x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum tratezi unghiile încarnate

Cum tratezi unghiile încarnate

de Steluta Indrei    |    28 Oct 2008   •   00:00

Unghia crescută în carne pare o problemă minoră de sănătate. Însă numai cei care au avut astfel de probleme au simţit pe pielea lor chinul adevărat pe care îl reprezintă o unghie încarnată. Durerile insuportabile la cea mai mică atingere, creşterea temperaturii la nivelul degetului respectiv, infecţia cu sau fără puroi sunt simptomele chinuitoare ale creşterii în carne a unei unghii.



Cauze
Unghia se încarnează când marginile ei laterale cresc în ţesuturile moi din jur. Acest lucru se întâmplă din mai multe cauze, pe care le enumeră în continuare dr Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina. Infecţia cu stafilococ la nivelul lamei unghiale sau al ţesuturilor din jurul unghiei duce la creşterea unghiei în carne. Onicomicoza – infecţia cu ciuperci – determină modificări ale formei şi dimensiunilor unghiei, care este predispusă la încarnare. Tăierea agresivă a unghiilor sau lăsarea acestora să crească prea mult sunt alţi factori care duc la creşterea anormală a unghiilor. Persoanele care suferă de diabet, obezitate, probleme de circulaţie la nivelul extremităţilor pot avea frecvent unghii încarnate. Uneori însă unghiile cresc în carne pentru că pur şi simplu marginile acestora sunt curbate către interior în mod natural sau sunt foarte groase.

Toţi aceşti factori de risc afectează mai frecvent unghiile de la picioare. Aşa se explică de ce unghiile se încarnează mai degrabă la picioare decât la mâini. Şi să nu uităm că purtarea încălţămintei strâmte, precum şi unele afecţiuni ortopedice (monturi, degete în ciocan, platfus) favorizează creşterea unghiilor în carne.  

Tratament chirurgical

Pe cât de chinuitoare este unghia încarnată pe atât de agresiv este şi tratamentul acesteia. Dr Carmen Madeleine Curea spune că pentru îndepărtarea părţilor laterale ale unghiei crescute în carne se apelează la o intervenţie chirurgicală. Se taie marginile unghiei până la rădăcină şi se cauterizează rădăcina pentru a se modifica modul de creştere a unghiei. În locurile din care s-au extras colţurile se pun dispozitive speciale pentru a împiedica unghia să mai crească în aceeaşi poziţie. Intervenţia nu poate fi făcută dacă este prezentă infecţia, motiv pentru care medicii prescriu un tratament cu antibiotice înaintea operaţiei.  

IGIENĂ. Pentru a preveni încarnarea unghiilor, igiena este foarte importantă. Pe lângă spălarea cu apă şi săpun, unghiile trebuie frecate cu o periuţă. De asemenea, vor fi tăiate periodic fără a interveni asupra colţurilor şi fără a agresa pielea din jur. Mare atenţie la saloanele de manichiură-pedichiură, unde condiţiile de igienă şi sterilizare a instrumentelor nu sunt întotdeauna respectate.

×
Subiecte în articol: dermatologie