x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Descifrează etichetele

Descifrează etichetele

de Andrada Floria    |    05 Feb 2008   •   00:00

Deşi industria cosmetică, asemenea industriei alimentare, beneficiază de o serie de legi care impun companiilor anumite standarde de siguranţă, totuşi nu toate produsele cosmetice de pe piaţă sunt 100% lipsite de riscuri.

Deşi industria cosmetică, asemenea industriei alimentare, beneficiază de o serie de legi care impun companiilor anumite standarde de siguranţă, totuşi nu toate produsele cosmetice de pe piaţă sunt 100% lipsite de riscuri. De aceea, medicii dermatologi ne atrag atenţia că este foarte important să citim etichetele cosme­ticelor şi să le cumpărăm pe cele care presupun cele mai puţine riscuri pentru sănătate. 

În primul rând, trebuie să ştim că substanţele din compoziţia produselor cosmetice sunt enumerate pe etichetă în ordinea descrescătoare cantităţii din compoziţie. Substanţele de care trebuie să ne ferim cel mai mult sunt parabenii, conservanţi folosiţi la fabricarea produselor de îngrijire a pielii şi părului. Parabenii, care se găsesc în săpunuri, şampoane, deodorante, dar şi în unele loţiuni pentru bebeluşi, împiedică dezvoltarea bacteriilor. Dar în acelaşi timp aceste substanţe imită efectele estrogenului (hormon sexual feminin), contribuind astfel la dezvoltarea tumorilor canceroase. Pe locul următor în topul celor mai periculoase substanţe din compoziţia produselor cosmetice se situează alumi­niul, care se găseşte în deodorante şi antiperspirante. Sărurile de aluminiu blochează glandele sudoripare, reducând cantitatea de transpiraţie pentru câteva ore. Dar din cauza acestor substanţe care se absorb prin piele pot apărea tumori mamare. Cel mai indicat este să apelăm la deodorantele fără aluminiu, care se comercializează în farmacii.

×
Subiecte în articol: cosmetica