x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Peştele. Perfect pentru copii, cardiaci, obezi

Peştele. Perfect pentru copii, cardiaci, obezi

de Maria Belu    |    11 Iul 2011   •   21:00
Peştele. Perfect pentru copii,  cardiaci, obezi

Pestele reprezinta alimentul ideal pentru persoanele cu risc major de boli cardiovasculare si mai ales pentru cele care deja sufera de aceste afectiuni. Studii de data recenta aduc dovezi potrivit carora pestele gras (somonul, tonul, macroul, heringul etc.), din ape nepoluate, proaspat, este bogat in acizi grasi omega 3, fiindmai valoros decat pestele de apa dulce, cu carne slaba, sau cel congelat. O dieta bazata pe peste fiert sau la gratar este esentiala pentru persoa­nele obeze, suferinde de cancer sau de diabet tip II. Pestele previne ingrosarea vaselor sanguine cu depuneri provenite din alimentatia dezechilibrata, reprezinta o solutie de reducere a riscului de infarct miocardic in cazul fumatorilor. Pestele se inscrie perfect in categoria alimentelor cu continut redus de colesterol. Motiv pentru care somonul, tonul, heringul pot fi zilnic in farfuria suferindului de diabet tip II.

Bebelusi
In privinta introducerii pes­telui in alimentatia bebelusului sub 1 an, opi­niile sunt impartite. Certe sunt doua as­pecte. Pestele este printre pri­mele alimente care intra in hrana diversificata a bebelusului. Numarul pediatrilor care sustin introduce­rea pestelui in alimentatia copiilor este in cres­tere constanta. Cele doua certitudini se fundamenteaza pe ne­cesarul de vitaminele D si A in cazul copiilor de varsta mica, pestele asigu­rand doze importante din aceste elemente. Vita­mina D este indicata pentru preventia rahitismului si buna dezvoltare a sistemului osos. Vitamina A intareste sistemul imunitar si protejeaza bebelusul de afectiuni oculare.

Depresie
Acizii grasi omega 3 din somon, sardine, ton, macrou au efecte benefice in cazul persoanelor cu tulburari maniaco-depresive. Un studiu efectuat la Universitatea Harvard efectuat pe un lot de 30 de persoane cu asemenea tulburari este incurajator. O parte dintre aceste persoane au primit ulei de peste si alta parte ulei de masline asociat cu medicatia recomandata in aceste cazuri. Dupa mai putin de o jumatate de an, peste 60% din persoanele cu tulburari maniaco-depresive carora li s-a administrat ulei de peste inregistrau progrese spre insanatosire, comparativ cu numai 20% din persoanele 'tratate' cu ulei de masline.

Salåu inåbusit
Pentru persoanele care doresc sa aiba un fizic de invidiat, dar sa fie si sanatoase, o reteta de salau inabusit. O bu­cata de peste salau, de aproximativ 150 de grame, se condimenteaza cu sare si piper. Se ia o bucata de hartie de copt, se unge inainte cu ulei si se asaza pe ea trei rondele de lamaie. Deasupra feliilor de lamaie se pune peste, peste care se adauga cateva felii de ardei rosu si de portocale, o ramurica de busuioc, doi catei de usturoi si doua rosii cherry. Se in­fa­soara hartia de copt si se da la cuptor, la 170 de grade, aproximativ zece minute. Se poate manca acompaniata de o garnitura de cartofi natur, legume sau orez.

Ton in foi de alge’
Indiferent de modul de preparare, insotit de sosuri inedite ori pur si simplu alaturi de o mamaliga aburinda, dar si de nelipsitul nostru mujdei, gustul pestelui este inegalabil. Pentru cateva retete sanatoase si delicioase din peste am stat la vorba, la Timisoara, la Campionatul International de Gatit in Aer Liber, cu maestrul in arta culinara Marioara Vartop (Michi pentru prieteni), membra a Asociatiei Nationale de Gastronomie din Romania. Marioara Vartop, si Nicolae Gustere si Daniel Cheregi au castigat la inceputul acestui an, la Belgrad, Trofeul Golden Balkan Chef. Michi ne-a preparat o reteta de ton, infa­surat in foi de alge, cu salata rucola si rosii. O bucata de peste proaspat se pune intr-o foaie de alga, unsa in prealabil cu ulei, se asezoneaza cu sare si piper, apoi se da prin ou si pesmet si se pune la pra­jit in putin ulei incins timp de 3-4 minute pe o parte si pe cealalta. Cand este gata pestele se taie in felii de grosime potrivita. Separat se prepara salata de rucola peste care se pun ulei de masline si zeama de lamaie, iar deasupra se adauga rosii cherry. Este o reteta foarte gustoasa si deosebit de simplu de facut.

Aliment hipocaloric
100g Hering - 167 calorii
100g Ton - 160
100g Macrou - 83
100g Peste spada - 100

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos