x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Deodorantul spray, interzis astmaticilor

Deodorantul spray, interzis astmaticilor

06 Noi 2007   •   00:00

Boala lumii civilizate, cum a fost numit astmul, are o incidenţă din ce in ce mai crescută in lumea intreagă. Incă nu există o explicaţie plauzibilă pentru acest fenomen.

Boala lumii civilizate, cum a fost numit astmul, are o incidenţă din ce in ce mai crescută in lumea intreagă. Incă nu există o explicaţie plauzibilă pentru acest fenomen. Oamenii de ştiinţă cred că de vină pentru creşterea frecvenţei bolilor alergice este expunerea la chimicale. Printre acestea se numără şi cosmeticele.

Deodorantele şi parfumurile sub formă de spray pot declanşa astmul, deşi nu se cunoaşte deocamdată mecanismul exact prin care provoacă o asemenea reacţie a căilor respiratorii. "Aceasta nu se datorează neapărat unei alergii la una dintre componentele spray-ului, ci poate fi dată de efectul iritant al aerosolului pentru bronhiile hiper-reactive ale astmaticilor", precizează dr Irina Strămbu, medic primar pneumolog in cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti.

Mai multe substanţe au fost incriminate ca fiind nocive pentru astmatici: clorhidratul de aluminiu, parabenul, g-terpinenul, diverse alcooluri (amilcinamic, benzilic), benzil salicilat, dar şi unele uleiuri naturale ce se găsesc in parfumuri (ulei de trandafir, nucşoară, scorţişoară). Multe din aceste substanţe sunt derivate din petrol, explică specialistul nostru.

Recomandări

In aşteptarea mai multor studii clinice bine documentate, recomandările medicale actuale se rezumă la evitarea acestor produse de către şi in prezenţa bolnavilor cu astm. Parfumurile puternice şi deodorantele trebuie evitate, mai ales atunci cănd bolnavul se plănge că acestea ii declanşează senzaţia de lipsă de aer, şuierături in piept, tuse, congestie nazală, strănut. In acest caz, sunt recomandate deodorantele sub formă de stick sau cu bilă, care nu au aerosol şi astfel nu irită bronhiile.

Majoritatea astmaticilor remarcă singuri in ce context apar problemele lor respiratorii, aşa incăt reuşesc adeseori să deosebească acele produse care le fac rău. "Un deodorant sau un parfum anume le poate provoca un spasm al bronhiilor care să necesite administrarea unui bronhodilatator, in timp ce altele nu au acest efect. Uneori astmaticii nu percep mirosul de parfum, ci unul inecăcios ca de praf, la un parfum care celor din jur li se pare plăcut", ne spune dr Irina Strămbu.

Produse de curăţenie. Nu numai deodorantele sub formă de spray pot crea astfel de probleme, ci şi alţi aerosoli moderni, utilizaţi curent: sprayurile de curăţenie (ce conţin amoniac, clor, hidroxid de sodiu), de lustruit mobila, odorizantele de cameră, lumănările parfumate, vopselele, chiar şi praful de detergent de rufe, toate pot declanşa o criză la un astmatic.

×
Subiecte în articol: cosmetica