x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Soluţii pentru părul gras

Soluţii pentru părul gras

de Steluta Indrei    |    03 Iun 2008   •   00:00

Părul gras apare din cauza excesului de sebum produs de glandele sebacee. La rădăcina fiecărui fir de păr există o glandă sebacee care este stimulată de hormoni pentru a secreta sebum.

Părul gras apare din cauza excesului de sebum produs de glandele sebacee. La rădăcina fiecărui fir de păr există o glandă sebacee care este stimulată de hormoni pentru a secreta sebum. Această substanţă grasă asigură un film hidrolipidic protector firului de păr. Însă cînd depăşeşte limitele normalului devine o problemă. Excesul de sebum sau seboreea apare în tulburarea numită dermatită seboreică.
“Dermatita seboreică nu este neapărat o boală de piele, ci un dezechilibru determinat genetic şi influenţat de activitatea hormonală”, explică dr Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina.
Persoanele cu dermatită seboreică au pielea grasă atît la nivelul capului, cît şi al feţei, pieptului, spatelui. Pentru că, excep­tînd palmele şi tălpile, fire de păr există peste tot pe piele. Iar la rădăcina acestora sînt glandele sebacee care secretă sebum.
Secreţia accentuată de sebum constituie terenul favorabil pentru dezvoltarea unei ciuperci numite pityrosporum ovale. Aşa se explică apariţia mătreţii şi a cojilor (scuame) la nivelul feţei. “În forma complicată a dermatitei seboreice, scuamele sînt groase, au un aspect gras, formînd un fel de coroană seboreică la nivelul pielii capului”, arată dr Carmen Madeleine Curea.

Tratament de lungă durată

Cei care au dermatită seboreică trebuie să folosească toată viaţa şampoane medicale ce conţin substanţe active antifungice (împotriva ciupercii pityrosporum). Potrivit medicului Carmen Madeleine Curea, unele dintre cele mai eficiente substanţe sînt ketoconazolul şi sulfura de seleniu. În plus, periodic este indicată aplicarea unei loţiuni pe bază de acid salicilic şi rezorcină. Această mixtură se prepară la farmacie, conform prescripţiei medicale.

Cum seboreea afectează şi tenul, medicul recomandă de asemenea un tratament dermato-cosmetic alcătuit din creme cu substanţe seboregulatoare şi mixturi cu acid salicilic, rezorcină, sulf, eritromicină. Aceste produse ţin sub control secreţia de sebum, descuamarea şi procesul inflamator. Din păcate, rezultatele sînt vizibile numai pe durata tratamentului. Glandele sebacee revin la secreţia accentuată de sebum dacă se întrerupe tratamentul.

×
Subiecte în articol: cosmetica sebum