine încă de la vîrsta de 20 de ani. Ridurile apar în zonele sensibile, în care pielea este mai subţire: în jurul ochilor, în zona gîtului, a decolteului. În aceste zone sînt mai puţine glande sebacee, din acest motiv pielea este mai uscată, predispusă la apariţia ridurilor şi are nevoie de hidratare intensă. De aceea, regulile de bază de care trebuie să ţinem seama în alegerea unei creme sînt capacitatea de hidratare şi conţinutul în vitamine.

Creme antiîmbătrînire

S-a demonstrat că vitamina A stimulează regenerarea pielii şi previne îmbătrînirea precoce determinată de expunerea prelungită la razele ultraviolete. Acneea şi petele roşii de pe faţă pot fi puse, de asemenea, pe seama carenţei de vitamina A. În astfel de cazuri, pe lîngă cremele îmbogăţite cu vitamine trebuie să intervenim şi prin dietă: morcovi, spanac, ţelină – ca surse naturale de vitamina A. Vom avea astfel un ten cu aspect luminos în fiecare zi.

Alături de vitamina A acţionează vitamina C. Aceasta are proprietăţi antihistaminice, prevenind alergiile cutanate manifestate prin înroşirea pielii sau prin mîncărimi. De asemenea, cremele cu adaos de vitamina C (acid ascorbic) stimulează regenerarea celulară. Efect dovedit de regenerare celulară şi de încetinire a îmbătrînirii are şi vitamina E din produsele cosmetice. Vitamina E, numită şi vitamina tinereţii eterne, creşte gradul de hidratare a pielii şi conferă tenului un aspect neted. Pe lîngă produsele cosmetice, vitaminele necesare sănătăţii pielii pot fi asigurate prin dietă. Vitamina A poate fi luată din morcovi, roşii, mango, portocale, vitamina C – din portocale, lămîi, kiwi, varză; vitamina E – din nuci, alune, măsline.

×
Subiecte în articol: vitamina cosmetica