x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Hainele, sursă de iritaţii şi eczema

Hainele, sursă de iritaţii şi eczema

de Oana Antonescu    |    11 Mar 2008   •   00:00

Când pielea se irită sau când ne apare o eczemă, îmbrăcămintea este ultima cauză la care ne gândim. Suntem tentaţi să dăm vina pe alimentele consumate, pe produsele cosmetice, pe medicamente, pe poluare, dar prea puţin conştientizăm că şi hainele pot fi uneori periculoase pentru sănătatea pielii noastre.

Când pielea se irită sau când ne apare o eczemă, îmbrăcămintea este ultima cauză la care ne gândim. Suntem tentaţi să dăm vina pe alimentele consumate, pe produsele cosmetice, pe medicamente, pe poluare, dar prea puţin conştientizăm că şi hainele pot fi uneori periculoase pentru sănătatea pielii noastre. Dr Hatami Afshin, medic specialist dermatolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Elias, ne explică acest fenomen.

 

 

 

Alergii

Bolile alergice înregistrează o creştere alarmantă şi aceasta din cauza preocupării crescute, chiar excesive a omenirii pentru igienă, spun specialiştii alergologi. Aşa se face că reacţii alergice poate avea oricine, la orice substanţă care intră în contact cu organismul. “Dermatita de contact este o astfel de reacţie alergică care se manifestă prin roşeaţă, senzaţie de mâncărime, uneori vezicule care prezintă risc de suprainfecţie”, atrage atenţia dr Hatami Afshin. Asemenea reacţii sunt declanşate cel mai adesea de vopselele sintetice din haine, de detergenţii cu care au fost spălate, de soluţiile chimice de curăţare. De multe ori, chiar materialul din care este confecţionată îmbrăcămintea poate cauza leziuni cutanate. Fibrele sintetice (vâscoză, nailon, poliester) sunt mai puţin tolerate de piele decât cele naturale (bumbac, mătase), de aceea ele provoacă mai des iritaţii. Excepţie face lâna, cauză frecventă de alergii, deşi este o fibră naturală. Capsele din metal sau fermoarele pantalonilor, fabricate din crom sau nichel, pot de asemenea să provoace dermatite de contact. La toate acestea se adaugă praful, acarienii, sporii şi polenul, care îşi găsesc loc între fibrele textile ale hainelor noastre şi ne provoacă iritaţii.

 

 

Infecţii

“Hainele sunt uneori sursă de infecţii bacteriene, virale şi parazitare. Dintre cele bacteriene, cele mai frecvente sunt stafilococia cutanată şi foliculita, iar dintre infecţiile virale, comune sunt verucile (negii). Bolile parazitare răspândite prin intermediul hainelor sunt scabia (râia) şi pediculoza (păduchii)”, atrage atenţia dr Hatami Afshin. Deşi pare greu de crezut, nu doar hainele second hand sunt sursă de infecţii. Cele noi, pe care le credem curate, ar fi putut fi depozitate în spaţii improprii sau probate de persoane cu probleme cutanate, prin urmare sunt la fel de periculoase pentru piele.

×
Subiecte în articol: dermatologie