x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Mituri despre toxina botulinică

Mituri despre toxina botulinică

30 Oct 2007   •   00:00

Ridurile de expresie, ridurile noi pe care le descoperim dimineaţa, in oglindă... Sunt semnele care ne arată că nu mai avem 18 ani. Şi am face orice ca ridurile să dispară. Cumpărăm cremele cele mai scumpe şi ne găndim dacă e bine sau nu să ne injectăm toxina botulinică sau să mergem la chirurgul estetician să facem un lifting facial...

Ridurile de expresie, ridurile noi pe care le descoperim dimineaţa, in oglindă... Sunt semnele care ne arată că nu mai avem 18 ani. Şi am face orice ca ridurile să dispară. Cumpărăm cremele cele mai scumpe şi ne găndim dacă e bine sau nu să ne injectăm toxina botulinică sau să mergem la chirurgul estetician să facem un lifting facial... Doctorul Viviana Iordache, medic dermatolog in cadrul clinicii MikoMed, spune că cea mai bună şi mai sigură metodă pentru a scăpa de riduri o reprezintă injecţiile cu toxina botulinică.

Un argument care ar putea să stea impotriva acestui tip de injecţii este că toxina rămăne in zona injectată numai o perioadă limitată de timp, intre patru şi şase luni. Iar după acest interval, dacă dorim să se menţină efectul de umplere a ridurilor, injecţiile trebuie să fie repetate. Un alt inconvenient al toxinei botulinice este preţul ridicat. De exemplu, un tratament pentru "laba găştei" costă aproximativ 120 de euro. Insă, ţinănd cont de faptul că efectul se menţine timp de patru-şase luni, această investiţie se amortizează. Mai ales că in această perioadă nu mai aveţi nevoie de creme scumpe antirid pentru zona injectată, arată specialistul nostru. Iar efectul injecţiilor cu toxina botulinică este superior rezultatelor aplicării cremelor.

Probotox

"Toxina botulinică este o substanţă ce se injectează exact in zona in care există ridul. De exemplu, cănd tratăm ridurile de la coada ochiului, dintr-un punct de injectare nu ştergem nici măcar ridul de la un centimetru de deasupra dacă nu il injectăm şi pe el. Ea nu băntuie prin corpul nostru, chiar dacă este o toxină. Ca atare, toxina botulinică nu are ce să facă nici rău, nici bine decăt in zona in care este injectată. Această specificitate este foarte importantă in medicina estetică, pentru că ne fereşte de reacţii adverse şi de probleme", explică dr Viviana Iordache. Iar in cazul in care cineva are o nemulţumire căt de mică după intervenţie poate să maseze foarte bine zona injectată in primele trei săptămăni de la administrarea toxinei. Iar astfel substanţa se va difuza, iar efectul va dispărea.

Beneficii

Injecţiile cu toxina botulinică se efectuează pe fiecare rid in parte. Iar atăta vreme căt zona beneficiază de tratament, reflexul care a dus la formarea ridului (reflexul de incruntare, de ridicare a sprăncenei, de mijire a privirii la soare) este atenuat. "Odată injectată toxina botulinică intr-o zonă, nu doar că persoana respectivă nu va avea riduri in zona tratată, dar ea nu va forma nici riduri noi in acea zonă. De exemplu, dacă o persoană işi face timp de doi ani un tratament cu toxina botulinică, iar in cel de-al treilea an renunţă, ea se va intoarce la ridurile de pornire. Ridurile care s-ar fi format in condiţiile in care nu şi-ar fi injectat botox in aceşti doi ani nu vor exista", precizează specialistul nostru.

DURATĂ. La prima injectare, toxina botulinică işi menţine efectul in zona respectivă timp de patru-şase luni, la a doua injectare intre şase şi nouă luni, iar pentru unele persoane, la a treia injectare, ridurile nu apar decăt după un an. Efectele se vor menţine mai puţin in cazul persoanelor fumătoare, al celor care ţin cure drastice de slăbire, al celor nervoase, care se incruntă foarte mult. După tratament, pacienţilor li se recomandă să nu maseze zona injectată timp de două-trei săptămăni, deoarece efectele toxinei pot să dispară. Injecţiile cu toxina botulinică nu dau alergii şi pot fi aplicate tuturor, cu excepţia gravidelor şi a persoanelor cu afecţiuni musculare grave.

×