x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Arsuri, urticarii şi fotodermatoze

Arsuri, urticarii şi fotodermatoze

de Georgeta Licsandru    |    08 Iul 2008   •   00:00

Înroşiri ale pielii, arsuri, urticarii solare, fotodermatoze, herpes fotoindus sînt riscurile la care ne expunem dacă stăm la soare ore în şir, fără să ne aplicăm pe piele creme fotoprotectoare

Înroşiri ale pielii, arsuri, urticarii solare, fotodermatoze, herpes fotoindus sînt riscurile la care ne expunem dacă stăm la soare ore în şir, fără să ne aplicăm pe piele creme fotoprotectoare. Despre aceste riscuri ne vorbeşte dr Carmen-Madeleine Curea, medic dermatolog la Spitalul Colentina: "În timpul expunerii la soare trebuie să îşi protejeze pielea atît persoanele sănătoase, cît şi cele bolnave. O piele sănătoasă, dar nepregătită pentru a fi expusă la soare se poate arde foarte uşor. Consecinţele expunerii la soare pot merge de la simple înroşiri ale pielii pînă la arsuri de gradul al doilea, cu vezicule (băşicuţe)".

 

Boli de sezon

Există şi unele boli care pot fi declanşate de expunerea la soare: urticariile solare, fotodermatozele, herpesul fotoindus. Lupusul este o altă afecţiune care poate fi declanşată şi agravată ca urmare a expunerii la soare. Şi persoanele bolnave de vitiligo pot să sufere arsuri puternice pe zonele depigmentate. "În general, psoriazisul este o boală care beneficiază de tratamentul cu ultraviolete. Cu toate acestea, există forme de psoriazis care sînt accentuate de soare", ne spune dr Carmen-Madeleine Curea. Specialistul nostru atrage atenţia de asemenea asupra petelor pigmentare care apar pe faţă, mîini, decolteu, gambe. Petele pigmentare apar atît în cazul celor care au stat la plajă zile în şir, cît şi în cazul celor care au pielea foarte deschisă la culoare şi au mers pur şi simplu pe stradă prin soare. Precauţie la plajă trebuie să manifeste de asemenea persoanele cu aluniţe. În urma expunerii la soare, aluniţele pot evolua în melanom malign, una dintre cele mai agresive forme de cancer.

Creme fotoprotectoare

Soluţia pentru a evita aceste boli este reprezentată de cremele, uleiurile, sprayurile cu factor de protecţie solară. Cu o singură condiţie: să le folosim şi cînd mergem la plajă, şi în zilele obişnuite, pe stradă. Persoanelor cu pielea deschisă la culoare le sînt recomandate cremele cu factor de protecţie foarte mare, produse de firmele de medicamente dermato-cosmetice. Folosirea unei creme cu factor de protecţie mare nu înseamnă că putem să ne expunem intempestiv la soare.


DERMATITE. Ca orice produs cosmetic, cremele cu factor de protecţie solară pot produce dermatită alergică de contact: înroşirea pielii şi apariţia de băşicuţe în zona în care a fost aplicat produsul. De aceea trebuie testate înainte de aplicare pe o zonă mai mică de piele. O altă formă de dermatită – cea fotoalergică – este provocată de deodorante sau antiperspirante. În cazul pielii sensibile, după expunerea la soare, zona în care a fost aplicat deodorantul se înroşeşte. De asemenea, reacţii de fotosensibilizare produc şi unele medicamente: diureticele, antihistaminicele şi chiar unele anticoncepţionale.

×
Subiecte în articol: soare dermatologie