x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenţie la ciuperca piciorului!

Atenţie la ciuperca piciorului!

de Oana Antonescu    |    10 Iun 2008   •   00:00

Dintre toate micozele, ciuperca piciorului se răspîndeşte cel mai rapid, în orice anotimp, dar mai ales vara

Dintre toate micozele, ciuperca piciorului se răspîndeşte cel mai rapid, în orice anotimp, dar mai ales vara. Piscinele şi bazinele de înot, cada şi covoraşul de baie, vestiarele, grătarul de la duş, toate sînt potenţiale surse de infecţie, indiferent de categoria la care este cotat hotelul. Foarte mulţi bărbaţi, dar şi femei contactează această infecţie, în special în sezonul estival, fiindcă transpiraţia şi căldura activează micoza. Precauţie şi igienă riguroasă. Sînt două reguli importante care ţin departe ciuperca piciorului, atrage atenţia specialistul nostru, dr Hatami Afshin, medic dermatolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Elias”.

 

Locuri prielnice

Ciuperca piciorului se dezvoltă foarte bine în zonele cu piele umedă, cu transpiraţie. Locul cel mai prielnic în care se dezvoltă este între degete, unde există pliuri care păstrează transpiraţia şi umiditatea. De cele mai multe ori, ciuperca apare între al patrulea şi al cincilea deget al piciorului, dar, dacă nu este tratată corect şi la timp, ea se extinde şi în talpă sau în alte zone ale corpului, precum degetele mîinilor. Mai grav este cînd ciuperca piciorului afectează unghiile, fiindcă tratamentul în asemenea cazuri este complex.

Micoza produce disconfort fiindcă se manifestă prin mîncărimi şi iritaţii, usturimi, fisuri în piele şi mirosul neplăcut al picioarelor. Medicii dermatologi prescriu în mod curent creme şi pudre antimicotice cu aplicare locală. Igiena picioarelor este foarte importantă în tratamentul ciupercii piciorului, iar pentru a evita contaminarea membrilor familiei, trebuie să dezinfectaţi suprafeţele cu care aţi intrat în contact (baie, gresie etc.) De asemenea, ciorapii, prosoapele nu vor fi folosite în comun cu ceilalţi membri ai familiei. Din păcate, în multe cazuri, micoza recidivează, îndeosebi vara, cînd are condiţii prielnice. Pot trece mai mulţi ani pînă cînd ciuperca piciorului reapare.

Igiena picioarelor ne poate feri de această neplăcută problemă dermatolo­gică. “Pentru a preveni contaminarea, fo­lo­siţi întotdeauna papuci de plastic în preajma piscinelor, iar dacă mergeţi la duşul ştrandului sau al piscinei, nu staţi desculţ pe grătarul special sau pe gresie. După plecarea de la piscină se poate folosi chiar şi un spray antimicotic pentru dezinfec­ta­rea picioarelor şi a pantofilor”, ne sfă­tu­ieş­te dr Hatami Afshin. O altă regulă importantă de igienă, indiferent de anotimp: nu împrumutaţi încălţăminte de la alte persoane.

×
Subiecte în articol: ciuperca piciorului dermatologie