x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Certati cu pasta de dinti

Certati cu pasta de dinti

00 0000   •   00:00

Romania se situeaza pe primele locuri in Europa, dupa Albania si Turcia, in privinta afectiunilor buco-dentare. Prof. dr. Mihai Augustin, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti, spune ca una dintre cauzele acestor probleme este lipsa igienei bucale. Romanii nu dau prea multa atentie ingrijirii dintilor, motiv pentru care utilizeaza doua tuburi de pasta de dinti pe an, in loc de un tub pe luna. In ceea ce priveste schimbarea periutei de dinti, acest lucru se face la doi-trei ani, in loc de trei luni.  

Una dintre afectiunile cele mai frecvente de care sufera romanii este caria dentara, ce afecteaza cel putin 95% din populatie. Prof. dr. Mihai Augustin spune ca este nevoie ca, pe langa spalatul pe dinti, sa se tina cont si de controalele periodice si de monitorizarea pacientilor cu factor de risc.  

In special, in zonele rurale, afectiunile dentare sunt extrem de raspandite, iar educatia in acest domeniu si masurile profilactice sunt ca si inexistente. Multe persoane spun ca nu se prezinta la medicul stomatolog de frica frezei dentare, altii invoca lipsa de timp. Acesti factori, combinati, conduc la concluzia ca educatia sanitara si veniturile mici din mediul rural creeaza mediul propice pentru determinarea unor afectiuni ce afecteaza copiii in mod special si le aduc necazuri serioase mai tarziu.  

Fonduri insuficiente Colegiul Medicilor Dentisti considera ca fondurile alocate stomatologiei sunt insuficiente. Reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti (CMD) sustin ca fondurile alocate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru stomatologie sunt putine si nu dau posibilitatea asigurarii calitatii actului de stomatologie si nici a acordarii si finalizarii tratamentului. Ei spun ca bugetul pe care il primesc, intre 8 si 10 milioane de lei, nu ajunge decat pentru tratarea unui singur copil pe luna, in conditiile in care Ministerul Sanatatii a trimis o adresa in care se spune ca procentul decontat de CNAS din valoarea serviciilor de medicina dentara este de 100%.  

Tratamentul profilactic Potrivit specialistilor, copiii ar trebui sa beneficieze de consultatie, terapia cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare, tratamentul paradontitei apicale, tratamente ortodontice, activitati profilactice, tratamentul afectiunilor chirurgicale buco-dentare. De aceea, CMD cere revizuirea intregii metodologii de aplicare a contractului-cadru si normelor de aplicare, precum si a bugetului alocat stomatologiei. Prof. dr. Mihai Augustin, presedintele CMD, considera ca responsabilii din domeniul sanitar ar trebui sa fie corecti si sa spuna ce pot acoperi din buget pentru pacienti si ce costuri ar trebui suportate de pacienti. O atentie sporita trebuie acordata preventiei, ce este mai putin costisitoare decat tratamentul. Prof. dr. Mihai Augustin vorbeste chiar despre necesitatea stabilirii unor sanctiuni in cazul pacientilor care nu se prezinta la controalele anuale, asa cum se intampla, de pilda, in SUA.  

TEAMA SI CARII. Romanilor le este teama de medicii dentisti si de tratamentele pentru rezolvarea problemelor stomatologice. Prea putini sunt "prieteni" cu pasta de dinti sau cu periuta si nu dau prea mare importanta modalitatilor de prevenire a cariilor dentare sau a altor afectiuni de aceasta natura. Specialistii au constatat ca romanii folosesc doar doua tuburi de pasta de dinti pe an.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul dinţi