x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos TEORIA CARE AR PUTEA REVOLUŢIONA DIETELE DE SLĂBIT. De ce mănânci prea mult, de ce ți-e lene

TEORIA CARE AR PUTEA REVOLUŢIONA DIETELE DE SLĂBIT. De ce mănânci prea mult, de ce ți-e lene

01 Ian 2013   •   11:48
TEORIA CARE AR PUTEA REVOLUŢIONA DIETELE DE SLĂBIT. De ce mănânci prea mult, de ce ți-e lene

Dacă simți că hainele ți-au devenit prea mici, evident după ce te-ai îmbuibat de Crăciun și Revelion cât pentru o lună, dacă te simți lipsit de voință în a porni la lupta cea mare cu caloriile... Nu-i bai, experții americani de luptă împotriva "epidemiei" de obezitate au dezvoltat o teorie care explică că nu e deloc vina ta!

Conform studiilor efectuate de un grup de cercetători de la Universitatea din California, faptul că lenea e mai puternică. că tentația de a sta fără a face nimic e din ce în ce mai mare, nu este un semn de slăbiciune. Deloc! Vinovat de treaba asta e doar unul singur: activitatea hormonală.

Științific, lucrurile stau cam așa...
Leptina este un hormon secretat de țesutul adipos subcutanat ca răspuns la depozitul de grăsime din organism. După ce organismul primește o cantitate suficientă de calorii, hipotalamusul eliberează leptina, pentru a semnala creierului atingerea nivelului de sațietate, tot procesul fiind bazat pe nivelul de țesut adipos din organism.

Mulți ani nutriționiștii au crezut că obezitatea este cauzată de lipsa leptinei din organism, și că prin această deficiență creierul persoanelor supraponderale nu ar primi mesajul că s-au săturat. Lucrurile stau exact pe dos, studiile demonstrând că nivelul de leptină crește direct proporțional cu greutatea persoanei în cauză, al cărei creier a dezvoltat o rezistență la acest stimul.
Acest lucru înseamnă că celulele din creier care ar trebui să înregistreze leptina nu mai citesc semnalele care spun că organismul e plin, considerând că acesta are nevoie de mâncare, senzația de foame fiind prezentă în continuare oricât de mult ai băga în tine.

Panicat de faptul că organismul s-ar afla în pragul înfometării, creierul lansează o serie de instrucțiuni pentru a crește acumularile de energie, solicitând o alimentație plină de grăsimi și zaharuri - în care se găsesc cele mai disponibile forme de energie - și încercearcă să limiteze consumul și să conserve energia disponibilă în organism - lucru care aduce nevoia de a lenevi pe canapea, în locul practicării unei activități sportive.
Astfel, senzația de foame devine și mai puternică, chiar irezistibilă pentru că leptina este responsabilă și de generarea senzației de plăcere a mâncării, care la rândul ei aduce în ecuație secreția dopaminei, hormonul fericirii, și el de ajutor în reducerea apetitului, și nu numai.

După numeroase teste pe subiecți umani, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că responsabil de rezistența la leptină ar fi nivelul prea ridicat de zahăr din alimentație. Conform studiilor efectuate, nivelul ridicat de zahăr din organism conduce la rezistență la insulină, hormonul responsabil de curătarea sângelui de zaharuri și transformarea lor în grăsimi,  insulino-rezistența producând la rândul ei rezistența la leptină, și de aici calea spre îngrășare e larg deschisă.

Descoperirea crucială a oamenilor de știință americani este că dacă se reduce nivelul de insulină din organism se poate reabilita capacitatea creierul în a recepționa mesajul primit din partea leptinei, ceea ce ar duce la încetarea senzației de foame, la consumul de alimente peste măsură și la stoparea senzației de lene. Sunteți deja în trening? La alergat!
dailymail.co.uk

×
Subiecte în articol: obezitate leptina dieta de slabit