x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Aloe vera, planta frumuseţii

Aloe vera, planta frumuseţii

de Oana Antonescu    |    01 Apr 2008   •   00:00

Efectele curative ale plantei de aloe vera ne sunt cunoscute nouă, românilor, de puţin timp, însă ea este folosită pentru cicatrizarea rănilor de mii de ani în Africa de Sud, acolo unde îşi are originile.

Efectele curative ale plantei de aloe vera ne sunt cunoscute nouă, românilor, de puţin timp, însă ea este folosită pentru cicatrizarea rănilor de mii de ani în Africa de Sud, acolo unde îşi are originile. Există câteva zeci de specii de aloe, dar dintre toate, doar pentru aloe vera (barbadensis) s-au găsit întrebuinţări terapeutice. Frunzele cărnoase şi albicioase conţin un gel intens hidratant, cu acţiune regeneratoare la nivelul pielii, cu proprietăţi antibacteriene şi cicatrizante, ne spune dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină gene­rală, cu competenţă în terapii complemen­tare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Industria cosmetică ne pune la dispoziţie o gamă largă de creme şi măşti pe bază de aloe vera, însă nu toate păstrează proprietăţile plantei, aşa încât specialistul nostru ne re­comandă să preparăm singuri cosmeticele.

 

 

Măşti

Peste 20 de minerale şi vitamine se găsesc în compoziţia acestei plante, dar proprietăţi hidratante şi regeneratoare are numai sucul extras din frunzele plantei mature, de cel puţin trei ani, fiindcă cele tinere conţin o cantitate mult mai mică de substanţe active. Măştile din aloe vera se obţin prin simpla zdrobire a frunzelor plantei într-un vas de lemn (nu de metal, fiindcă sucul oxidează). Se aplică apoi pe faţă, gât şi decolteu, pe cât posibil zilnic, pentru 20 de minute. Antioxidanţii din această mască naturală dau pielii un aspect mai tânăr, fiindcă stimulează regenerarea celulelor epiteliale. Din aloe se poate prepara şi suc. Frunzele se zdrobesc într-un vas de lemn, apoi se storc într-un tifon, iar cu sucul obţinut se spală faţa şi gâtul. Cu 300-400 de ml de suc de aloe diluat în apă caldă se pot face săptămânal băi pentru hidratarea pielii. Crema pentru faţă se prepară cu 10 ml de suc de aloe vera şi 50 de grame de vaselină, care se amestecă bine pentru a obţine o pastă omogenă. Cu suc de aloe şi ulei de măsline se poate prepara o emulsie hidratantă pentru mâini şi călcâie.

×
Subiecte în articol: cosmetica vera aloe