x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cubul de zahăr din fructe

Cubul de zahăr din fructe

28 Iul 2014   •   21:33
Cubul de zahăr din fructe
Sursa foto: Thinkstock
Strugurii, în topul celor mai dulci fructe: 100 g conţin echivalentul a aproape trei bucăţi de zahăr
Zahărul din miezul fructelor se numeşte fructoză. Despre fructoză se mai spune că este “zahărul simplu”. Fructoza poate ţine locul zahărului. Cu avantajul că, spre deosebire de zahăr, fructoza are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că nu provoacă creşteri glicemice (nivelul glucozei în sânge) alarmante. Aşadar, este necesară foarte puţină insulină, pentru absorbţia acesteia. Şi, în plus, despre fructe mai ştim că nu ne pun în pericol silueta. Totuşi, până la urmă, fructoza este tot zahăr, motiv pentru care consumul moderat este în continuare valabil. De aici s-a născut şi recomandarea nutriţioniştilor, potrivit cărora e bine să mâncăm zilnic aproximativ trei fructe. Iată şi câteva informaţii care ne ajută să apreciem cât zahăr conţin unele fructe.

*Lamâia. În 100 g de suc de lămâie se află 2,2 g de zahăr (aproximativ un sfert-o jumătate dintr-un cub de zahăr).

* Zmeura şi fragii. 100 g de zmură abia dacă au 4,05 g de zahăr (trei pătrimi dintr-un cub de zahăr cu care ne îndulcim cafeaua), iar 100 g de fragi conţin 4,25 g de zahăr.  

* Pepene. Dacă mâncăm 100 g de pepene galben trebuie să ştim că am dobândit 6 g de zahăr şi că un pepene galben, de regulă, cântăreşte aproximativ 400 g. Deci puteţi mânca o pătrime dintr-un pepene galben care conţine echivalentul unui cub obişnuit de zahăr. Cu pepenele roşu e mai  bine, deoarece este mai puţin dulce: 6,29 g de zahăr (aproape un cub de zahăr) la 100 g de pepene. Pentru o estimare corectă, reţineţi că o felie subţire de pepene roşu cântăreşte 100 g.

* Caise. 100 g de caise înseamnă, printre altele, cu puţin peste 8 g de zahăr (aproape un cub şi un sfert). Iată şi câteva repere: o caisă de mărime medie cântăreşte 45 g şi conţine 3,6 g de zahăr.

* Coacăze. Deşi par dulci, coacăzele nu ne fac mari probleme din acest punct de vedere. 100 g de coacăze conţin 7,9 g zahăr, respectiv ceva peste un cub şi un sfert de zahăr.

* Mure. Diferenţele între murele negre şi cele roz-roşii sunt vizibile. 100 g de mure negre conţin 8,1 g de zahăr (peste un cub şi un sfert), în timp ce 100 g de mure roz-roşii ne oferă 5,1 g zahăr (trei pătrimi dintr-un cub obişnuit).

* Kivi. 100 g de pulpă de kivi ne oferă exact 9,1 g de zahăr (peste un cub şi jumătate).

* Struguri. Cifrele indică faptul că strugurii sunt cele mai dulci fructe: 16,1 g de zahăr (aproape două cuburi şi trei sferturi) în 100 g de struguri albi. Iar 100 g de struguri negri conţin 12,2 g de zahăr, echivalentul a două cuburi de zahăr.

* Pere. În 100 g de pere sunt 10,4 g de zahăr (un cub şi un sfert). Şi cum o pară cântăreşte, în medie, aproximativ 120 g, cantitatea de zahăr oferită de aceasta este de 1,25 g de zahăr, cu puţin peste două cuburi de zahăr.

* Piersici. 11,3 g de zahăr (un cub şi o treime) se află în 100 g de piersici. Şi cum o piersică are, în medie, 150 g, ea conţine aproape 17 g de zahăr
(peste două cuburi şi trei pătrimi).

* 100 g de mere vin cu 11,3 g de zahăr, respectiv cu puţin peste un cub şi un sfert. În medie, un măr cântăreşte aproape 150 g şi conţine echivalentul a două cuburi şi trei sferturi de zahăr.


×