x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Alimentația pacientului în timpul radioterapiei

Alimentația pacientului în timpul radioterapiei

12 Iul 2019   •   00:41
Alimentația pacientului în timpul radioterapiei

Radioterapia, ca orice tratament oncologic, poate avea efecte secundare (greață, vărsături, diaree, mucozită, disfagie etc). Aceste efecte secundare pot compromite, în timp, abilitatea pacientului de a se alimenta pe cont propriu, ducând la pierdere în greutate sau chiar malnutriție. Incidența malnutriției la pacienții care suferă de cancer variază de la 40% până la 80%. Aceasta crește riscul de infecții, crește toxicitatea radioterapiei, scade calitatea vieții, speranța de viață și răspunsul terapeutic la diverse tratamente.

Pentru a preveni aceste modificări este recomandat ca alimentația pacientului să fie cât mai echilibrată, nu numai în cursul radioterapiei, dar și după ce aceasta s-a încheiat. Unii pacienți care se află în timpul radioterapiei pot beneficia de o modificare a alimentației, în special cei a căror tumoră este localizată la nivelul gâtului, uterului, prostatei, și la nivel gastro-intestinal.

Scopul alimentației corecte este să ajute pacientul normoponderal sa-și mențină greutatea la un nivel adecvat. Studiile arată că pacienții care reușesc să-și mentină greutatea pe durata radioterapiei au forța musculară păstrată, un timp de recuperare mai scurt, o speranță de viață mai mare, și o calitate a vieții mai bună.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

De asemenea aplicarea unui regim alimentar corespunzător scade necesitatea montării unei sonde nazogastrice sau a unei gastrostome. Alimentarea orală este de preferat față de cea prin intermediul sondei nazogastrice. Pacienții care suferă de obezitate, trebuie să scadă în greutate, iar această scădere nu trebuie să depășeasca 1 kg/ săptămână.

Recomandări pentru alimentația pacientului aflat în cursul radioterapiei

.............

Citește mai departe AICI

×