x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Soluţii sigure contra transpiraţiei

Soluţii sigure contra transpiraţiei

de Georgeta Licsandru    |    26 Feb 2008   •   00:00

S-a demonstrat că folosirea antiperspirantelor şi a deodorantelor atât dimineaţa, cât şi seara este mai eficientă în controlarea transpiraţiei decât aplicarea acestor produse doar dimineaţa.

S-a demonstrat că folosirea antiperspirantelor şi a deodorantelor atât dimineaţa, cât şi seara este mai eficientă în controlarea transpiraţiei decât aplicarea acestor produse doar dimineaţa. Antiperspirantele conţin săruri de aluminiu şi zirconiu, care inhibă activitatea glandelor sudoripare, prin blocarea şi închiderea porilor. Sărurile de aluminiu reduc pentru câteva ore cantitatea de transpiraţie de la nivelul pielii, iar sărurile de zinc absorb mirosurile neplăcute. De asemenea, pentru a fi eficiente, antiperspirantele trebuie să conţină substanţe antibacteriene, dar şi uleiuri esenţiale: de patchouli,  ceai verde, nucă de cocos. Uleiul de patchouli are proprietăţi emoliente, împiedicând deshidratarea pielii. Uleiul esenţial de ceai verde are efect antiseptic, iar uleiul de nucă de cocos este recunoscut pentru proprietăţile lui hidratante.

 

Deodorantele

Deodorantele au efect similar antiperspirantelor în controlarea transpiraţiei. Deodorantele conţin alcool, de aceea se usucă rapid după aplicare, dând senzaţia de prospeţime. Din cauza alcoolului însă, deodorantele usucă pielea. Pentru a evita uscarea şi iritarea pielii ar fi bine să alegem deodorantele fără alcool.

Un studiu efectuat la Universitatea Reading (Marea Britanie) acuză antiperspirantele şi deodorantele că pot favoriza apariţia tumorilor mamare. “Parabenzenul şi aluminiul din compoziţia antiperspirantelor se absorb prin piele şi au o acţiune similară cu cea a hormonilor sexuali feminini, intensificând creşterea tumorilor”, susţine dr Philippa Darbre, coordonatorul studiului. Agenţia americană pentru controlul medicamentelor (FDA – Food and Drug Administration) contestă acest studiu şi arată că prin piele se absoarbe o cantitate mică de aluminiu. Persoanele care se tem totuşi de aluminiu pot folosi antiperspirantele sau deodorantele fără aluminiu, disponibile în farmacii.

 

Dermatitele

Principalele riscuri pe care le presupun antiperspirantele şi deodorantele sunt dermatitele alergice de contact. Acestea apar la persoanele predispuse la alergii sau cu pielea uscată. “Dermatita alergică de contact se manifestă prin înroşirea pielii, prin apariţia de băşicuţe în zona de aplicare a produsului. Alergiile apar la câteva ore sau a doua zi după aplicarea antiperspirantului”, precizează dr Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina.

 

ALERGII. În cazul apariţiei dermatitei alergice de contact, este obligatoriu să renunţăm la produsul anti­perspirantul sau deodorantul respectiv. De asemenea, dermatologii ne sfătuiesc să folosim un alt deodorant sau antiperspirant numai după ce iritaţiile cutanate au dispărut.

×
Subiecte în articol: cosmetica deodorantele