x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Povestea unui medic care a scăpat de obezitate, boala dependenţilor de mâncare

Povestea unui medic care a scăpat de obezitate, boala dependenţilor de mâncare

de Steluta Indrei    |    21 Mai 2012   •   18:43
Povestea unui medic care a scăpat de obezitate, boala dependenţilor de mâncare

Obezitatea este o boala. Iar in 90% dintre cazuri este vorba despre obezitate de aport, cea care rezulta din dezechilibrul intre caloriile ingerate si cele consumate. Cand organismul are prea multa energie provenita din calorii, aceasta se transforma in grasime. Cu alte cuvinte, ajungem la obezitate cand mancam mai mult decat consumam.

Dar obezitatea nu reprezinta numai o problema de comportament alimentar si sedentarism, ci o patologie complexa, pentru ca excesul de grasime perturba toate functiile organismului, a explicat doctor Raluca Parasca, medic primar anestezie terapie intensiva, cu ocazia unui simpozion dedicat Zilei Europene impotriva Obezitatii. Dr Parasca ne vorbeste atat in calitate de medic anestezist, membru al echipei de chirurgie bariatrica din cadrul Retelei de Sanatate Regina Maria, cat si ca pacient care in urma cu 9 luni a suferit o interventie chirurgicala pentru obezitate. "Am fost obeza, iar acum sunt normoponderala', ne-a marturisit doctorul Raluca Parasca. "Va spun din propria experienta, dar si ca medic care trateaza zilnic pacienti cu obezitate ca aceasta este o tulburare a intregului organism', a adaugat ea. Organismul obezilor secreta hormoni care blocheaza senzatia de satietate. Asa se explica de ce obezilor le este mereu foame ori au mai multe episoade de foame pe zi, care sunt mai intense si mai greu de controlat. Obezii sunt dependenti de mancare, spune dr Parasca. Este acelasi gen de adictie pe care o au alcoolicii fata de alcool.

De altfel, intr-un raport recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii situeaza obezitatea printre primii 5 factori care cresc riscul de imbolnavire si de mortalitate, alaturi de: alcoolism, sex neprotejat, igiena deficitara, subalimentatie si hipertensiune arteriala. Obezitatea scade speranta de viata, fiind responsabila de aparitia unor boli precum: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, insuficienta cardiaca, infarctul miocardic, tulburarile respiratorii, steatoza hepatica, cancerul, dar si de tulburari de fertilitate la femei si disfunctii erectile la barbati.

Obezitatea genereaza asa-numitul sindrom metabolic, manifestat prin simptomatologie specifica:
● apnee in somn (dificultati respiratorii),
● hipertensiune arteriala,
● glicemie crescuta – diabetul este "vedeta' obezitatii, pentru ca autointretine excesul ponderal,
● dislipidemie – niveluri crescute ale colesterolului si trigliceridelor,
● oligospermie la barbati si tulburari de ovulatie la femei.

"Ca dovada ca obezitatea este o boala, instituirea tratamentului asigura remiterea simptomelor. Mai exact, pe masura ce pacientul slabeste si devine normoponderal, el nu mai prezinta simptomele obezitatii', sustine dr Raluca Parasca.

Referindu-se la tratamentul obezitatii, dr Anamaria Iulian, medic primar medicina de familie, consilier de nutritie, spune: "Ceea ce trebuie modificat in primul rand este comportamentul alimentar. Ca sa slabeasca, o persoana obeza trebuie sa invete ce inseamna alimentatie echilibrata si ca fara miscare nu se poate'. Regula celor trei mese si doua gustari pe zi este esentiala. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, potrivit dr Iulian. "Asigurandu-i organismului energia de care are nevoie in prima parte a zilei il incurajam sa devina generos cu caloriile, adica sa le consume, nu sa le stocheze. Tot din acelasi motiv, daca avem pofta de ceva dulce, ne putem permite 3-4 patratele de ciocolata dimineata', continua medicul. Pranzul trebuie sa fie la 4-5 ore de la micul dejun si poate fi alcatuit dintr-o supa/ciorba si un fel principal compus din 100 de grame de carne alba si legume crude (salate). La cina putem alege intre carbohidrati cu absorbtie lenta (paine integrala, paste integrale, orez basmati, grau quinoa) sau proteine de calitate. Gustarile pot fi alcatuite din fructe, iaurturi, branzeturi. Hidratarea optima este asigurata printr-un aport de 200 ml apa/10 kg corp (de exemplu, o persoana de 80 de kilograme are nevoie de minimum 1,6 l de apa pe zi).

In stadiile avansate de obezitate, regimul alimentar si miscarea nu sunt suficiente. Aici intervin mai multi specialisti: nutritionisti, psihologi, medici internisti si chirurgi specializati in chirurgia obezitatii. Dr Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generala si chirurgie bariatrica, presedintele Fundatiei pentru Tratamentul Obezitatii, spune ca pacientii ajung sa se gandeasca la chirurgia bariatrica atunci cand toate celelalte metode de slabire nu au reusit si cand excesul ponderal este egal sau mai mare de 45 de kilograme. Chirurgia bariatrica cuprinde doua interventii laparoscopice: inelul gastric ajustabil (stomacul se transforma intr-un rezervor cu doua camere, restrictionandu-se astfel cantitatea de alimente ingerate de la o masa) si gastrectomia subtotala (se indeparteaza portiunea verticala a stomacului, micsorandu-se volumul acestuia cu 80-85%).

×