x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Alimentele care luptă cu mirosurile neplăcute ale corpului

Alimentele care luptă cu mirosurile neplăcute ale corpului

de Sînziana Stancu    |    10 Feb 2012   •   21:00
Alimentele care luptă cu mirosurile neplăcute ale corpului

Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cum o sa mirosi! Nu este un dicton, ci o realitate, care are o explicatie stiintifica foarte simpla: scopul transpiratiei este acela de a elimina toxinele din organism, iar aceste secretii pot fi mai mult sau mai putin acide, adica mai mult sau mai putin urat mirositoare, in functie de hrana ingerata.

Iata ce ar trebui sa consumam sau sa evitam pentru a nu emana mirosuri neplacute din corpul nostru, de la transpiratie, pana la halene si picioare urat mirositoare.

Ceaiurile antisudorifice nu ar trebui sa lipseasca din consumul zilnic al persoanelor cu transpiratie abundenta. Cele mai bune sunt infuziile de salvie si de hamamelis. Acestea au un efect foarte eficient asupra secretiilor corporale. Se regasesc, de altfel, si in compozitia deodorantelor naturale, puterea lor antisudorifica fiind binecunoscuta.

Legumele verzi vin si ele in ajutorul persoanelor cu transpiratie abundenta, datorita continutului bogat de clorofila. Aceasta substanta sintetizata de plantele verzi sub actiunea luminii atenueaza mirosurile neplacute ale corpului uman, 'atacandu-le' din interior. O portie de spanac sau o salata verde fac minuni impotriva transpiratiei. De asemenea, clorofila combate si mirosul neplacut al gurii. Mestecand cateva frunze de patrunjel, care contine multa clorofila, halena dispare ca si cum dintii ar fi fost spalati cu pasta si clatiti cu apa de gura.

Tot pentru combaterea halenei sunt indicate si legumele 'crocante', cum ar fi, de pilda, telina. Mestecata ca o guma, face sa dispara mirosul neplacut al gurii, curatand dintii intocmai ca o pasta de dinti intinsa pe periuta, adica inclusiv intre spatiile dentare, indepartand si placa bacte­riana. Metoda nu este insa eficienta daca mirosul gurii este provocat de cariile dentare. Acestea treabuie tratate de urgenta la medicul stomatolog.

Fructele proaspete, in special citricele consumate dimineata – seara, mai putin, din cauza aciditatii care poate ataca smaltul dintilor – sunt ideale pentru indepartarea mirosului neplacut al gurii. O portocala mestecata dupa masa de dimineata curata dintii si limba si parfumeaza gura. Citricele au un continut crescut si de vita­mina C, care ajuta organismul sa elimine acele toxine ce provoaca mirosurile neplacute ale corpului.

Uleiurile presate la rece sunt un adevarat purificator al organismului, contribuind in primul rand la drenajul hepatic si curatirea vezicii biliare. Cand ficatul are mult de lucru la digerarea proteinelor, substantele produse prin procesul de asimilare a acestora devin urat mirositoare, dand emanatiilor trupului un miros neplacut, asemanator pestelui alterat. Acesta se simte in special in urina si saliva.

Iaurtul joaca si el un rol important in eli­minarea mirosurilor neplacute ale corpului, contribuind in primul rand la echilibrarea florei intestinale si bucale. De asemenea, regleaza eliminarea de gaze din intestine si transpiratia. Un pahar de iaurt amestecat cu cateva frunzulite de salvie tocate face minuni.

De evitat pe cat posibil in alimentatie sunt grasimile de porc sau unele organe, ca ficatul de vita. Astfel de alimente nu trebuie excluse din alimentatie, deoarece unele dintre ele au un continut bogat de zinc, necesar organismului, ci trebuie consumate cu masura. Zincul, desi are un rol neglijabil in procesul sudorific al organismului, provoaca transpiratiei un miros neplacut. Atentie si la condimente si alcool. Aceste alimente ispititoare trebuie consumate de asemenea cu masura.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos