x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum citim şi interpretăm eticheta cosmeticelor

Cum citim şi interpretăm eticheta cosmeticelor

de Steluta Indrei    |    22 Mar 2013   •   19:11
 Cum citim şi interpretăm eticheta cosmeticelor

De la creme, loţiuni, demachiante până la geluri de duş, şampoane, balsamuri – ştii ce substanţe intră zilnic în contact cu pielea ta? Ştii cum să eviţi capcana reclamelor agresive şi să alegi responsabil un produs cosmetic? Piaţa produselor cosmetice este caracterizată de supraaglomerare. Suntem asaltaţi de o gamă vastă de produse şi strategii de marketing care ne pot deruta foarte uşor. Industria cosmetică oferă promisiuni din ce în ce mai mari, care sunt imposibil de respectat. “Trebuie reţinut că îmbătrânirea nu poate fi stopată, iar rolul produselor cosmetice este de a ajuta funcţiile pielii şi de a le completa. Un ten luminos, fără urme de acnee ori semne ale îmbătrânirii, cu ingrediente lipsite de reacţii adverse, sunt afirmaţii care stimulează cu succes consumul, însă nu au la bază premise adevărate”, atrage atenţia Neli Pfeiffer, specialist cosmetică.

În lipsa informaţiilor privind ingredientele cosmeticelor, diferenţierea la nivel de calitate şi necesitate a unui produs devine greu de realizat. Alegerea este deseori influentaţă de aspectul ambalajului, plasare, preţ sau notorietatea producătorului. De aceea, pentru a alege un produs cosmetic în cunoştinţă de cauză este necesară consultarea listei de ingrediente.

Deşi la prima vedere, ingredientele de pe etichetă par a fi într-un limbaj inaccesibil publicului, informaţiile pot fi decodificate. Spre exemplu, un indiciu important este dat de ordinea în care figurează ingredientele, acestea fiind afişate descrescător, în funcţie de procentajul folosit.

Ingrediente active şi non-active
Ingredientele aflate în compoziţia cosmeticelor se împart în două mari categorii: active şi non-active. Pentru a ajuta şi stimula funcţiile pielii şi a trata anumite afecţiuni sunt folosite ingrediente active, iar pentru a stabiliza formula şi a o conserva – ingrediente non-active, care alcătuiesc până la 80% din conţinutul unui produs.

Printre ingredientele active ce nu ar trebui să lipsească dintr-un produs, se regăsesc: emolienţii (uleiuri) – ingrediente care refac matricea intercelulară a pielii, agresată de agenţii din mediul exterior, antiiritanţii (alantolin, aloe, acid glicerinic, camomilla etc.) – ingrediente care atenuează acţiunea agenţilor iritanţi, şi antioxidanţii (vitamine) – ingrediente care previn impactul dăunător al radicalilor liberi, recomandate a fi prezente în număr cât mai mare, a explicat Neli Pfeiffer.

Ingredientele non-active – conservanţii şi stabilizatorii – sunt cele mai controversate, pentru că unele dintre ele s-au dovedit dăunătoare. Spre exemplu, parabenii pot fi regăsiţi pe etichetele cosmeticelor sub denumirile: methyl, propyl, buthyl, ethyl, sobuthyl. Un ingredient de evitat este polyethylen glycol (PEG). Există studii care au demonstrat că PEG influenţează activitatea hormonală, fiind responsabil de cancer mamar sau ovarian. Alte componente de care este bine să ne ferim sunt parfumurile şi alcoolul, din cauza efectelor iritante asupra pielii.

Atenţie la ambalaj!
Un alt factor important în momentul alegerii unui cosmetic îl reprezintă ambalajul. Nu este important designul acestuia, ci trebuie să avem în vedere proprietatea ambalajului de a conserva ingredientele active, sensibile la lumină şi aer. Astfel, produsele hidratante trebuie ambalate în recipiente din sticlă, opace şi cu capac ce se infiletează, pentru ca ingredientele lor să rămână cu adevărat eficiente, atenţionează specialistul în cosmetică Neli Pfeiffer.

×
Subiecte în articol: cosmetica