x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Evoluţia plăcerii actului sexual

Evoluţia plăcerii actului sexual

04 Aug 2016   •   21:00
Evoluţia plăcerii actului sexual
Sursa foto: LuckyBusiness/Getty Images/iStockphoto

Sexualitatea la femei şi bărbaţi  face obiectul studiului multor echipe de cercetători şi medici din toată lumea. Şi, deşi se cunoaşte motivul pentru care bărbaţii ajung la orgasm – acela de a elibera sperma, în scopul reproducerii, multă vreme orgasmul feminin a fost învăluit în mister. O echipă de cercetători de la universitatea americană Yale lansează o ipoteză interesantă: orgasmul feminin nu are ca simplu scop plăcerea, aşa cum se credea până acum. În trecut, acesta ar fi contribuit la funcţia reproductivă, stimulând ovulaţia.

Profesorul Gunter Wagner şi echipa sa a studiat modul în care au orgasm mamiferele femele din mai multe specii. Mai exact, ei au vrut să afle dacă şi în cazul altor specii, în timpul orgasmului se eliberează în organism hormoni ca oxitocina şi prolactina, la fel ca în cazul femeilor.

Concluziile lor au fost că, în trecut, ovulaţia la femei era indusă de actul sexual şi de orgasm, aşa cum se întâmplă acum la alte specii de mamifere, la care ciclul menstrual nu este regulat ci ”activat” de interacţiunea dintre mascul şi femelă. La oameni, acest lucru a evoluat în timp şi s-a pierdut, ovulaţia devenind regulată, iar orgasmul - strict un ”bonus” de plăcere.

 

Un studiu realizat în 2015 arăta că 43% dintre cele 2.800 de femei chestionate nu au orgasm în timpul actului sexual. În cazul lesbienelor, procentul celor care nu au orgasm era de 25%, cercetătorii punând diferenţa pe seama lipsei de experienţă a bărbaţilor din cuplurile heterosexuale

×