x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Manichiură cu negi sau veruci

Manichiură cu negi sau veruci

de Georgeta Licsandru    |    01 Iul 2008   •   00:00

Dermatologii ne avertizează că infecţiile virale, bacteriene, micotice sau parazitare ne pîndesc în multe cabinete de înfrumuseţare. Şi ei ne propun să ne gîndim doar la forfecuţele nesterilizate corespunzător. Primul risc căruia ne expunem la şedinţa de manichiură sau pedichiură sînt infecţiile de natură virală: negii sau verucile.



Dermatologii ne avertizează că infecţiile virale, bacteriene, micotice sau parazitare ne pîndesc în multe cabinete de înfrumuseţare. Şi ei ne propun să ne gîndim doar la forfecuţele nesterilizate corespunzător. Primul risc căruia ne expunem la şedinţa de manichiură sau pedichiură sînt infecţiile de natură virală: negii sau verucile. "Acestea sînt leziuni cutanate, excrescente. Ele apar pe degete, în jurul unghiilor şi se transmit prin contactul cu o persoană sau instrumente infectate. Virusul papiloma, care provoacă aceşti negi, are o perioadă de latenţă de săptămîni, luni sau chiar ani. Cînd imunitatea este scăzută, virusul se activează şi apar negii sau verucile", precizează dr Carmen-Madeleine Curea, medic dermatolog la Spitalul Colentina. Tot de la cosmetică putem lua boli de cauză bacteriană – panariţiile. Acestea sînt provocate de infecţiile cu stafilococ ale unghiei şi zonei din jurul unghiilor.

Micoze

În ceea ce priveşte infecţiile de natură micotică, acestea se iau mai frecvent la pedichiură, fie prin contact cu mîna pedichiuristei care are o micoză, fie prin contact cu suprafeţe infectate (vasul în care se pune apă). Potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre români suferă de micoze ale picioarelor. "Micozele sau ciupercile apar mai întîi în zona interdigitală sau pe talpă, apoi contaminează unghiile", spune dr Carmen-Madeleine Curea. În mod normal, lama unghială este transparentă. În cazul ciupercilor, iniţial apare o modificare de culoare şi de grosime a unghiei. La marginea unghiei apare o pată albă, unghia se îngroaşă, se sfărîmiţează. De la o pată mică se poate ajunge pînă la afectarea întregii unghii. Şi totul de la o banală şedinţă de pedichiură! În primă fază, micozele pot fi stopate cu tratament local: loţiuni pe bază de iod, creme antimicotice. Dacă însă au afectat lama unghială, micozele se tratează prin administrarea pe cale orală a unor medicamente. Rezultatele se văd după două-trei luni.

Boli infecţioase

Dr Carmen-Madeleine Curea ne avertizează că, în cabinetele de cosmetică, prin sînge se pot transmite hepatitele B şi C, HIV, sifilis. Din neatenţie, manichiurista provoacă o leziune sîngerîndă. Dacă forfecuţa nu a fost sterilizată corespunzător şi  este folosită în cazul unei cliente, ea este expusă riscului acestor boli, deoarece pe forfecuţa respectivă rămîn picături de sînge.

×
Subiecte în articol: cosmetica