x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Am Rh negativ, dar nu-mi fac griji

Am Rh negativ, dar nu-mi fac griji

13 Sep 2005   •   00:00
ANALIZE MEDICALE
Chiar daca am Rh negativ, nu trebuie sa ma ingrijorez. Medicii spun ca acest lucru nu imi va afecta in nici un fel viata si sanatatea. Se poate trai la fel de sanatos cu Rh negativ, atata vreme cat stim despre existenta lui. Aproximativ 85% dintre oameni au Rh pozitiv, iar restul, Rh negativ.

Ce este Rh-ul?

Chiar si dupa descoperirea celor patru grupe de sange, au existat incompatibilitati intre sangele donatorului si cel al primitorului, iar accidentele post-transfuzionale se intamplau in continuare.

Transfuzia de sange a devenit o masura terapeutica fundamentata stiintific si de mare eficacitate abia dupa descoperirea pe globulele rosii a unei substante denumite Rh. Nu toti oamenii au insa aceasta substanta. S-a descoperit ca organismul unei persoane care nu are Rh pe globulele rosii (Rh negativ) si primeste o transfuzie de sange care are Rh (Rh pozitiv) va reactiona ca si cum ar lua contact cu un corp strain, la fel cum reactioneaza la bacterii sau virusuri. Organismul va incerca sa distruga Rh-ul si va produce mai multi anticorpi pentru a realiza acest lucru. Dar o data cu el distruge si globulele rosii. De aceea, transfuziile nu tin seama doar de grupa, ci si de Rh.

Medicina este pregatita

Rh-ul este important pentru femeile care vor sa aiba un copil. Incompatibilitatea apare numai in situatia in care mama are Rh negativ, iar fatul Rh pozitiv, transmis de la tata. In timpul sarcinii, corpul femeii va produce mai multi anticorpi, ca un sistem de autoaparare impotriva Rh-ului din sangele copilului. Un numar prea mare de anticorpi poate crea probleme fatului, de la alergii si pana la dezvoltarea incorecta a sistemului motor (muschi si oase) sau afectiuni ale sistemului nervos.

De regula insa, primul copil nascut nu va avea probleme, dar la urmatoarele sarcini mama va produce o cantitate mult mai mare de anticorpi, motiv pentru care riscul creste daca nu este aplicat la timp tratamentul necesar. "Medicina poate face fata insa acestor probleme", ne asigura biologul Augustina Olteanu, de la Centrul de Transfuzie Sangvina al Municipiului Bucuresti. "In aceaste situatii, mamei i se va administra un vaccin cu anticorpi anti-D in timpul sarcinii si la nastere. Asemenea cazuri sunt insa destul de rare si atunci mamele sunt indrumate catre centrele de transfuzie sangvina judetene", explica Augustina Olteanu.

STIATI CA
  • Incompatibilitatea dintre sangele donatorului si cel al primitorului duce la aparitia socului transfuzional, manifestat clinic prin anxietate, varsaturi, febra, frisoane, rarirea batailor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei (a urinarii) si poate duce chiar la moarte.
  • ×
    Subiecte în articol: negativ analiza