x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Obezitatea se opereaza, dar fara bisturiu

Obezitatea se opereaza, dar fara bisturiu

00 0000   •   00:00

Profesorul Jean Marc Chevallier, chirurg la Spitalul "Georges Pompidou", a pre-zentat recent, in cadrul Sa-lonului Medicinei de la Paris, rezultatele obtinute prin a-plicarea unei metode chirur-gicale datatoare de speranta

Profesorul Jean Marc Chevallier, chirurg la Spitalul "Georges Pompidou", a prezentat recent, in cadrul Salonului Medicinei de la Paris, rezultatele obtinute prin aplicarea unei metode chirurgicale datatoare de speranta persoanelor foarte grase. Chirurgia miniinvaziva laparoscopica by pass. Aceasta tehnica este relatata intr-un amplu interviu aparut intr-un recent numar al revistei Paris Match.  

Profesorul Jean-Marc Chevallier ofera o sansa persoanelor care pentru normalizarea greutatii ar trebui sa piarda aproximativ 45 de kilograme. In aceasta situatie, vorbim de obezitate severa sau morbida, de o boala ale carei complicatii diminueaza speranta de viata. Chirurgul atrage atentia ca in Franta numarul persoanelor suferinde de obezitate grava a ajuns la 50.000, cifra care s-ar putea dubla in urmatorii trei ani. Dintre complicatiile acestei boli, profesorul Jean-Marc Chevallier aminteste hipertensiunea arteriala, diabetul, tulburari metabolice la nivelul lipidelor cu riscuri cardiovasculare, problemele ale articulatiilor, in special artroza genunchiului, tulburari ale somnului etc. De asemenea, obezitatea grava favorizeaza dezvoltarea unor cancere – al sanului, prostatei, colonului, uterului, ovarelor. Acesti bolnavi sunt, de asemenea, afectati din punct de vedere moral: sunt victime ale discriminarii sociale, au probleme in relatia de cuplu.  

Factorul genetic 

In opinia profesorului Jean-Marc Chevallier, una dintre cauzele obezitatii severe este factorul genetic inca putin cunoscut, dupa care sunt enumerate sedentarismul, dezechilibrele alimentare. Chirurgul francez tine sa precizeze in acest interviu ca interventia chirurgicala laparoscopica este recomandata pacientilor obezi numai dupa ce ei au incercat alte metode de slabit si acestea nu au dat rezultatele asteptate. Aceste metode sunt: regimul alimentar prescris de un nutritionist, exercitii fizice coordonate de un specialist, consiliere psihologica. In obezitate sunt prescrise si medicamente destinate reducerii absorbtiei grasimilor in intestin. Dar prin aceste produse scaderea greutatii este insesizabila, existand chiar riscul revenirii in scurt timp la greutatea initiala. Astfel, 90% dintre aceste tratamente reprezinta un esec.  

Profesorul Jean-Marc Chevallier reaminteste: "Chirurgia miniinvaziva by pass este recomandata persoanelor obeze care au incercat sa slabeasca prin aceste metode, nu au reusit si sunt intr-o faza de risc major pentru sanatate. Sunt persoane care au peste 150 de kilograme".  

Inelul gastric  

Chirurgul francez avertizeaza ca, in cazurile de obezitate morbida, poate esua chiar si tehnica clasica a inelului gastric. Acesta este un procedeu prin care stomacul este divizat in doua cavitati, cu scopul de a reduce capacitatea gastrica. Atunci cand una dintre cavitati se umple, pacientul se simte satul, desi mananca mai putin. Insa metoda inelului gastric presupune monitorizarea riguroasa a pacientului de catre dietetician. Pacientul este nevoit sa aiba sase mese zilnic, sa manance cantitati mici, ceea ce nu intotdeauna este compatibil cu viata sociala.  

La ora actuala, 40% dintre acesti pacienti opteaza pentru by pass.  

Metoda inelului gastric are doua scopuri. 1. A diminua capacitatea stomacului. 2. A reduce suprafata de absorbtie a stomacului. Pentru a atinge aceste scopuri, chirurgul divizeaza stomacul in doua cavitati, cu ajutorul unui sistem complex, din care face parte un inel. Pentru a reduce capacitatea intestinului, interventia chirurgicala presupune o incizie de aproximativ 20 de centimetri si sectionarea muschilor din zona respectiva. Este o interventie dificila, urmata de o perioada prelungita de spitalizare. Profesorul Jean-Marc Chevallier precizeaza ca, dupa o asemenea interventie chirurgicala, de regula pacientul acuza dureri abdominale, pentru calmarea carora i se administreaza derivate de morfina in primele doua-trei zile, dupa care i se prescriu antalgice clasice. Perioada postoperatorie presupune si alte complicatii, iar convalescenta poate dura chiar cateva luni.  

Avantaje 

Chirurgia miniinvaziva by pass laparoscopica, fata de metoda inelului gastric, prezinta avantajul ca nu sectioneaza abdomenul si muschii. Chirurgul face cinci sau sase mici incizii, de aproximativ un centimetru, prin care introduce tuburi cu o camera de luat vederi si instrumentar chirurgical. Cu ajutorul acestui instrumentar, medicul efectueaza manevre chirurgicale identice cu cele ale chirurgiei clasice.  

In opinia profesorului Jean-Marc Chevallier, chirurgia miniinvaziva laparoscopica prezinta cinci mari avantaje. 1. Diminurea durerilor postoperatorii, adica mai putine derivate de morfina si alte antalgice. 2. O perioada mai scurta de spitalizare (cinci zile), a doua zi dupa interventie, pacientul deplasandu-se fara probleme, diminuandu-se foarte mult riscul de flebita. 3. Convalescenta se reduce de la o luna, in interventia chirurgicala clasica, la o saptamana prin aceasta metoda. 4. Riscuri minime de abcese. 5. Absenta sechelelor.  

HORMONI. Estrogenii, hormoni feminini, au o dubla actiune: de fabricare a grasimii si retinerea apei. In cazul in care estrogenii sunt secretati in cantitate mare si nu sunt contrabalansati prin secretia de progesteron, ei pot provoca cresterea in greutate. Trebuie retinut ca grasimea este un tesut fundamental pentru corpul femeii si in mod normal el ar trebui sa reprezinte aproximativ 25% din greutatea totala.  

MEDICAMENTE. Potrivit statisticilor, in ultimii ani a crescut foarte mult cererea de medicamente, care ajuta la slabit. Totusi, specialistii avertizeaza ca aceste medicamente nu au efecte miraculoase si ele dau rezultate diferite de la o persoana la alta. Eficienta acestor pastile este sesizabila doar in timpul tratamentului. Dupa terminarea acestuia, intr-un timp relativ scurt, persoana revine la greutatea initiala. De asemenea, specialistii atrag atentia asupra efectelor secundare ale acestor medicamente.  

SILUETA IN DOI ANI. Prin chirurgia miniinvaziva by pass laparoscopica, pacientii scad semnificativ in greutate. Ei pierd aproximativ 70% din excesul ponderal in doi ani, comparativ cu 40% in acelasi interval, prin tehnica inelului gastric. Foarte rar – in maximum 5% dintre cazuri – se inregistreaza complicatii. La unii pacienti operati, anumite elemente nutritive care nu mai sunt absorbite de stomac, cum sunt fierul, vitamina D, vitaminele B1, B6, B12 etc., trebuie administrate sub forma de comprimate sau injectabil.

×
Subiecte în articol: obezitate