x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Am varsat de vant la 20 de ani

Am varsat de vant la 20 de ani

19 Apr 2006   •   00:00

Este normal ca un copil de 3-4 anisori sa faca pojar, varsat de vant sau oreion... Ce se intampla insa daca un adolescent de 17-18 ani sau chiar un adult de 30-40 de ani sufera de asa-numitele boli ale copilariei? Trec mai greu peste boala adolescentii sau adultii? Pot aparea complicatii mai grave ale pojarului, varsatului de vant sau oreionului daca ne imbolnavim la maturitate? La toate aceste intrebari ne raspunde conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

IMUNITATE SCAZUTA

Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 15% din populatie sufera de bolile eruptive ale copilariei dupa varsta de 16 ani. Care este cauza? "Adultii pot contracta aceste boli daca nu au fost expusi sau vaccinati inainte. Persoanele care fac pojar in copilarie, de exemplu, obtin imunitate naturala si nu pot face din nou boala la maturitate", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei. Si stresul, alimentatia dezechilibrata determina scaderea imunitatii, ceea ce ne face mai sensibili la infectii.

POJARUL

Una dintre cele mai frecvente boli in copilarie este pojarul sau rujeola. Aceasta debuteaza cu febra moderata sau crescuta, tuse aspra, stranuturi, ochi rosii. In primele 24 de ore apar pete mici rosii la radacinile parului si in spatele urechilor, apoi pe fata, pe trunchi, pe brate si picioare. Daca la copil aceasta boala infectioasa nu pune prea multe probleme, la adolescenti si adulti, pojarul poate evolua in complicatii destul de grave: infectii ale urechii, pneumonie, encefalita. Pentru a evita aceste probleme trebuie sa respectati recomandarile medicului: odihna la pat, alimente usor de digerat, aport crescut de lichide. De asemenea, medicul poate decide administrarea de injectii cu gama-globuline membrilor familiei care nu au mai fost expusi bolii sau vaccinati pana atunci.

VARICELA

Mai periculoasa la varsta adulta este insa infectia cu Herpes zoster (virusul varicelo-zosterian). Copilul s-a imbolnavit de la gradinita, a venit acasa si i-a dat boala si mamei sau tatalui. Si unul, si altul vor face febra, iar corpurile lor vor fi acoperite de o eruptie care progreseaza de la pete rosii la basicute pline cu lichid ce se sparg si se acopera de cruste. In copilarie, boala este de obicei usoara, adultii insa risca sa ajunga chiar la pneumonie bacteriana. De asemenea, varicela se poate complica, ajungand la otita, afectarea nervului auditiv, a sistemului nervos central (encefalita, meningoencefalita). De aceea, la primele simptome ale bolii este nevoie sa consultati medicul. Bolnavul trebuie izolat pana basicutele s-au uscat si crustele au cazut. In cazul suprainfectiilor bacteriene cutanate sau al pneumoniilor bacteriene, adultilor li se recomanda un antibiotic. Uneori, un adult cu varicela necesita internare pentru evitarea complicatiilor. Si inca o dovada ca virusul Herpes zoster este parsiv: chiar daca am facut varicela in copilarie, virusul ramane in stare latenta in organism si putem face zona zoster la varsta adulta.

Varicela este foarte periculoasa si pentru femeile insarcinate. "Infectia cu virusul varicelei in primul trimestru de sarcina determina aparitia malformatiilor congenitale la fat si intarzierea cresterii. Orice eruptie aparuta in aceasta perioada inseamna intreruperea sarcinii. De aceea, toate viitoarele mame trebuie testate serologic pentru a afla daca au avut varicela in copilarie. O analiza a sangelui va arata daca viitoarea mamica este imuna la aceasta boala", ne spune conf. dr. Dumitru Matei.

OREIONUL

Glande salivare umflate, inflamate, febra (38-39 grade Celsius) si oboseala sunt cateva dintre simptomele oreionului, care afecteaza deopotriva copii, adolescenti si adulti. Durerile care apar in aceasta perioada pot fi calmate cu analgezice pe baza de paracetamol. La adolescenti si adulti, oreionul poate evolua cu inflamatia secundara a testiculelor (la barbati) sau a ovarelor (la femei). Riscurile cele mai mari ale oreionului la maturitate sunt reprezentate de sterilitate.

"De asemenea, printre complicatiile oreionului se numara meningita aseptica, paralizia nervului facial, surditatea. Atat la adulti, cat si la copii, oreionul poate fi insotit de dureri abdominale, ceea ce inseamna ca pancreasul este inflamat", arata conf. dr. Dumitru Matei. Dieta este foarte importanta in perioada bolii: alimente usoare, supe, compoturi. Specialistii recomanda, de asemenea, evitarea bauturilor acidulate, a lactatelor, care sunt greu de digerat, si a citricelor, care pot agrava tumefierea glandelor salivare.

Sfatul medicului

Cea mai eficienta cale de a evita bolile copilariei este vaccinul ROR (rubeola, oreion, rujeola). "Vaccinul impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului se efectueaza la copii in jurul varstei de 15 luni. Vaccinul poate fi reluat intre 4 si 6 ani sau intre 10 si 12 ani. Vaccinul este o forma de imunizare activa, organismul fiind stimulat sa produca anticorpi", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei. Inainte de efectuarea vaccinului, medicul trebuie sa verifice starea de sanatate a micutului, iar daca acesta este bolnav, vaccinarea trebuie amanata. De asemenea, in primele zile dupa vaccinare pot aparea unele reactii neplacute la copil (febra, agitatie, lipsa poftei de mancare, diaree). Mamele nu trebuie sa intre in panica, aceste simptome sunt normale dupa un vaccin.

RUBEOLA. Eruptiile cutanate nu apar in toate cazurile de rubeola. Febra insa, durerile articulare, pierderea poftei de mancare, tumefierea ganglionilor din spatele urechilor sunt simptome care ii afecteaza pe toti cei bolnavi de rubeola, fie ca este vorba despre copii sau adulti. Pentru un copil, rubeola nu este mai grava decat o raceala. GRAVIDELE. Rubeola este foarte periculoasa pentru femeile insarcinate, mai ales in primul trimestru de sarcina. O gravida care face rubeola prezinta un risc crescut de a aduce pe lume un copil cu probleme grave (orbire, surditate, malformatii congenitale ale inimii). Dupa a 20-a saptamana de sarcina, riscul malformatiilor congenitale aparute ca urmare a imbolnavirii de rubeola scade.

STIRI
OBEZITATE. Incepand din 2007, Comisia Europeana intentioneaza sa se implice activ in problemele de nutritie si in prevenirea obezitatii. Asta dupa ce studii de ultima ora au aratat ca locuitorii Maltei si ai Greciei sunt cei mai grasi europeni. Si britanicii au cateva kilograme peste limita normala. Italienii si francezii sunt locuitorii Europei care isi mentin silueta cel mai bine.

GRIPA. "Gripa masculina" este o sintagma pe care psihologii au adoptat-o pentru a-i caracteriza pe barbatii care afirma ca ei sufera mai mult din cauza gripei decat femeile. Barbatii sunt mai ipohondri: se plang mai mult atunci cand se imbolnavesc, cheltuiesc mai multi bani pe medicamente si in 82% dintre cazuri stau in pat mai multe zile decat femeile, arata un studiu aparut in publicatia britanica Daily Mirror. Toate acestea, chiar daca numarul femeilor care se imbolnavesc de gripa este mai mare decat al barbatilor, arata prof. Ron Eckles, de la Centrul de studiu al afectiunilor respiratorii de la Universitatea Cardiff.

OPTIMISM. Persoanele multumite de viata si care nu se enerveaza din orice fleac sufera de infectii ale cailor respiratorii mai rar decat pesimistii sau cei care sunt vesnic nervosi. "Pentru a preveni virozele respiratorii poti lua diferite pastile de stimulare a imunitatii, te poti vaccina antigripal, te poti imbraca mai gros ca sa nu suferi de frig... O solutie poate fi insa si optimismul. Persoanele optimiste nu considera ca tusea sau nasul infundat este o problema prea grava. De aceea, sistemul imunitar al optimistilor se opune mai bine bolilor decat cel al pesimistilor", arata Sheldon Cohen, de la Universitatea americana Carnegie Mellon.
×
Subiecte în articol: medicul de familie dumitru matei rubeola