x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Nu uita de crema anti-UV!

Nu uita de crema anti-UV!

de Andrada Floria    |    10 Iun 2008   •   00:00

Pentru a fi cu adevărat lipsiţi de griji în vacanţă, este foarte important să ne protejăm pielea atunci cînd stăm la soa­re cu creme cu factor de protecţie solară

Vacanţa de vară înseamnă pentru cei mai mulţi dintre noi să lenevim fără griji pe o plajă însorită şi să ne bronzăm uniform. Însă pentru a fi cu adevărat lipsiţi de griji în vacanţă, este foarte important să ne protejăm pielea atunci cînd stăm la soa­re cu creme cu factor de protecţie solară (FPS). Din varietatea de creme cu FPS, tre­buie să o alegem pe cea mai potrivită în funcţie de tipul de piele al fiecăruia dintre noi, arată dr Carmen-Madeleine Curea, me­dic dermatolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina.

Există o clasificare în şase fototipuri de piele, pornind de la primul care este cel caucazian, al individului cu pielea albă, păr blond şi ochi albaştri şi pînă la ultimul: individ cu piele neagră, care rezistă cel mai bine la radiaţiile solare. Fototipurile 1, 2 şi 3 sînt cele mai expuse efectelor nocive ale radiaţiilor ultraviolete (UV). Majorita­tea românilor au fototip 3 sau 4, ceea ce înseamnă că pielea noastră nu suferă agresiuni severe după expunerea la soare. Cu condiţia să ne protejăm cu o cremă eficientă.

Factorul de protecţie

Factorul de protecţie solară potrivit românilor este între 25 şi 30. Cremele care au înscris pe etichetă FPS 8 sau mai puţin sînt inutile, deoarece protecţia oferită de acestea este aproape de zero. Cele între 9 şi 24 sînt creme indicate persoanelor cu pielea neagră sau ciocolatie. Iar cele cu FPS peste 40 oferă o bună protecţie persoanelor cu pielea foarte albă şi sensibilă. Pentru copii trebuie să alegem o cremă cu factor de protecţie ridicat (peste 40), deoarece micuţii sînt cele mai vulnerabile victime ale expunerii prelungite la soare. Dr Curea ne atrage atenţia că, pentru a fi eficientă, crema va fi aplicată cam o dată pe oră. Dacă intrăm în apă, este foarte important ca, după ce ne uscăm, să ne ungem din nou pielea cu cremă. Explicaţia ne-o oferă dermatologul: picăturile de apă sărată acţionează ca nişte mici lupe care multiplică efectele nocive ale radiaţiilor ultraviolete.


PE STRADĂ. Cremele cu factor de protecţie solară trebuie aplicate nu numai cînd mer­gem la plajă, ci şi ori de cîte ori ieşim din casă. Deoarece arsurile solare pot apărea atunci cînd mergi pe stradă la fel de uşor ca la plajă. Pentru zonele expuse la soare în mod obişnuit (ten, gît, decolteu, braţe), specialistul nostru, medicul dermatolog Carmen-Madeleine Curea ne recomandă o cremă cu FPS 15.

×
Subiecte în articol: dermatologie