x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Spatele fin fără soare se ţine

Spatele fin fără soare se ţine

29 Mai 2007   •   00:00

Bluzele cu spatele gol sunt doar un vis pentru tinerele care au acnee pe spate şi pe umeri. Mai ales că pielea de pe spate este mai groasă, iar acneea este mai dificil de tratat decăt cea de pe faţă. "Pielea de pe spate are două caracteristici foarte importante. In primul rănd, este de 40 de ori mai groasă decăt pielea pleoapelor, spre exemplu.

Bluzele cu spatele gol sunt doar un vis pentru tinerele care au acnee pe spate şi pe umeri. Mai ales că pielea de pe spate este mai groasă, iar acneea este mai dificil de tratat decăt cea de pe faţă. "Pielea de pe spate are două caracteristici foarte importante. In primul rănd, este de 40 de ori mai groasă decăt pielea pleoapelor, spre exemplu. De aceea, orice semn, orice coş rupt lasă cicatrice, care durează de regulă mult mai mult decăt cele de pe faţă, unde pielea este mai subţire, iar recuperarea se face mai uşor.

A doua caracteristică este că glanda sebacee de la nivelul spatelui are pe ea receptori pentru testosteron, asemenea zonei feţei, a feselor sau a decolteului, ceea ce predispune la instalarea acneei", explică specialistul nostru, dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog in cadrul clinicii Miko Palace. Unele persoane au acnee doar pe faţă, altele au şi pe spate, şi pe decolteu, lucru determinat genetic. Astfel, fiecare dintre noi se naşte cu o hartă a receptorilor ce declanşează acneea şi, din această cauză, coşurile şi petele nu pot fi impiedicate să apară.

Tratament

Singura măsură eficientă in cazul in care suferiţi de acnee, indiferent de zonă, este să vă prezentaţi la medicul dermatolog. Deoarece tratamentul cel mai eficient pentru o astfel de problemă este cel specific acneei, aplicat doar in cabinetele de specialitate şi care exclude expunerea la soare. "Primul lucru de care trebuie să ţinem seama in ceea ce priveşte ingrijirea pielii spatelui este tratarea acneei la timp, pentru a nu ajunge la semne. In cazul in care nu recurgem la tratamentul special al acneei şi, in loc să ne adresăm medicului specialist, rupem coşurile, vom rămăne cu semne persistente chiar căţiva ani", precizează dr Viviana Iordache.

Acasă

Coşurile şi petele de pe spate pot fi remediate şi acasă, prin aplicarea de gomaje şi măşti, insă efectele sunt inferioare unui tratament specializat. Cu ajutorul peelingurilor şi al gomajelor, pielea devine mai fină. In plus, pentru a intărzia apariţia unor noi coşuri şi pentru a curăţa porii, specialiştii in cosmetică recomandă spălarea pielii de pe spate cu un produs de curăţare antibacterian. Acest tip de tratament se aplică de două ori pe săptămănă, iar efectele apar in timp.

INDICAŢIE. Medicul dermatolog Viviana Iordache atrage atenţia persoanelor cu acnee pe spate că băile de soare ascund, iar in cel mai rău caz agravează punctele negre. "In general, expunerea la ultraviolete, după ce am rupt coşurile de pe spate sau după un puseu de acnee, provoacă semne care pot persista chiar mulţi ani. In plus, in urma arsurilor, pe o piele acneică pot apărea cheratoze actinice (leziuni precanceroase)", avertizează specialistul.

×
Subiecte în articol: cosmetica spate